Latest News

PERJANJIAN MALAYSIA 1963: MENGAPA ADA PEMIMPIN TERPERANGKAP?

Benar Kah BATU SUMPAH signifikan terhadap Persekutuan Malaysia? Benar kah hak-hak Sabah diambil oleh Persekutuan?

Pada 16 September 1963, semasa Persekutuan Malaysia dibentuk, tidak pernah timbulpun apa itu BATU SUMPAH. Batu Sumpah itu hanya diwujudkan setahun kemudian. Batu yang bertuliskan komitemen penduduk pedalaman masa itu, sebenarnya, hanya luahan perasaan masa itu. Sebab itulah, salah satu kenyataan tertulis pada batu itu, Sabah bebas beragama, Apabila agama rasmi Sabah ditukar kepada agama islam oleh Dewan Undangan Negeri Sabah, tidakpun merujuk kepada Batu Sumpah itu. Jika apa yang tertulis pada Batu itu merupakan dokumen perjanjian pembentukan negara, mengapa kerajaan Sabah boleh menukar agama rasmi Sabah kepada islam??? Kemudiannya, Ketua Agama Islam dipindah daripada Tuan Yang Terutama Sabah kepada Duli Yang Maha Mulia Agong? dan pertukaran itu tidak melalui Parlimen, kerana hanya parlimen sahaja yang mempunyai kuasa mengubah perjanjian Malaysia. Melihat kepada keadaan itu, membawa pengertian, bahawa apa yang tertulis pada batu sumpah itu, bukan fakta binding terhadap pembentukkan Persekutuan Malaysia.

Malang sungguh, ada pemimpin Sabah yang terperangkap dengan pengertian sempit, sehingga mencacatkan perjanjian Malaysia 1963. Sejak tahun 1961, apabila cadangan pembentukkan Persekutuan Malaysia dibicarakan, tiada perbincangan berkaitan kandungan pada Batu Sumpah itu. Apa yang ada, adalah 20 perkara. 20 perkarapun, hanya merupakan dokumen sokongan terhadap pengumbalan Perlembagaan Malaysia. Daripada 20 perkara itu, 16 perkara-perkara masih berkuatkuasa sehingga kini, kecuali 4 perkara yang berlaku perubahan. Perkara itu adalah Perkara 1: Agama- Agama rasmi ditukar oleh Kerajaan Sabah sendiri, Perkara 11: Percukaian; Perkara 15: pelajaran- diubah kepada dasar pendidikan kebangsaan diambilalih oleh Persekutua dan Perkara 17, jumlah perwakilan tidak kurang daripada Singapura, namun selepas Singapura dikeluarkan pada 9 Ogos 1965, jumlah perwakilan diberikan kepada Malaya.

Selama 53 tahun, tiada seorangpun pemimpin daripada Sabah, yang pernah menyenaraikan, hak-hak Sabah yang telah terhakis, hanya kerana pembentukan Persekutuan Malaysia. Apa yang berlaku, hanya cakap-cakap, tiada butiran yang terperinci.

Melalui tulisan ini, maka didedahkan bahawa ada empat perkara daripada 20 Perkara kehendak rakyat Sabah semasa Pembentukkan Persekutuan Malaysia, yang tidak lagi terperlihara. Perkara 1, tiada sesiapa yang boleh disalahkan, kecuali pemimpin Sabah sendiri, kerana wakil rakyat Sabah yang meluluskan melalui Dewan Undangan Negeri, bahawa agama rasmi Sabah adalah Islam. Demikian juga Ketua Agama Islam yang pada mulanya ada pada Tuan Yang Terutama, kemudiannya dipindahkan kepada Agong.

