Latest News

Implikasi Gabungan Mahathir- Anwar Pada PRU-14

MUNGKIN Tun Dr Mahathir Mohammad, mahu membuktikan, bahawa beliau masih mempunyai kekuatan politik jika berada di luar Umno, kerana umum mengetahui, bahawa kekuatan Tun Dr Mahathir dalam politik hanya terbukti semasa beliau mempunyai kedudukan dalam parti Umno, selepas hilang kuasa, tiada lagi yang dapat ditunjukkan oleh mantan Perdana Menteri itu. 

Sementara Dato Seri Anwar pula, telah membuktikan bahawa mantan Timbalan Perdana Menteri dan Timbalan Presiden Umno itu mempunyai sokongan, kerana beliau buktikan pada PRU-13 lalu, di mana undi popular yang diperolehi Pakatan Rakyat yang dikemudikannya mengatasi undi Barisan Nasional, walaupun daripada segi jumlah kerusi, Bn menang 133 banding PR 89 daripada 222 kerusi Parlimen yang dipertandingkan.

Memang dalam Umno, Tun Dr Mahathir semacam sudah ditolak, atas sebab itu, beliau keluar parti. Membidas/mengertik DS Najib Razak, sebenarnya hanya "kedok" atau asas beliau keluar parti. 

Kini, sebenarnya tidak relevan lagi berhujah menghubungkan Umno dengan mantan Perdana Menteri itu, sebabnya pada Khamis lalu, sudah jelas dan terang, baki-baki sayangkan Umno sudah terkubur, kerana beliau sudah menyatakan akan menubuhkan parti baru dan bekerjasama dengan parti pembangkang untuk menumbangkan Parti Umno, dan sekaligus menggantikan kerajaan pada PRU-14 akan datang.

Cara pembangkang berdepan dengan Bn pada PRU-13, akan digunapakai, iaitu, pembangkang perlu berpakat untuk hanya mengemukakan seorang calon, samada di kawasan Parlimen atau Dewan Undangan Negeri (DUN) bagi berdepan calon Bn. Tiga penjuru, hanya menyebabkan calon Bn menang mudah, seperti mana berlaku pada PRK berkembar Sungai Besar dan Kuala Kangsar.

Menurut hemat pembangkang, dan disokong oleh pengamat politik tanah air, penggabungan Tun Dr Mahathir- Anwar, kemudiannya dibantu Tan Sri Muhiyiddin Yassin dan mantan-mantan pemimpin Umno, serta parti-parti pembangkang, akan berimpak besar di Semenanjung.

Penggabungan pembangkang yang bakal diketuai Mahathir-Anwar, boleh mengubah komposisi kerusi di Semenanjung. Dikatakan, daripada 165 kerusi parlimen, gabungan pembangkang, boleh menang 95. Berasaskan keadaan demikian, bagi menentukan, pihak mana membentuk kerajaan Persekutuan, sangat bergantung kepada Sabah dan Sarawak. Di Sabah dan Sarawak, terdapat 57 kerusi parlimen termasuk WP Labuan. Pada PRU-13, Bn mempertahankan 50, sementara 7 dimenangi pembangkang.

Jika keputusan PRU-14, di Semenanjung, pembangkang menang 95, ertinya hanya memerlukan 17 kerusi daripada Sabah dan Sarawak untuk membentuk kerajaan Persekutuan dengan majoriti mudah, manakala Bn pula memerlukan 42 kerusi.

Melihat keputusan PRN Sarawak pada mei lalu, dan atas faktor Tan Sri Adenan Satem, kemungkinan besar, status quo akan dipertahankan, ertinya Bn mempunyai 97 kerusi dan pembangkang 99 tidak termasuk kerusi daripada Sabah dan WP Labuan. 

Bagi maksud menubuhkan kerajaan dengan majoriti mudah, maka Bn memerlukan 15 kerusi daripada Sabah dan WP Labuan, manakala pembangkang hanya memerlukan 13.

Rekod menunjukkan, bahawa pada PRU-13, di Sabah dan WP Labuan Bn menang 23 daripada 26. Jika berulang keputusan itu, maka kemungkinan berlaku adalah Bn akan mendapat 120, manakala pembangkang 102.

