Latest News

PRU-14 Sabah: Apa Yang Rakyat Sabah Cari?


Apa yang rakyat Sabah cari pada PRU-14? apabila parti kerajaan yang ada meminta semula mandat untuk memerintah sepenggal lagi.

Kurang lebih 12 bulan lagi, kerajaan yang ada akan meminta mandat semula daripada rakyat. Pada masa itu, 995,000 hakim/rakyat akan membuat keputusan, samada masih menyokong parti kerajaan yang sedang berkuasa atau menggantikan dengan parti yang lain.

Mari kita lihat, faktor-faktor yang ada pada parti kerajaan yang sedang memerintah berbanding parti-parti yang mahu menggantikannya.

Dimulai dulu dengan parti yang mahu mengambil kuasa, atau istilah yang kerap digunakan sebagai parti pembangkang.

Parti-parti pembangkang yang ada di Sabah sekarang, tiga parti yang didaftarkan di Semenanjung, yakni DAP, PKR dan Pas. Manakala di Sabah, disebut hanya parti-parti yang menonjol, sebab terlalu banyak parti pembangkang tempatan. 

Parti-parti yang menonjol adalah parti Warisan Sabah, Parti Cinta Sabah, Parti SAPP, parti Harapan Sabah, parti STAR dan parti PAKAR.

Melihat kepada parti-parti tempatan Sabah itu, semuanya adalah mantan-mantan pemimpin kerajaan suatu masa lalu. Manakala parti pembangkang yang berdaftar di Semenanjung, kini, tiada lagi pemimpin parti-parti itu merupakan mantan pemimpin kerajaan masa lalu, kecuali Pengerusi PKR Sabah yang baru, satu ketika lalu merupakan pemimpin parti PBS.

Melihat banyaknya parti-parti pembangkang, nampak sungguh, mereka itu, mahu merebut kuasa untuk kepentingan mereka secara individu, bukannya rakyat, kerana kalaulah rakyat yang diutamakan, maka cukup satu parti sahaja sebagai wadah untuk menentang kerajaan yang sedang memerintah.

Rakyat Sabah kena faham matlamat parti-parti pembangkang, mereka itu, hanya menjadikan rakyat sebagai kuda tunggangan untuk mendapat kuasa, kemudiannya kuasa itu, mereka salah gunakan untuk kepentingan peribadi.

Pada PRU-PRU yang lalu, terlihat benar, bagai mana parti-parti pembangkang mencuba menjadi wakil rakyat, sehinggakan kawasan ditandingi sehinggakan 5 penjuru.

Rakyat juga perlu melihat parti kerajaan yang memerintah, meskipun merupakan berbagai parti, akan tetapi semasa pilihan raya hanya menggunakan satu lambang. Maknaya, parti yang sedang memerintah iaitu parti Barisan Nasional, bertanding untuk membela rakyat, bukannya untuk kepentingan individu.

Kepada rakyat Sabah, pilihlah parti yang mampu bersepakat membela rakyat, bukannya parti yang berlawanan satu sama lain yang memperkuda rakyat bagi kepentingan diri sendiri. 

Hakikatnya rakyat Sabah tidak perlu mencari apa-apa lagi, kerana kerajaan yang ada memangpun sebuah kerajaan yang mementingkan rakyat dahulu, kini dan selamanya.

2 Responses to "PRU-14 Sabah: Apa Yang Rakyat Sabah Cari?"

Clara Cutez said...
This comment has been removed by a blog administrator.
qayla imtiaz said...

👍👍

Blog Archive