Latest News

KERAJAAN PAKATAN HARAPAN AKHIRNYA RUNTUH

KERAJAAN Pakatan Harapan (PH) hanya mampu bertahan 22 bulan selepas menubuhkan kerajaan pada 9 Mei, 2018.

Kerajaan PH kehilangan majoriti mudah, apabila PPBM dan 11 MP PKR keluar daripada pakatan tersebut. Ekoran itu, Perdana Menteri PH-Tun Dr Mahathir meletakkan jawatan hari ini.

PH kini hanya dianggotai DAP, PKR dan Amanah dengan jumlah kerusi parlimen-92. Majoriti mudah daripada 222 kerusi Dewan Rakyat, adalah 112.

Dengan jatuhnya kerajaan PH, maka akan dibentuk kerajaan baru, yang dinamakan Pakatan Nasional. Pakatan Nasional (PN) adalah gabungan berbagai parti termasuk kumpulan Dato Seri Azmin Ali. 

PN disokong 126 ahli parlimen. Pecahan ahli parlimen tersebut adalah; BN=42, PPBM=26, GPS (Sarawak)=19, kumpulan Azmin=11 dan Warisan=9. Jika 4 parti Sabah yang masing-masing mempunyai 1 kerusi parlimen, iaitu PBS, UPKO, PBRS dan STAR serta MP bebas (Parlimen Batu, WP Kuala Lumpur), maka PN akan mempunyai 130 kerusi, kurang 18 kerusi untuk kuasa 2/3. Walaupun demikian, ianya sudah cukup membentuk kerajaan baharu.

Siapa kah bakal Perdana Menteri pakatan baharu tersebut, terpulang kepada YDP Agong, tentang siapa kah wakil rakyat dipercayai mendapat sokongan majoriti daripada ahli parlimen pakatan baharu tersebut.

Berlegar-legar cerita, Presiden PPBM-Tan Sri Muhiyiddin Yassin bakal dilantik sebagai Perdana Menteri ke-8, atas cadangan Tun Dr Mahathir. Walaupun demikian, untuk pertimbangan YDP Agong, Bn turut menghantar cadangan nama untuk dipertimbangkan, iaitu YTM Tengku Razalegh Hamzah dan Dato Seri Hishamuddin Hussien.

Berlegar-legar cerita juga, kabinet yang bakal dibentuk, bakal mempunyai dua Timbalan Perdana Menteri, salah seorang bagi mewakili Sabah dan Sarawak. 

Jika kerajaan baharu menjadi kenyataan, maka untuk julung kalinya, kerajaan Persekutuan dikuasai oleh kumpulan bumiputera, sesuai dengan komposisi penduduk negara ini.

Kerajaan baru yang bakal dibentuk, bakal diuji pada Persidangan Dewan Rakyat bulan depan. Jika kerajaan tersebut disokong majoriti mudah, maka akan meneruskan pemerintahan. Jika sebaliknya, maka perlu kembali menghadap YDP Agong untuk memersembahkan keputusan ahli parlimen. Dalam situasi demikian, YDP Agong atas budibicara beliau boleh melantik wakil rakyat lain untuk membentuk kerajaan atau YDP Agong boleh membubarkan Dewan Rakyat untuk membuka ruang pilihanraya ke-15.

Perkembangan politik tanah air, seronok untuk diikuti, kerana selepas merdeka, senario kini julung kali berlaku.

1 Response to "KERAJAAN PAKATAN HARAPAN AKHIRNYA RUNTUH"

Anonymous said...

BEFORE.....betapa hipokritnya mereka

MAHATHIR KINI LAYAK DIANUGERAHKAN GELARAN TOKOH PENGKHIANAT NEGARA
Shahbudin Husin 24 February 2020Politik

Perkembangan politik sejak semalam.
Kumpulan yang berkubu di hotel Sheraton ini diketuai oleh penjenayah diburu rakyat, Azmin Ali. Jangan lupa Azmin adalah penjenayah samburit yang sedang diburu oleh rakyat negara ini walaupun dia terlepas dari cekupan polis setelah ada restu dari Mahaguru Firaun tua.

menjadi tanggungjawab semua orang Melayu memberi mesej yang jelas kepada Mahathir untuk melakukan peralihan kuasa dan bukannya membentuk kerajaan Pengkhianat Nasional. Jangan awal sangat mencemar maruah.

Kelak tahi terpalit ke muka pengkhianatan itu diketuai oleh Tun Mahathir sendiri yang berjawatan Perdana Menteri melalui mandat rakyat yang diberi kepada PH yang bertanding menggunakan logo PKR dalam PRU14 lalu.

dalam usia 95 tahun, Mahathir masih bersifat macam anjing yang makan tahi tetapi tetap akan menciumnya kalaupun sudah tidak berselera lagi kerana ketiadaan gigi dan hilang rasa. Namun jelas dan nyata Mahathir tetap memiliki tabiat anjing itu, menghidu walaupun tidak makan.

terbukti Tun Mahathir dalam usia tua 95 yang bila-bila masa saja nyawanya boleh dicabut Tuhan telah membuktikan beliau bukan saja mengkhianati dirinya sendiri sebagai seorang manusia dan muslim, malah khianat kepada Anwar yang sudi memaaf dan menerimanya sebagai rakan seperjuangan serta khianat juga kepada seluruh orang yang selama ini mempercayai dianya telah berubah serta insaf.

Berpuluh tahun orang melayu berpecah belah...dari tahun 1987 membawa pula ke gahun 1998 dan kemudian lagi sekali pada tahun 2008 dan 2016...

1987 dia mengajak orang melayu membenci pas...tengku razalie dan parti semanggat 46

1998 dia mengajak orang melayu membenci anwar dan pas..

2008 dia mengajak rakyat membenci pak lah badawi...anwar dan pas

2016 dia mengajak rakyat dan orang melayu membenci umno,pas dan dato seri najib....

2020 dia mengajak membenci anwar sekali lagi...dan kali ini bergabung pula dengan pas dan najib juga umno semula

Setelah puluhan tahun dia telah melahirkan ahli politik melayu yang boleh di jual beli tidak berprinsip dan tidak bermaruah....itu lah jasa orang tua bangsat ini kepada orang melayu...kepada negara dan kepada negara...

Atas semua yang dilakukannya, Tun Mahathir pada hakikatnya layak diberikan anugerah Tokoh Pengkhianat Negara.

AFTER..

Mereka yang menganggap bahawa Tun Mahathir tak mahu serahkan kuasa kepada DS Anwar (termasuk aku) adalah silap. Buktinya Tun Mahathir letak jawatan hari ini untuk memberikan laluan kepada DS Anwar untuk menjadi PM.

Mereka yang menganggap DS Anwar gelojoh dan tamakkan kuasa juga silap. Buktinya hari ini DS Anwar sendiri merayu supaya Tun Mahathir kekal PM demi

Dakwaan yang mengatakan Tun Mahathir akan berpaling dari PH dan kembali kepada Umno juga ternyata meleset. Buktinya Tun Mahathir berasa kecewa dan meninggalkan partinya kerana Ahli Majlis Tertinggi Bersatu mahu bekerjasama dengan Umno.

Maka selepas ini, mari kita buangkan prasangka buruk dan rapatkan saf serta kukuhkan perpaduan.

Jangan lagi ada kata-kata nista dilemparkan buat dua insan hebat ini yang niatnya hanya untuk memperbaiki negara ini

Lu fikir sindriii...!! bila aroma jubo dijulang dulu letak perfume wangi aroma jubo tetap terhidu..

Blog Archive