Oleh kerana berlaku masalah dalaman dalam parti Umno, dimana Datuk Seri Shafie Afdal telah keluar, maka kemungkinan besar, jumlah kerusi yang dimenangi Bn Sabah pada PRU-13, akan tergugat. Ramai pengamat dan penganalisis politik Sabah menyatakan, impak Shafie, akan dapat mengurangkan kemenangan Bn Sabah di peringkat parlimen antara 10-17. Kerusi Bn Sabah yang dikira selamat dikatakan hanya berjumlah antara 16- 9. Senario parlimen tergantung, bakal berlaku selepas PRU-14, mempunyai asas yang kuat, jika menilik perkembangan politik tanah air yang sedang berlaku sekarang ini.

Impak Pada Politik Sabah

Di Sabah, ramai pengamat dan penganalis politik tempatan melihat bahawa kawasan-kawasan majoriti KDM sudah tidak selamat bagi Bn Sabah, dan kini di tambah, kawasan-kawasan majoriti Bajau, seperti Semporna, Silam, Kudat, Tuaran dan Sepanggar, manakala, Kota Belud, dikatakan terselamat atas sebab kehadiran beberapa pemimpin utama negeri berasal daripada kawasan itu. Manakala Parlimen Beaufort, dikatakan bakal dimenangi semula oleh Datuk Lajim mantan wakil rakyat kawasan itu dan kini ADUN Klias, salah satu Dun parlimen tersebut.

Perubahan politik Sabah, banyak dipengaruhi oleh sentimen perkauman dan agama, akibat bibit-bibit yang ditanam pembangkang sejak PRU-13. Pembangkang akan terus meniupkan dua faktor itu, kerana terbukti berkesan. Kini, melalui pengelibatan Shafie, dengan menggunakan slogan Sabah for Sabahan, Sabahan untuk Sabah, menyemarakkan lagi sentimen perkauman dan agama. Sejarah perubahan kerajaan Sabah, kalau dilihat kembali, semuanya kerana sentimen agama dan perkauman.

Di kampung-kampung, warung-warung kopi, acara-acara kampung, sudah dibincangkan isu-isu agama dan perkauman. Sentimen itu, diperkuatkan lagi dengan sentimen peluang-peluang mendapatkan pekerjaan, peluang-peluang mendapatkan kontrak kerajaan, dan komposisi pegawai awam, di semua peringkat, termasuk mempertikai, para pegawai yang menguruskan zakat Sabah. Nampaknya, pihak-pihak yang tidak suka kerajaan, akan terus meniupkan isu-isu ini agar supaya rakyat terpengaruh, dan menolak calon-calon kerajaan pada PRU-14.

Politik Sabah, khususnya di pihak pembangkang, tidak lagi membicangkan pembangunan yang di bawa kerajaan Bn, melainkan mendakwa bahawa semua pembangunan itu, hanya sebagai katalis untuk memperkaya para pemimpin kerajaan. Mereka juga merujuk, bahawa mereka yang ada nama sahaja mendapat peluang kontrak yang bernilai ratusan juta, umpamanya pembangunan Pantai Tanjung Aru, pembinaan jambatan bertingkat di Kota Kinabalu, dikatakan hanya mereka yang mempunyai jalinan dengan kerajaan sahaja mendapat peluang. Mereka juga, mempertikai, bagaimana orang luar yang mendapat peluang-peluang kontrak pembinaan sekolah-sekolah, pembinaan jalan raya, pembinaan penyedia pemancar telekomunikasi dan sebagainya. Tidak terlepas juga, peluang mendapatkan kontrak melalui projek mega Pan Borneo, pembinaan rumah-rumah PPR, semuanya diisukan hanya menguntungkan kroni-kroni kerajaan.

