Latest News

PROKLAMASI DARURAT BAIK UNTUK RAKYAT

HANYA segelintir rakyat yang tersenarai sebagai “so-called politicions” yang anti sangat dengan proklamasi darurat.

Mereka ini, berhujah, menggunakan demokrasi sebagai alasan. Mereka mendakwa, kononnya demokrasi “mati” kerana parlimen tidak bersidang.

Mereka menyempitkan pengertian demokrasi, seolah-olah demokrasi itu hanya ada/wujud, jika parlimen bersidang. Benar kah? Penulis tidak ingin membincangkannya.

Minggu lalu dan semalam, selesai sudah majlis menghadap kepada SPBA semua pemimpin utama parti politik dalam negara. Dari semua pemimpin tersebut, semua parti pembangkang termasuk Umno, berminat sangat darurat ditamatkan pada 1 Ogos, supaya parlimen dapat bersidang.

Mengapa mereka ini berminat sangat darurat ditamatkan? Sedangkan darurat itu, memihak kepada rakyat jelata!!!.

Menerusi darurat, Kerajaan dapat bertindak dengan cepat, sebarang keperluan rakyat,terutama berkaitan langkah-langkah melawan Pandemik Covid-19.

Berbagai langkah segera yang dapat dilaksanakan tanpa melalui birokrasi yang berlapis-lapis, umpamanya pembukaan pusat-pusat PPV, pelaksanaan unit bergerak “outreach” terutama di luar bandar untuk maksud vaksinasi, keputusan suntik dahulu-daftar kemudian, selain pelaksanaan bayaran tunai dan bakul-bakul makanan kepada rakyat yang terkesan.

Mereka yang termasuk dalam “so-called politicions” ini, cuba “MENGELURKAN” rakyat, melalui HUJAH, sandaran adalah SPBA untuk menghidupkan “demokrasi” dalam negara.

Mereka ini “seolah-olah”tidak tahu, bagai mana fungsi SPBA dalam Perlembagaan, khasnya “Raja Berpelembagaan”. Dalam Perlembagaan dengan jelas SPBA hanya ada tiga (3) kuasa bebas, iaitu MELANTIK PERDANA MENTERI, MEMBUBARKAN PARLIMEN DAN MEMANGGIL MESYUARAT MAJLIS RAJA-RAJA.

Dalam soal darurat, walaupun ada Jawatankuasa bebas darurat yang dilantik SPBA untuk memberi nasihat teknikal, apa kah darurat perlu ditamatkan lebih awal atau diteruskan, akan tetapi, SPBA masih tertakluk kepada nasihat Jemaah Menteri yang diwakili Perdana Menteri.

Apabila diteliti, sejak proklamasi darurat, Kerajaan hari ini, hanya menggunakan darurat tersebut untuk memperlancar menjaga kebajikan rakyat, khususnya daripada ancaman virus pembunuh CORONA!!! Dan pada masa yang sama, menseimbangkan dengan keperluan kebajikan rakyat.

Tiada kerajaan yang mahu menjahanam sistem kesihatan dan ekonomi negara, atas sebab itu, walaupun SANGAT mencabar, TERPAKSA juga membuka aktivti-aktiviti ekonomi, walaupun, ianya mengundangkan kepada penularan virus pembunuh, dan pada masa yang sama menguatkuasa SOP berkaitan kesihatan yang cukup ketat.

Kita perlu akur, walaupun SOP yang ketat dikuatkuasakan, akan tetapi, ada juga segelintir yang leka, tidak patuh, yang menyebabkan virus mendapat indung untuk berkembang biak.

Bagi penulis, kerajaan hari ini, benar-benar mengunakan kuasa yang diberikan, termasuk kuasa menerusi proklamasi darurat semata-mata untuk rakyat NEGARA INI.

6 Responses to "PROKLAMASI DARURAT BAIK UNTUK RAKYAT"

Pertahan Hak Orang Asal Islam/Melayu Malaysia (Defend Indigenous Malaysian Muslim/Malay Peoples' Rights) said...

Artikel BANGKAI ANJING pro-BERSATU tak habis2!

Tgk. si PEMBUNUH2/PEROMPAK2 khairy LIBERAL/azmin HOMO/rejim2 PH-BERSATU - akan MEROMPAK berJUTA2 Vaksin2 utk. RAKYAT - utk. diberikan pd. PEKERJA2 ASING/PATI2 yg. mendominasi INDUSTRI2 gergasi tempatan & asing KAYA-RAYA, bulan JUN ni - utk. FASA-4, sdgkan FASA-2 & 3 utk. RAKYAT kita pun belum habis lagi!!

