Wednesday, July 28, 2021

SIDANG PARLIMEN YANG DITUNGGU-TUNGGU

TAJUK hanya klise, atas sebab, maksudnya bukan lah demikian.

Seperti mana jangkaan, persidangan parlimen, membuktikan bukan lagi tempat mencari penyelesaian atau mencari pemudah cara untuk berhadapan krisis tiga serangkai- krisis kesihatan, krisis ekonomi dan krisis politik, tetapi bertukar sebagai tempat pertunjukkan permainan sirkus.

Keadaan sedemikian berlaku, hanya satu isu, kerajaan of the day, tidak mempunyai penyokong yang cukup kuat, daripada segi bilangan.

Demokrasi di negara kita, terbiasa dengan bilangan majoriti yang banyak, dan bila berlaku sebaliknya, maka pihak yang membangkang, akan terus mengasak kerajaan, untuk tidak stabil, malah sentiasa berwaspada, berjaga-jaga (alert) setiap masa, untuk tidak tumbang.

Demokrasi di negara kita, mengambil alih kerajaan, tidak semestinya menerusi pilihan raya, kerana perubahan kerajaan berlaku menerusi “cross over” atau “cross the floor”.

Kita semua sedar, sejak PRU-12, parti yang kalah cuba mengambil alih kerajaan dengan cara cross over, namun gagal, tetapi akhirnya, cara demikian berjaya juga, pada Februari, 2020.

Atas sebab kejayaan cross over dapat membentuk kerajaan, maka sejak Mac, 2020, berbagai gerakan daripada parti-parti yang membangkang terus mencuba mengambil alih kerajaan dengan cara yang sama.

Parti-parti pembangkang, telah mencuba menerusi kaedah akuan berkanun, tetapi, belum juga berjaya, atas sebab itu, mereka menunggu persidangan parlimen, dan mahu mempergunakan persidangan tersebut menumbangkan kerajaan, menerusi samada USUL TIDAK PERCAYA, atau USUL PERCAYA yang tidak mendapat sokongan, ATAU menolak bil-bil atau usul-usul yang di bawa kerajaan.

Pada persidangan khas parlimen kali ini, mereka menunggu usul ordinan-ordinan darurat yang dibuat kerajaan semasa darurat, kerana dalam pengertian mereka, jika usul-usul tersebut dibawa oleh kerajaan, mempunyai dua tujuaan, disokong atau ditolak. Di pihak kerajaan memerlukan usul-usul sedemikan disokong. Bagi pembangkang, jika usul-usul tersebut ditolak, menandakan, kerajaan kehilangan sokongan, dan dengan itu, Perdana Menteri perlu meletakkan jawatan dan seterusnya kerajaan tumbang.

Namun, pembangkang, tidak menduga atau diluar perkiraan mereka, bahawa kerajaan mempunyai kuasa membatalkan semua ordinan-ordinan yang telah dibuat, kerana induk kepada ordinan tersebut, proklamasi darurat, dengan sendirinya tamat pada masa yang ditetapkan, iaitu 1 Ogos, 2021. Dalam hal demikian, maka TIADA keperluan lagi, bagi kerajaan menjadikan usul-usul tersebut menjadi agenda mesyuarat parlimen. Kerana ianya bukan lagi agenda, dan proklamasi darurat juga, tiada cadangan daripada kerajaan untuk dilanjutkan, maka keperluan undian dengan sendirinya tidak lagi timbul.

Seperti diduga, pembangkang, adalah ahli-ahli parlimen yang cepat bertukar warna, mereka adalah ahli-ahli parlimen yang boleh membuat pusingan U-360 darjah, dalam masa sesingkat-singkatnya.

Jika lebih 6 bulan mereka meratibkan penolakan terhadap darurat, apabila terperangkap, muncul lah berbagai hujah, bukan sahaja lidah terjulur, air liur meleleh, urat leher meneggang, perihal perlunya darurat, kononnya menangani trio krisis.