Selain itu, isu-isu tanah juga menjadi bualan anti kerajaan. Mereka yang tidak suka kerajaan, terus meniupkan soal-soal pemilikan tanah, dengan dakwaan, bahawa para pemimpin atau individu yang ada kedudukan dalam kerajaan sahaja mendapat peluang memiliki tanah kerajaan. Mereka juga mempersoalkan, pengagihan projek-projek di bawah kendalian SEDIA, kononnya hanya dilaksanakan oleh pihak-pihak tertentu sahaja. Nampaknya isu-isu ini, sangat berkesan, sebab itu, apabila diviralkan melalui laman sosial, mendapat respon yang sangat ramai. Mungkin, pihak kerajaan khususnya agensi kerajaan seperti JASA, BTN atau agensi kerajaan lain, kurang memperhatikan keadaan ini, atas sebab itu, mereka tidak mengwujudkan media sosial bagi memberi penerangan atau menangkis isu-isu yang berlegar-legar di kalangan rakyat, malah ramai pemimpin termasuk wakil rakyat tidak gemar menggunakan media sosial, kononya, tidak mempunyai jangkauan luas, berbanding media cetak. Malah, Ketua Penerangan Umno Sabah, Setiausaha Umno Sabah langsung tidak menggunakan media sosial sebagai media memperjelas, membuat penerangan berkaitan polisi atau isu-isu pembangunan yang dilaksanakan kerajaan. 

Para pemimpin atau wakil rakyat yang tidak gemar memggunakan media sosial sebagai perantara dengan rakyat, mungkin terlupa, bahawa setiap keluarga sekurang-kurangnya mempunyai anak atau keluarga yang berpaut kepada media sosial sebagai sumber maklumat. Dan mereka ini, mempunyai pengaruh besar mengwujudkan persepsi kepada keluarga masing-masing.

Nampaknya, suhu politik Sabah dirancakkan dengan keluarnya Shafie daripada Umno. Setakat mana, mereka ini dapat memanfaatkan isu-isu semasa bagi berdepan dengan kepimpinan Umno/Bn Sabah yang dikemudi Datuk Seri Musa Aman dan para pemimpin lain, hanya masa yang menentukan.

Umno/Bn Sabah belum terlambat, masih ada masa untuk "counter" isu-isu yang dimainkan pembangkang, khususnya yang berkaitan dengan sentimen agama dan perkauman. Pengwujudan pasukan "media sosial" bagi berdepan isu-isu yang diviralkan, sangat diperlukan, atas sebab, pengaruh media itu, macam berkesan di hati rakyat jelata. Fikir-fikirkan lah.

2 Responses to "Implikasi Gabungan Mahathir- Anwar Pada PRU-14"

Anonymous said...

MENJIJIkkan sesiapa dari BANGSA Islam/Melayu si KITUL2-PENGKHIANAT yg. sanggup MENJILAT si DIKTATOR PENYANGAK/PENYAMAQ/PENYAMUN/PEMBUNUH/PERASUAH/LANUN-madey anak BERANAK KEPARAT berIJAZAH LONGKANG-si PENJILAT PEMBUNUH/PEROGOL DAPJUBOQ BABI KURAP RASIS/PORNO/HOMO-KULI2 ZIONIS/IS(IS)rael-MOSSAD ni - yg. TAK habis2 nak MENYAMUN/MENIPU rakyat terutamanya BANGSA Bumiputera! Sbb tu dia TUBUHkan parti baru HARAM JADAH - JANGAN haraplah anak BOTAK-SIAL-HODOH lu tu akan jadi PM, si madey PENYAMAQ anak-beranak BANGSAT HARAM JADAH oi!! Dah TUA BANGKA-nak-MAMPOS pun masih TAK sedaq diri!

Sampaikan PETRON*S yg. diTUBUHkan dgn. PENAT-LELAH oleh NEGARAWAN ULUNG TERCINTA kita, BAPA KEMERDEKAAN/PEMBANGUNAN, Almarhum PM Tun Abdul Razak Hussein, iaitu BAPA kpd. YAB PM TERCINTA kita pun - habis diROMPAK si LANUN/PENYANGAK madey ni dan TOKEY2 KAFIR HARBI-si PENJILAT2 DAPJUBOQ BABI dia! Tapi JANGAN haraplah si SPRM yg. sungguh MENCURIGAkan itu akan buka balik kes ini! Walaupun si LANUN-LANUN ni terus nak MEROMPAK PETRON*S serta RAKYAT - lagi $700 JUTA SEKARANG dari PETRON*S setelah MEROMPAK PETRON*S dan rakyat sebanyak RM16.21 bilion, dengan perjanjian konsesi IP* mereka yang dianugerahkan oleh si madey-LANUN tu - sehingga rakyat terpaksa TANGGUNG sampai SEKARANG!