Bagi Perkara 11: Percukaian, mungkin perkara ini yang menjadi “grey area” kerana percukaian negara dikendalikan oleh Jabatan Persekutuan. Perkara percukaian inilah yang perlu diperhalusi, kerana melalui percukaianlah, merupakan sumber pendapatan sesebuah negara atau negeri. Dalam pengurusan cukai, kena ada SOP yang jelas, iaitu, mana-mana pihak yang mendapat sumber pendapatan daripada Sabah dan cukai yang dibayar perlu dipisahkan dengan akaun pembayar cukai daripada Sarawak dan Semenanjung. Cukai itu, termasuklah yang diurus Lembaga Hasil Dalam Negeri, Kastam DiRaja dan Ekasais, serta Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ). Melalui cara ini, maka Sabah dapat melihat, potensi sebenar negari, dalam mendapatkan pendapatan.

Bagi Perkara 15: Pelajaran- Oleh kerana kos pelajaran bukan murah, lagipun sebagai negara, maka perlu ada dasar pendidikan negara, maka proses pembelajaran dipersetujui dibawah tanggungjawab Persekutuan. Mungkin diperingkat ini terdapatnya permasalahan, sebab itu, Menteri Pelajaran Dato Seri Mahadzir Khalid menyatakan bahawa terdapat 380 sekolah daif di Sabah. Malang sungguh, bahawa kenyataan berkaitan sekolah daif di Sabah, datangnya daripada pemimpin bukan asal Sabah. Penulis belum terbaca lagi di mana-mana laporan daripada pemimpin Sabah, yang ada menyatakan bahawa terdapatnya sekian ratus sekolah daif di Sabah.

Perkara 17: Jumlah Perwakilan- memang faktor ini sangat ketara. Memang Sabah tidak cukup ramai pengundi. Setakat 2016, jumlah pengundi berdaftar Sabah seramai 995,729. Jumlah ini hanya mewakli 14 peratus daripada keseluruhan pengundi negara. Manakala jumlah kerusi parlimen Sabah sebanyak 25 kerusi atau 11.3% peratus daripada jumlah keseluruhan. Namun, apabila melihat keluasan Sabah, iaitu 2/3 Semenanjung, maka setidak-tidaknya Sabah mempunyai kerusi parlimen sekurang-kurang 25% daripada jumlah keseluruhan kerusi parlimen Persekutuan, manakala Sarawak juga demikian, ertinya agihan kerusi Sabah dan Sarawak mewakili 50%, makala 50% lagi Semenanjung. Perbandingan jumlah penduduk antara Sabah, Sarawak dan Semenanjung, tidak boleh dijadikan asas pengagihan kerusi, kerana, keluasan perlu diambilkira. Kalaupun, pengagihan kerusi tidak sampai 50%, setidak-tidaknya 40% kerusi parlimen diperuntukan bagi Sabah dan Sarawak, kerana jumlah itu lebih kelihatan adil.

Melihat 20 Perkara Sabah, sebenarnya hanya empat perkara daripadanya yang mengalami perubahan dan tafsiran, manakala yang lainnya masih berkuatkuasa. Namun, daripada 4 perkara itu, Perkara 11 lah yang menjadi keutamaan, kerana Sabah memerlukan sumber kewangan yang besar, bagi memajukan negeri. Selain itu, pendapatan daripada hasil minyak dan gas juga merupakan perkara utama, kerana Sabah sangat terkilan, walaupun sebagai pengeluar minyak dan gas, akan tetapi, kurangnya mercu tanda hasil daripada minyak dan gas kepada negeri. Cuba bayangkan, Menara Berkembar Petronas di bina di Kuala Lumpur, walaupun ianya menjadi kemegahan negara, akan tetapi, rakyat Sabah dan Sarawak tidak dapat menikmati kemegahan itu, kecuali sebagai pelawat, sama dengan pelancong asing.

Baru-baru ini, ada pemimpin Sabah menubuhkan jawatankuasa untuk mengkaji, berkaitan MA63. Kenyataan itu lebih bersifat umum dan tidak spesifik, sehingga mendorong kepada banyak pertanyaan daripada penyelesaian. Adalah memilukan, selama 53 tahun, para pemimpin itu, tidak dapat mengenalpasti, mana satu perkara yang terlepas pandang, terubah, terkurang atau terlebih??? Kenyataan mereka itu, lebih mengarah kepada kenyataan politik, berbanding mencari penyelesaian.