Di -
https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2021/06/827706/program-vaksin-fasa-keempat-bermula-16-jun

Pertahan Hak Orang Asal Islam/Melayu Malaysia (Defend Indigenous Malaysian Muslim/Malay Peoples' Rights) said...

Tapi, tgk. program VAKSIN 30,000 yg. sepatutnya diberikan dlm. MINGGU ini, pd. RAKYAT kita di LABUAN, yg. dlm. amat BAHAYA akibat VIRUS Varian INDIA amat GANAS - tiba2 diTANGGUHkan ke pertengahan bulan JULAI pula oleh si PEMBUNUH2/PEROMPAK2 Nazi khairy PARASIT/azmin HOMO/rejim BERSATU ni!!

Di - https://www.malaymail.com/news/malaysia/2021/06/15/khairy-phase-4-of-covid-19-immunisation-programme-in-labuan-soon/1982391

Pertahan Hak Orang Asal Islam/Melayu Malaysia (Defend Indigenous Malaysian Muslim/Malay Peoples' Rights) said...

Mmg. NYAWA2 beribu2 Rakyat LABUAN diPERMAINkan seolah ini bahan LAWAK - dlm. program VAKSIN PENIPU oleh ANJING2 PEMBUNUH/PEROMPAK Nazi khairy PARASIT/azmin HOMO/rejim BERSATU!!

Di -
https://www.facebook.com/157851205951/posts/labuan-telah-kritikal-hampir-sebulan-setelah-seorang-warga-negara-india-diberi-k/10157952640260952/

Pertahan Hak Orang Asal Islam/Melayu Malaysia (Defend Indigenous Malaysian Muslim/Malay Peoples' Rights) said...

Tgk. WARGA2 EMAS dr. bangsa ORANG ASAL Islam/Melayu kita, yg. diBUNUH BERAMAI2 dlm. GENOSID - oleh ANJING2 PEMBUNUH/PEROMPAK khairy/azmin HOMO/rejim2 PH-BERSATU ni - akibat TAK diberi VAKSIN!!

Di -
https://www.astroawani.com/berita-malaysia/15-jemaah-masjid-meninggal-dunia-cepatnya-covid19-rampas-suami-dan-jiran-saya-fadzilah-303116

Pertahan Hak Orang Asal Islam/Melayu Malaysia (Defend Indigenous Malaysian Muslim/Malay Peoples' Rights) said...

Tgk. lagi 40,000 GURU2 dr. RAKYAT kita - pun belum mendpt. VAKSIN, di PERAK!! Apalagi RAKYAT lain, terutamanya bangsa ORANG ASAL Islam/Melayu kita, yg. dlm. BAHAYA dari GENOSID (Pemnunuhan beramai2) - kerana disyaki sengaja diBUNUH di HOSPITAL2 oleh MUSUH2 Islam/Melayu dr. EJEN2 DAPpengganas (terutamanya melalui rawatan INTUBASI & halangan utk. diberi ubat IVERMECTIN, yg. telah diBUKTIkan dpt. MENGHALANG kematian) @ diSABOTAJ Pendaftaran Vaksin di My Sejahtera & juga disyaki diSASARkan dlm. GENOSID oleh PENGGANAS2 Zionis US/ISrael/NATO (yg. disyaki MENCIPTA pelbagai VIRUS Covid-19 ni)!!

Mana SULTAN PERAK?!

Di - https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2021/06/717778/perak-mahu-percepat-vaksinasi-kepada-warga-pendidik-metrotv

Pertahan Hak Orang Asal Islam/Melayu Malaysia (Defend Indigenous Malaysian Muslim/Malay Peoples' Rights) said...

Dan tgk. ni, sementara beribu2 BANGSA Orang Asal ISLAM/MELAYU kita diBUNUH BERAMAI2 dlm. GENOSID Covid-19, akibat program2 VAKSIN yg. diROMPAK/diSABOTAJ bawah rejim2 PEMBUNUH/PEROMPAK/PENGGUBAH WANG HARAM/PENIPU/PERASUAH Zionis NAZI PH-BERSATU - si Diktator NAZI muhyiddin-NAMA PALSU/GILA SEKS ni, boleh pula skrg. nak main politik amat DAJAL ala-DAP Penjajah ZIONIS, mempromosi kempen IBLIS 'bangsa' Malaysia, utk. mengHAPUSkan IDENTITI/HAK/SEJARAH/WARISAN bangsa BUMIPUTERA kita!!

Di - https://www.bharian.com.my/berita/pendidikan/2021/06/828172/kita-perlu-jadi-bangsa-malaysia-yang-cekal-muhyiddin

Blog Archive