Jadi SPRM oi - awatlah hang liat sangat no nak buka balik kes-kes ni sedgkan. PENINDASAN si puak Madey ANAK BERANAK HARAM JADAH ni dan Tokey-tokey PENJILAT depa masih menimpa dgn. DURJANA ke atas RAKYAT! SIAL lu si Madey dan mana-mana KETURUNAN lu serta PENYOKONG/Tokey-Tokey yg. juga amat-JAHAT-si PEMUJA-JAMBAN DAPBANGKAI BABI! Lihat di http://wakeupmalaya.com/2015/12/ytl-menang-saman-petronas-rm-700juta/ :

December 31, 2015 In Photo By WakeUp Malaya

YTL Menang Saman Petronas RM 700juta

Memandangkan kem pro-Tun begitu sibuk mempertahankan YTL selepas Najib menjelaskan bagaimana ERL yang dikuasai oleh YTL tidak mempunyai pilihan lain selain dari menaikkan tambang atau bayar RM2.9 bilion sebagai pampasan kepada mereka akibat dari perjanjian konsesi yang ditandatangani oleh Tun M, saya fikir adalah wajar saya menulis mengenai perkara di bawah – juga masalah legasi Tun M yang perlu ditanggung oleh kerajaan sekarang.
________________________________________

Awal tahun ini, YTL telah menyaman Petronas di London dan telah memenangi pampasan berjumlah RM700 juta dari Petronas.

Berdasarkan Perjanjian Pembekalan Gas (GSA) yang ditandatangani pada tahun 1993, Petronas sepatutnya perlu menjual gas kepada YTL Power pada harga yang dikira berdasarkan formula yang sudah ditentukan yang tidak mengikut harga pasaran gas.

Walaubagaimanapun, apabila kerajaan mula menggunakan formula harga tetap untuk gas, YTL Power, di dalam laporan tahunannya, menyatakan Petronas secara bersendirian telah menarik balik diskaun yang disediakan di bawah formula yang berkaitan harga pasaran dan akibatnya, satu pertikaian telah tercetus sama ada diskaun tersebut, di dalam keadaan tersebut, adalah tertakluk di bawah GSA.

Di dalam satu pendedahan yang mengejutkan, Petronas sepatutnya membekalkan gas kepada YTL Power pada harga diskaun tetapi menarik balik diskaun itu pada tahun 1997, apabila harga gas telah ditetapkan kerajaan pada harga RM6.40 untuk setiap mmbtu (yang masih lagi satu diskaun yang besar berbanding harga pasaran) untuk kesemua loji janakuasa di negara ini, disebabkan oleh krisis kewangan Asia...... (teruskan membaca)

Nek Tempoyak.

Master Lilis said...

SAYA INGIN BERBAGI CERITA KEPADA SEMUA ORANG BAHWA MUNKIN AKU ADALAH ORANG YANG PALING MISKIN DIDUNIA DAN SAYA HIDUP BERSAMA ISTRI DAN 3 BUAH HATI SAYA SELAMA 10 TAHUN DAN 10 TAHUN ITU KAMI TIDAK PERNAH MERASAKAN YANG NAMANYA KEMEWAHAN,,SETIAP HARI SAYA SELALU MEMBANTIN TULANG BERSAMA SUAMI SAYA UNTUK KELUARGA SAYA NAMUN ITU SEMUA TIDAK PERNAH CUKUP UNTUK KEBUTUHAN HIDUP KELUARGA SAYA..AKHIRNYA AKU PILIH JALAN TOGEL INI DAN SUDAH BANYAK PARA NORMALYANG SAYA HUBUNGI NAMUN ITU SEMUA TIDAK PERNAH MEMBAWAKAN HASIL DAN DISITULAH AKU SEMPAT PUTUS ASA AKHIRNYA ADA SEORANG TEMAN YANG MEMBERIKAN NOMOR AKI SOLEH JAFFAR,,SAYA PIKIR TIDAK ADA SALAHNYA JUGA SAYA COBA LAGI UNTUK MENGHUBUNGI AKI SOLEH JAFFAR DAN AKHIRNYA AKI SOLEH JAFFAR MEMBERIKAN ANGKA GHOIBNYA DAN ALHAMDULILLAH BERHASIL..KINI SAYA SANGAT BERSYUKUR MELIHAT KEHIDUPAN KELUARGA SAYA SUDAH JAUH LEBIH BAIK DARI SEBELUMNYA,DAN TANDA TERIMAH KASIH SAYA KEPADA AKI SOLEH JAFFAR SETIAP SAYA DAPAT RUANGAN PASTI SAYA BERKOMENTAR TENTAN AKI SOLEH JAFFAR …BAGI ANDA YANG INGIN SEPERTI SAYA SILAHKAN HUBUNGI AKI SOLEH JAFFAR: 0853- 7778–3331
KLIK DISINI 2d 3d 4d 5d 6d