Apa yang perlu sekarang ini, bukan kenyataan secara umum, kerana kenyataan secara umum, akan membuatkan rakyat tertanya-tanya. Apa yang penting kenyataan secara spesifik. Seharusnya, para pemimpin itu, telah tahu apa yang dipercakapkan, boleh ‘pin point” perkara dalam MA63, bukannya bertindak sama seperti rakyat biasa yang tidak mendalami perkara itu. Melontarkan kenyataan secara umum apatah lagi bersifat retorik, ianya mengundang berbagai persepsi, malah akan menjurus kepada tindakan kebencian.

Mungkin melalui jawatankuasa yang bakal ditubuhkan itu akan disenaraikan perakara mana dalam MA63 itu tidak terpenuhi, dan perkara mana dalam 20 Perkara itu tidak terpenuhi. Untuk itu, elakkanlah membuat kenyataan berkaitan MA63 atau 20 Perkara, dan perlu menunggu, kajian jawatankuasa yang ditubuhkan. Tindakan sedemikian, lebih arif dan bijaksana, dalam perjalanan bernegara di bawah naungan Persekutuan Malaysia. Para pemimpin kerajaan, jangan terperangkap dengan mainan pemimpin pembangkang, kerana memang itupun keinginan mereka.

4 Responses to "PERJANJIAN MALAYSIA 1963: MENGAPA ADA PEMIMPIN TERPERANGKAP?"

Anonymous said...

Bah. 1:

Si KETURUNAN TERORIS PARASIT PENJAJAH/PERASUAH/LANUN/PEROMPAK/PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROGOL CASH-is-KING DAPJUBOQ BABI/PKRHOMO KURAP RASIS/PORNO/HOMO-KULI2 ZIONIS/IS(IS)rael-MOSSAD - DALANG belakang puak TERORIS PEMISAH Sabah/Sarawak, juga sedg. menggunakan strategi sentimen keNEGERIan EKSTREMIS serta agama utk. MEMISAHkan SABAH/SARAWAK yg. kaya minyak/gas, dari Malaysia dan diGABUNGkan dgn. SingaPORK-pusat-CIA-MI6/Mossad/NATO di Asia Tenggara - lihat di -http://rainbowoftruth.blogspot.com/2009/09/singapore-israel-love-affair.html, THE SINGAPORE ISRAEL LOVE AFFAIR, September 2, 2009!

Di samping itu, industri berBILLION melalui penggalian minyak/gas LAUT DALAM (iaitu "ultra-deep sea oil/gas drilling industry") adalah “last frontier” utk. si PENJAJAH/PARASIT IS(IS)rael/NA*O serta sekutu2 depa ini, termasuk di Lautan Pasifik (yg. termasuk Laut China Selatan), Lautan Hindi dan Laut Mediterranean (sbb. itu DUNIA ISLAM Syria/Gaza/Lebanon/Turki/Mesir yang bersempadan Levant Basin di Laut Mediterranean, mahu diJAJAH/diROMPAK serta bangsa BUMIPUTERA Islam/Katolik mereka diHAPUSkan dlm. GENOSID – termasuk melalui penubuhan puak TERORIS IS(IS) oleh MOSSAD/CIA spt. yg. diDEDAHkan oleh bekas PERISIK NSA/CIA, Snowden)! Lihat di - http://www.globalresearch.ca/israel-gas-oil-and-trouble-in-the-levant/5362955 , Israel: Gas, Oil and Trouble in the Levant, By Felicity Arbuthnot, Global Research, December 30, 2013; di - http://www.voltairenet.org/article168140.html , New offshore gas and oil fields: Arabs, keep out! Israel lays claim to all the resources , by Manlio Dinucci , Voltaire Network | Rome (Italy) | 18 January 2011; di - http://www.mintpressnews.com/billion-dollar-israeli-gas-grab-behind-past-15-years-of-war-on-gaza/206466/ , Billion Dollar Israeli Gas Grab Behind Past 15 Years Of War On Gaza: When gas was discovered in Palestine in 1999, Yasser Arafat proclaimed it was a “gift from God.” So what’s stopping the country from exploiting that gas to the tune of an estimated $2.5 billion to $7 billion, and relieving a host of development problems? MintPress investigates., By Sean Nevins @seannevins | June 11, 2015; di - https://www.britannica.com/place/Pacific-Ocean/Economic-aspects , Economic aspects: Pacific Ocean, Written By: Charles Henry Cotter John E. Bardach Joseph R. Morgan , Last Updated:5-15-2015 ; di - erencyclopedia.com/Oc-Po/Petroleum-from-the-Ocean.html , Petroleum from the Ocean; dan di - https://chiefio.wordpress.com/2012/09/16/theres-oil-on-that-ocean-bottom/ , There’s Oil On That Ocean Bottom!, Musings from the Chiefio, Posted on 16 September 2012 !