Datuk Seri Anwar Ibrahim misalnya, sanggup menyebut perkataan DERHAKA terhadap SPBA, sedangkan beliau lupa, era beliau sebagai Timbalan Perdana Menteri lah (1993) kemuncak DERHAKA kepada SPBA.

Datuk Dr Zulkefli Ahmad (Mantan Menteri Kesihatan- PH), berdegar-degar meminta doktor kontak diserap ke jawatan tetap, sedangkan semasa beliau, menteri, idea seperti itu ditolak mentah-mentah.

Lim Guan Eng, menunjukkan, bagaimana kurangajarnya terhadap Perdana Menteri, kalau menolak Tan Sri Muhiyiddin Yassin sebagai individu, jangan lah menghina jawatannya.

Persidangan parlimen yang “ditunggu-tunggu” sebenarnya, membuka gelanggang untuk menunjukkan penghinaan kepada pemimpin melayu, daripada golongan bukan melayu, apabila AP DAP, daripada kaum india, menuduh Speaker sebagai “anjing belaan=slapdog”.

Juga semasa sidang khas ini, terlihat sangat, AP pembangkang cuba mengelirukan rakyat, berkaitan tafsiran undang-undang. Kudo kepada Spekaer, kerana latar belakang sebagai peguam, boleh mematahkan semua hujah-hujah tersebut.

Sidang parlimen yang ditunggu-tunggu, telah menunjukkan bukan sahaja kepada rakyat negara ini akan tetapi juga  dunia, begitu rendahnya kualiti dan moral sebahagian ahli parlimen negara kita.

7 comments:

Pertahan Hak Orang Asal Islam/Melayu Malaysia (Defend Indigenous Malaysian Muslim/Malay Peoples' Rights) said...

Tak habis nak MENIPU, si blogger GILA Bersatu NAZI ni!! Baik lu masuk TG. RAMBUTAN cepat2 oi - sblm. jadi lebih GILA!!

Pertahan Hak Orang Asal Islam/Melayu Malaysia (Defend Indigenous Malaysian Muslim/Malay Peoples' Rights) said...

Yg. PELIKnya si blohger LEMBU oi - ORDINAN2 DARURAT sudah diMANSUHkan pd. 21/07/2021 - jadi kenapa si PEMBUNUH/PEROMPAK HONO Zionis NAZI Diktator mahiaddin/rejim BERSATU - TAK mengHADAP pd. DYMM YDPA yg. adalah KETUA2 UTAMA NEGARA & PARLIMEN bawah Sistem RAJA BERPERLEMBAGAAN & UNDG2 PERLEMBAGAAN kita - yg. MEMAYUNGI (BUKAN diPAYUNGI) Sistem Demokrasi Berparlimen ni, serta juga mengUMUMkan berita amat PENTING ni pd
RAKYAT secara RASMI?!!!!

Di - http://gigitankerengga.blogspot.com/2021/07/rakyat-malaysia-ditipu-hampir-seminggu.html?m=1

Pertahan Hak Orang Asal Islam/Melayu Malaysia (Defend Indigenous Malaysian Muslim/Malay Peoples' Rights) said...

Oh patutlah diRAHSIAkan Pembatalan ORDINAN2 DARURAT - supaya TAK dpt. diBAHASkan di PARLIMEN berdasarkan UNDG2 PERLEMBAGAAN 150 & PERINTAH2 terbaru DYMM YDPA & MAJLIS RAJA-RAJA!! Dahlah tu, DIKTATOR mahiaddin amat DAYUS tak hadir pula kat Sidang Parlimen hari ni!!

JAHAT & PENIPUnya pd. UNDG2 PERLEMBAGAAN kita ni, serta pd. DYMM YDPA & MAJLIS RAJA2 - si rejim PEMBUNUH/PEROMPAK HOMO Zionis NAZI Bersatu ni yg. amat GILA ni!! Depa pikiaq depa boleh buat apa depa suka termsk. asyik MELANGGAQ & MENIPU Undg2 Perlembagaan SESUKA hati!!