Sekian lama saya bermain togel baru kali ini saya
benar-benar merasakan yang namanya kemenangan 4D dan alhamdulillah saya dpat Rp 150 juta dan semuaini
berkat bantuan angka dari AKI SOLEH JAFFAR]
karena cuma Beliaulah ang memberikan angka
goibnya yg di jamin 100% tembus awal saya
bergabung hanya memasang 100 ribu karna
saya ngak terlalu percaya ternyatah benar-benar
tembus dan kini saya ngak ragu-ragu lagi untuk memasang
angkanya,,,,buat anda yg butuh angka yang dijamin tembus
hubungi AKI SOLEH JAFFAR] DI 0853- 7778–3331
insya allah beliu akan menbatu k40esusahan
anda apalagi kalau anda terlilit hutang trima kasih.? <<< ]الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل
SAYA INGIN BERBAGI CERITA KEPADA SEMUA ORANG BAHWA MUNKIN AKU ADALAH ORANG YANG PALING MISKIN DIDUNIA DAN SAYA HIDUP BERSAMA ISTRI DAN 3 BUAH HATI SAYA SELAMA 10 TAHUN DAN 10 TAHUN ITU KAMI TIDAK PERNAH MERASAKAN YANG NAMANYA KEMEWAHAN,,SETIAP HARI SAYA SELALU MEMBANTIN TULANG BERSAMA SUAMI SAYA UNTUK KELUARGA SAYA NAMUN ITU SEMUA TIDAK PERNAH CUKUP UNTUK KEBUTUHAN HIDUP KELUARGA SAYA..AKHIRNYA AKU PILIH JALAN TOGEL INI DAN SUDAH BANYAK PARA NORMALYANG SAYA HUBUNGI NAMUN ITU SEMUA TIDAK PERNAH MEMBAWAKAN HASIL DAN DISITULAH AKU SEMPAT PUTUS ASA AKHIRNYA ADA SEORANG TEMAN YANG MEMBERIKAN NOMOR AKI SOLEH JAFFAR,,SAYA PIKIR TIDAK ADA SALAHNYA JUGA SAYA COBA LAGI UNTUK MENGHUBUNGI AKI SOLEH JAFFAR DAN AKHIRNYA AKI SOLEH JAFFAR MEMBERIKAN ANGKA GHOIBNYA DAN ALHAMDULILLAH BERHASIL..KINI SAYA SANGAT BERSYUKUR MELIHAT KEHIDUPAN KELUARGA SAYA SUDAH JAUH LEBIH BAIK DARI SEBELUMNYA,DAN TANDA TERIMAH KASIH SAYA KEPADA AKI SOLEH JAFFAR SETIAP SAYA DAPAT RUANGAN PASTI SAYA BERKOMENTAR TENTAN AKI SOLEH JAFFAR …BAGI ANDA YANG INGIN SEPERTI SAYA SILAHKAN HUBUNGI AKI SOLEH JAFFAR: 0853- 7778–3331


KLIK DISINI 2d 3d 4d 5d 6d

Sekian lama saya bermain togel baru kali ini saya
benar-benar merasakan yang namanya kemenangan 4D dan alhamdulillah saya dpat Rp 150 juta dan semuaini
berkat bantuan angka dari AKI SOLEH JAFFAR]
karena cuma Beliaulah ang memberikan angka
goibnya yg di jamin 100% tembus awal saya
bergabung hanya memasang 100 ribu karna
saya ngak terlalu percaya ternyatah benar-benar
tembus dan kini saya ngak ragu-ragu lagi untuk memasang
angkanya,,,,buat anda yg butuh angka yang dijamin tembus
hubungi AKI SOLEH JAFFAR] DI 0853- 7778–3331 insya allah beliu akan menbatu k40esusahan
anda apalagi kalau anda terlilit hutang trima kasih.? <<< ]
الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل
Blog Archive