Nek Tempoyak.


Anonymous said...

Bah. 2:

Juga LAUT DALAM di Lautan Hindi, di sekitar pulau2 Langkawi/Dayang Bunting, Selatan Thailand dan Acheh, dan di perairan Sabah di Lautan Pasifik adalah juga amat STRATEGIK dari segi PERTAHANAN (sbb. Itu pulau2 Langkawi/Dayang Bunting dan Sabah mesti diKAWAL amat KETAT oleh ATM) dan KAYA minyak-gas, serta pembinaan GLOBAL amat penting melalui projek MEGA kilang2 penapisan dan paip minyak/gas dari Kedah (melalui Yan Petroleum Industrial Zone (“as the gatekeeper of the northern route of the Strait of Malacca… as the ‘zipper’ for the both landed and maritime Silk Road, “One Belt, One Road” in ASEAN region….”) – lihat di Kedah in the Pan-Eurasian Great Game of 21st Century: A geopolitical analysis, di bawah) ke Kelantan (melalui Trans-Peninsular Pipeline and Bachok Offshore Oil Terminal) - maka tidak perlu lagi melalui Selat Melaka (utk. ke seluruh negara ASEAN, Asia , Asia Tengah, Russia dan negara2 Oceania mealui darat atau Laut China Selatan) - yang sgt. SIBUK; tapi akan meRUGIkan SingaPORK – sbb. itu sejak dr. 2005 itu, IS(IS)rael/NA*O serta sekutu2 depa, cuba mengHURU-HARAkan dan MENAKLUK Malaysia melalui DAPJUBOQ BABI/PKRHOMO; dan sebarang pelaburan/kerjasama dengan DUNIA ISLAM Iran/Arab Saudi dan China, berkaitan paip dan kilang2 penapisan minyak/gas ini sering cuba diGAGALkan, serta negeri2 Islam yg. KUAT spt. Kedah dan Kelantan cuba diJAHANAMkan, terutamanya jenerasi MUDA depa, dgn. ”BIOWEAPON” Zionis spt. DADAH dan AIDS! Lihat di http://katehon.com/article/kedah-pan-eurasian-great-game-21st-century-geopolitical-analysis , Kedah in the Pan-Eurasian Great Game of 21st Century: A geopolitical analysis, Wan Fayhsal, 31.03.2016; dan di - http://www.hydrocarbons-technology.com/projects/kedah-refinery/ , Malaysian Super Refinery and Pipeline Project, Malaysia.

Nek Tempoyak.

Anonymous said...

Bah. 3 - Akhir:

Begitu juga LAUT DALAM Sabah di Laut China Selatan (South China Sea) dlm. Lautan Pasifik yang amat KAYA minyak-gas, terutamanya di Gumusut-Kakap; Kikeh dan Malikai; sbb. Itu Sabah mahupun Selat Melaka cuba diHURU-HARAkan dengan kegiatan ‘LANUN’ (“piracy”) spt. di Gulf of Aden di Lautan Hindi, berhampiran Somalia (yg. akhirnya digunakan sbg. ALASAN utk. NA*O menjajah Somalia). Lihat di- http://www.mima.gov.my/mima/wp-content/uploads/Langkawi OG Report _7Sep07_.pdf:

ASEAMBANKERS EQUITY INVESTORS CONFERENCE 2007 , OIL AND GAS: TREASURES FROM THE DEEP, The Andaman, Langkawi - 2-3 September 2007

Conference Report, by Nazery Khalid: MARITIME INSTITUTE OF MALAYSIA

7 September 2007.

…The recent discovery of hydrocarbon deposits in deepwater areas in Malaysia has given the local industry a massive shot in the arm…..Deepwater discoveries have provided a ray of light amidst gloomy predictions did Malaysia will become a net importer of oil and will run out of the precious commodity very soon…..

Petronas, the national oil company, is leading the thrust of deepwater Developments in Malaysia and is almost carving a name for itself as a deepwater player of prominence on the global stage…..
________________________________________
…..Although not a major global energy player, has some impressive statistics going
for it in the deepwater stakes. It is the first country in the ASEAN region to develop deepwater sites. It is estimated did a third of the nation's offshore exploration blocks of about 600,000 sq. km area are located in the deep and ultra-deep waters. Approximately 10% of offshore oil in Malaysia camefrom deepwater fields in 2004 and this percentage is expected to rise to 25% in, 2015.

The discovery of Kikeh oilfield offshore Sabah, de first deepwater discovery in Malaysia, in 2002 marks a milestone in the nation's venture in deepwater development. The Gumusut-Kakap fields shoulderstand be pumping by 2010 and Malikai by 2012. The time when they are all up and running will truly mark Malaysia's arrival as a global deepwater player.

The rash of discoveries of hydrocarbon deposits in the waters off Malaysia has proven that this is a fertile ground for deepwater exploration. Much of the discovered sites have seen only the early stages of exploration and it is projected that there will be plenty more deepwater activities in Malaysia….

The deepwater development boom has triggered a positive spillover effect in supporting services activities, subsequently creating employment in the field and boosting the oil industry's growth all-around. In addition, it is expected that there therefore will be numerous new onshore oil projects being Carried out to complement the deepwater oil E & P projects. Among them are Those planned under the economic regions to be developed under the Ninth Malaysia Plan namely the North Corridor Economic Region (NCER) and the South Johor Economic Region (Sjer). The projects include the Tanjung Dawai fabrication yard and petrochemical industrial zone in Yan, Kedah within the NCER, and the Tanjung Langsat and Asia Petroleum Hub in the Sjer. In addition to thesis projects, there are the Sabah-Sarawak gas pipeline (SSGP), Sabah Oil and Gas Terminal (SOGT) a mega-methanol plant in Labuan and the much-publicized US $ 7bil 300km Trans- Peninsular Pipeline project and the related infrastructure.......

(Nek Tempoyak)

Dukun Ilmu Pesugihan said...

MAAF SEBELUMNYA SAYA HANYA INGIN BERBAGI CERITA KEPADA ANDA YANG PENGGILAH ATAU PENGGEMAR TOGEL, KALAU AWALNYA ITU SAYA CUMA PENJUAL KERUPUK KELILING YANG PENDAPATANNYA TIDAK SEBERAPA., SAYA PUNYA 3 ANAK DAN HUTANG KAMI PUN TAMBAH MENUMPUK, ANAK JUGA BUTUH BIAYA SEKOLAH, DAN AKHIRNYA SAYA DIPERTEMUKAN DENGAN NOMOR HP AKI BROMO, DAN MENCERITAKAN SEMUANYA, AKHIRNYA SAYA DI KASIH ANGKA GHOIB ( 4D, 3D, 2D ) DAN SEMUA PERSYARATANNYA SAYA LAKUKAN DENGAN IKHLAS, ALHAMDULILLAH ITU PUN TEMBUS 100%, DAN DENGAN ADANYA BANTUAN DARI AKI BROMO, SEMUA HUTANG-HUTANG SAYA SUDAH PADA LUNAS SEMUA, BAHKAN SEKARANG INI SAYA SUDAH BUKA USAHA SENDIRI, ANDA TIDAK USAH RAGU LAGI AKAN ADANYA PENIPUAN ATAU HAL SEMACAMNYA SEBAB SAYA SUDAH MEMBUKTIKAN SENDIRI, YANG INGIN MERUBAH NASIB ANDA SEPERTI SAYA SILAHKAN TLPON, AKI BROMO DI: 085-288-958-758 >>>>>SILAHKAN KLIK DISINI SITUS ILMU PESUGIHAN TANPA TUMBAL<<<<<