Di -
https://www.facebook.com/1466006540330480/posts/darurat-dibatalkan-5-hari-lepasdalam-persidangan-parlimen-yang-sedang-berlangsun/2921408658123587/

Pertahan Hak Orang Asal Islam/Melayu Malaysia (Defend Indigenous Malaysian Muslim/Malay Peoples' Rights) said...

NOTA: Ini juga utk. mengHALANG akan ORDINAN2 DARURAT ni dr. diUNDI - maka si NAZI Diktator Mahiaddin paling DAYUS ni akan dpt. terus mengHALANG apa2 UNDI yg. akan mengGUGAT jawatan dia sbg. PM!!

Pertahan Hak Orang Asal Islam/Melayu Malaysia (Defend Indigenous Malaysian Muslim/Malay Peoples' Rights) said...

Maka,SETUJU dgn. AP PKR kali ni!!

JANGAN biaqkan DYMM YDPA & MAJLIS RAJA2, serta UNDG2 PERLEMBAGAAN kita - terus diTIPU & diPERMAINkan oleh si rejim PEMBUNUH/PEROMPAK HOMO binatang buas ZIONIS Nazi BERSATU & PEGUAM NEGARA paling PARASIT depa - yg. mmg. ingin mengHAPUSkan Sistem RAJA BERPERLEMBAGAAN, serta menJAHANAMkan UNDG2 PERLEMBAGAAN kita!!

Di - https://shahbudindotcom.net/2021/07/27/mengelirukan-pembatalan-darurat-mahiaddin-mesti-letak-jawatan.html

Pertahan Hak Orang Asal Islam/Melayu Malaysia (Defend Indigenous Malaysian Muslim/Malay Peoples' Rights) said...

JAHATnya si PENJENAYAH2 Parasit NAZI YDP (Speaker) Dewan Rakyat & ABANG dia, si PEGUAM NEGARA & DIKTATOR mahiaddin ni - inilah SEBAB sebenaq si KULI depa dr. MENTERI PAS Penyamaq ZIONIS amat JAHAT juga nak MENANGGUH jawapan2 psl. PEMANSUHAN Ordinan2 Darurat secara HARAM tanpa diPERKENAN oleh DYMM YDPD, kpd. hari ISNIN - sbb. DARURAT pun dah TAMAT & ISNIN hari terAKHIR Parlimen bersidang, maka TAK nak peluang lagi nak memBAHAS & MENGUNDI Ordinan2 DARURAT spt. diPERINTAH oleh DYMM YDPA & MAJLIS RAJA2, yg. berdasarkan UNDG2 PERLEMBAGAAN 150 (3)- maka JAWATAN si PEMBUNUH/PEROMPAK/PENGGUBAH WANG HARAM/PERASUAH Diktator mahiaddin BERSATU Nazi, sbg. PM terSELAMAT hingga PARLIMEN berSIDANG semula pd SEPT.!!

Ini Penjelasan BERNAS YAM DS Najib terCINTA kita, di -
https://www.facebook.com/157851205951/posts/dah-makan-belumbiasanya-nak-jawab-soalan-ini-tak-perlu-masa-satu-saatmak-kamu-be/10158031375400952/

Pertahan Hak Orang Asal Islam/Melayu Malaysia (Defend Indigenous Malaysian Muslim/Malay Peoples' Rights) said...

Tgk. PENIPUAN2 amat JAHAT oleh Speaker PARASIT/rejim BERSATU Nazi PEMBUNUH/PEROMPAK HOMO Zionis ni - terhdp. DYMM YDPA sbg. KETUA UTAMA NEGARA & KETUA PARLIMEN berdasarkan UNDG2 PERLEMBAGAAN 32 & 44, & pd. UNDG2 PERLEMBAGAAN 150 (3) kita!!

Di blog SAMPAH BersatuNAZI - http://wak-labu.blogspot.com/2021/07/darurat-batal-atau-tidak-tunggu-isnin.html?m=1

Blog Archive