Tuesday, July 27, 2021

COVID-19: HANYA VAKSIN KUBU TERAKHIR

APABILA membaca data pesakit yang dijangkiti, di atas 95 peratus belum menrima vaksin daripada semua kategori. Makna kata, lain ceritanya, jika penduduk telah divaksin.

Pengalaman WP Labuan, yang mencapai imuniti berkelompok hari ini, jelas membuktikan, bahawa vaksin bukan sahaja menurunkan mereka yang dimasukkan ke hospital, juga berkurangnya mereka yang dijangkiti dengan drastik sekali.

Berbeza dengan Sabah, yang mana peratus penduduk yang menerima vaksin masih rendah, maka pelaksanan PKPD berulang di sesebuah lokaliti kerap berlaku, malah dalam sengkang masa yang singkat.

Di Sabah juga berlaku, mereka yang mendapat temujanji menerima vaksin, apabila berada dalam lokaliti PKPD, tidak dibenarkan ke PPV yang ditentukan, walaupun, keadaan serupa dibenarkan di Semenanjung.

Alasan yang diberikan oleh petugas Sekatan Jalan Raya (SJR), ianya merupakan arahan KKM, walaupun Menteri yang bertanggungjawab berkaitan Covid-19 negeri, membuat catitan, bahawa mereka yang mempunyai temujanji, hanya perlu menunjukkan jadual dalam MySejahtera sebagai bukti temujanji.

Memang, jika jadual temujanji tidak dapat dipenuhi, maka CITF akan menjadualkan semula dalam tempoh 30 hari. Tetapi, tiada jaminan temujanji berikutnya juga dapat dipenuhi, apabila sekali lagi dilaksanakan PKPD di lokaliti yang sama.

Malang tidak berbau, tidak sedikit yang dijangkiti virus corona, sebelum mendapat suntikan, sedangkan peluang mendapat suntikan, terhalang kerana PKPD.

Pengalaman penulis, seorang saudara dekat, yang tidak mempunyai sebarang penyakit bawaan, hanya kerana obesiti, tidak dapat di selamatkan hanya dalam tempoh seminggu selepas dijangkiti virus pembunuh-covid-19. Memang kematian adalah pasti, kerana itu janji Tuhan, siapa yang merasa hidup, pasti merasai mati. Akan tetapi, punca kematian yang boleh dicegah, tidak diperolehi, kerana terlambat menerima vaksin yang boleh menjadi kubu terakhir.

Bagi pendapat penulis, apapun keadaannya termasuk berada di lokaliti PKPD, jika seseorang yang mendapat peluang menerima vaksin, dan dalam keadaan sihat, tiada sebarang gejala, bukan kontak rapat, dan tentunya tidak dikurantin, tidak perlu dihalang melalui peraturan, yang tidak menyumbang kepada program melawan COVID-19.

Pihak kerajaan menerusi KKM, perlu memberi arahan jelas kepada para petugas di SJR, kerana petugas ini lah yang menghadang, sebaik sahaja penduduk di lokaliti PKPD keluar di gerbang pintu. Fikir-Fikirkan.

6 comments:

Pertahan Hak Orang Asal Islam/Melayu Malaysia (Defend Indigenous Malaysian Muslim/Malay Peoples' Rights) said...

Tgk. rejim BERSATU Nazi di SABAH - yg. nak MEROMPAK berJUTA2 Vaksin2 RAKYAT Orang Asal ISLAM/MELAYU Semenanjung kita - utk. nemVAKSINkan juga SEGERA, berJUTA2 PATI2/PEKERJA2 ASING, kat SABAH tu!!

Di - https://www.astroawani.com/berita-malaysia/28-juta-dos-vaksin-pfizer-cansino-diterima-di-sabah-bermula-ogos-ini-310662

Pertahan Hak Orang Asal Islam/Melayu Malaysia (Defend Indigenous Malaysian Muslim/Malay Peoples' Rights) said...

Sdgkan tgk. bagaimana negeri bawah KERAJAAN UMNO cthnya MELAKA, yg. antara negeri TERTINGGI dgn. KEMATIAN Covid-19, selepas PERAK & KEDAH - terus diDISKRIMINASI dlm. BEKALAN Vaksin, bawah PEMBUNUH2/PEROMPAK2 Zionis NAZI khairy-azmin si BINATANG2 BUAS Homo/Pompuan PARASIT Penasihat Kesihatan DIKTATOR mahiaddin, yg. MENGUASAI MKN & Jawatankuasa BEKALAN Vaksin PENIPU/rejim BERSATU ni!!

Di - https://www.astroawani.com/berita-malaysia/vaksin-covid19-warga-emas-oku-boleh-walk-ke-ppv-melaka-bermula-hari-ini-310404

Pertahan Hak Orang Asal Islam/Melayu Malaysia (Defend Indigenous Malaysian Muslim/Malay Peoples' Rights) said...