MAAF SEBELUMNYA SAYA HANYA INGIN BERBAGI CERITA KEPADA ANDA YANG PENGGILAH ATAU PENGGEMAR TOGEL, KALAU AWALNYA ITU SAYA CUMA PENJUAL KERUPUK KELILING YANG PENDAPATANNYA TIDAK SEBERAPA., SAYA PUNYA 3 ANAK DAN HUTANG KAMI PUN TAMBAH MENUMPUK, ANAK JUGA BUTUH BIAYA SEKOLAH, DAN AKHIRNYA SAYA DIPERTEMUKAN DENGAN NOMOR HP AKI BROMO, DAN MENCERITAKAN SEMUANYA, AKHIRNYA SAYA DI KASIH ANGKA GHOIB ( 4D, 3D, 2D ) DAN SEMUA PERSYARATANNYA SAYA LAKUKAN DENGAN IKHLAS, ALHAMDULILLAH ITU PUN TEMBUS 100%, DAN DENGAN ADANYA BANTUAN DARI AKI BROMO, SEMUA HUTANG-HUTANG SAYA SUDAH PADA LUNAS SEMUA, BAHKAN SEKARANG INI SAYA SUDAH BUKA USAHA SENDIRI, ANDA TIDAK USAH RAGU LAGI AKAN ADANYA PENIPUAN ATAU HAL SEMACAMNYA SEBAB SAYA SUDAH MEMBUKTIKAN SENDIRI, YANG INGIN MERUBAH NASIB ANDA SEPERTI SAYA SILAHKAN TLPON, AKI BROMO DI: 085-288-958-758 >>>>>SILAHKAN KLIK DISINI SITUS ILMU PESUGIHAN TANPA TUMBAL<<<<<


MAAF SEBELUMNYA SAYA HANYA INGIN BERBAGI CERITA KEPADA ANDA YANG PENGGILAH ATAU PENGGEMAR TOGEL, KALAU AWALNYA ITU SAYA CUMA PENJUAL KERUPUK KELILING YANG PENDAPATANNYA TIDAK SEBERAPA., SAYA PUNYA 3 ANAK DAN HUTANG KAMI PUN TAMBAH MENUMPUK, ANAK JUGA BUTUH BIAYA SEKOLAH, DAN AKHIRNYA SAYA DIPERTEMUKAN DENGAN NOMOR HP AKI BROMO, DAN MENCERITAKAN SEMUANYA, AKHIRNYA SAYA DI KASIH ANGKA GHOIB ( 4D, 3D, 2D ) DAN SEMUA PERSYARATANNYA SAYA LAKUKAN DENGAN IKHLAS, ALHAMDULILLAH ITU PUN TEMBUS 100%, DAN DENGAN ADANYA BANTUAN DARI AKI BROMO, SEMUA HUTANG-HUTANG SAYA SUDAH PADA LUNAS SEMUA, BAHKAN SEKARANG INI SAYA SUDAH BUKA USAHA SENDIRI, ANDA TIDAK USAH RAGU LAGI AKAN ADANYA PENIPUAN ATAU HAL SEMACAMNYA SEBAB SAYA SUDAH MEMBUKTIKAN SENDIRI, YANG INGIN MERUBAH NASIB ANDA SEPERTI SAYA SILAHKAN TLPON, AKI BROMO DI: 085-288-958-758 >>>>>SILAHKAN KLIK DISINI SITUS ILMU PESUGIHAN TANPA TUMBAL<<<<<

Blog Archive