Lihat juga si PEMBUNUH Pariah DAP Penjajah ZIONIS ni - nak PATI2 yg. berJUTA2 diHALALkan & diVAKSINkan SEGERA - lansung TAK peduli psl. berPULUH JUTA RAKYAT bangsa ORANG ASAL Islam/Melayu kita yg. masih belum diVAKSIN, yg. BERIBU2 dah diBUNUH BERAMAI2 dlm. GENOSID Covid-19, akibat sengaja diHALANG dr. diberi VAKSIN @ rawatan ALTERNATIF dgn. Ubat2 IVERMECTIN, BACITINIB dsbnya, dgn. SEGERA @ disyaki diBUNUH BERAMAI2 oleh EJEN2 DAP Pembunuh di HOSPITAL2 PEMBUNUH, terutamanya melalui bekalan OKSIGEN yg. diSABOTAJ @ melalui ALAT2 PERNAFASAN yg. KOTOR, ROSAK @ diSABOTAJ, melalui rawatan INTUBASI amat BAHAYA!!

Di media SAMPAH DAPpengganas/BERSATUhomo - https://www.malaymail.com/news/malaysia/2021/07/27/govt-told-to-consider-inoculating-undocumented-workers/1992984

Pertahan Hak Orang Asal Islam/Melayu Malaysia (Defend Indigenous Malaysian Muslim/Malay Peoples' Rights) said...

NOTA 1: Kalau ORDINAN2 DARURAT dah diBATALkan - maka KUASA MUTLAK yg. HARAM, yg. sewenangnya diberi bawah KKM/BERSATU Nazi pd. DOKTOR2/HOSPITAL2 PEMBUNUH - juga dah MANSUH!!!!

Maka AHLI2 KELUARGA Mangsa2 COVID-19 dr. bangsa ORANG ASAL Islam/Melayu kita - mesti MELAWAN habis2an PEMBUNUHAN BERAMAI2 dlm. GENOSID Covid-19 ni, terutamanya oleh DOKTOR2/HOSPITAL2 PEMBUNUH Kafir DAPpenganas/Melayu HOMO liberal!!

Pertahan Hak Orang Asal Islam/Melayu Malaysia (Defend Indigenous Malaysian Muslim/Malay Peoples' Rights) said...

NOTA 2: Oleh kerana ORDINAN2 DARURAT sudah diMANSUHkan - secara AUTOMATIK di NEGARA ISLAM kita ni - maka KUASA2 MUTLAK yg. HARAM diberi oleh rejim PEMBUNUH KKM/ Bersatu NAZI pd. DOKTOR2/HOSPITAL2 PEMBUNUH Kafir/Melayu HOMO liberal DAPpengganas/PKRhomo/BERSATUnazi - utk. MEMBUNUH mangsa2 COVID-19 sewenangnya atas alasan2 PENIPU, kononnya TAK cukup bekalan OKSIGEN dll - juga terMANSUH!!

Ini bermakna setiap DOKTOR2/HOSPITAL - perlu meminta KEBENARAN dr. WARIS2 Mangsa COVID-19 sekiranya mahu memBIAQkan Pesakit2 COVID-19 di'TIDURkan' iaitu diBUNUH sebenaqnya - ala-MO Hospital2/Doktor2 PEMBUNUH Barat/Zionis amat PENIPU, JAHAT & KEJAM!!

Bahkan WARIS2 Mangsa COVID-19 - selepas ini boleh memohon Rawatan2 ALTERNATIF dgn. Ubat IVERMECTIN, BACITINIB dsbnya - bagi menCEGAH kematian mudah Pesakit2 KRITIKAL Covid-19 - dr. DOKTOR2/HOSPITAL2 PRMBUNUH ni bergantung secara MUTLAK & HARAM pd. Rawatan INTUBASI amat BAHAYA!!

Bahkan - WARIS2 Mangsa COVID-19 ni boleh memohon DATA Rawatan & MENYAMAN akan KKM/rejim BERSATU Nazi sbnyk. $berJUTA jika DOKTOR2/HOSPITAL2 ini ENGGAN, juga kerana MANGSA2 Covid-19, terutamanya bangsa ORANG ASAL Islam/Melayu kita, terutamanya yg. WARGA2 EMAS, berpenyakit, yg. TINGGI berat badan @ OKU - SENGAJA diHALANG dr. diVAKSIN dgn. SEGERA selama ni, sampai makin ramai ANAK2 KECIL/REMAJA Islam/Melayu kita diYATIM-PIATUkan SEWENANGnya, akibat IBUBAPA depa diHALANG dr. diVAKSIN @ diberi rawatan ALTERNATIV di HOSPITAL2, dgn. SEGERA!!

Pertahan Hak Orang Asal Islam/Melayu Malaysia (Defend Indigenous Malaysian Muslim/Malay Peoples' Rights) said...

NOTA 3: WARIS2 mangsa COVID-19, demi NYAWA2 depa - selepas ORDINAN2 DARURAT telah diMANSUHkan skrg. - anda skrg. ada HAK utk. mempastikan setiap DOKTOR/HOSPITAL memberikan Rawatan ALTERNATIF cthnya Ubat BARICITINIB, IVERMECTIN dsbnya, walau yg. BUKAN Kritikal - BUKAN hanya bergantung pd. bekalan OKSIGEN dlm. rawatan INTUBASI amat BAHAYA!!

Di - https://ismaweb.net/2021/07/24/kkm-guna-baricitinib-rawat1-pesakit-covid-19-kategori-empat-dan-lima/

Blog Archive