Latest News

PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar: Apa Yang Diharapkan?

Dalam proses mencari kebenaran ada sahaja jalan keluarnya. Manusia hanya boleh merancang, akan tetapi Tuhan yang menentukan.

PRK Sungai Besar, Selangor dan Kuala Kangsar, Perak bukan sesuatu yang dirancang. Dua PRK itu, merupakan satu ketentuan yang Tuhan berikan kepada insan-insan politik yang sedang berbalah dalam negara.

Para pemimpin pembangkang daripada Semenanjung mengatakan bahawa keputusan PRN 11 Sarawak yang berpihak kepada Bn Sarawak, disebabkan oleh faktor Adenan, dan tiada kena mengena dengan Dato Seri Najib Razak sebagai Perdana Menteri. Menurut mereka, melalui dua PRK yang akan dilangsungkan pada 18 Jun, merupakan penentuan kepada kedudukan DS Najib Razak baik sebagai Perdana Menteri mahupun sebagai Presiden Umno. Atau dengan kata lain, apabila keputusan dua PRK itu tidak berpihak kepada BN, ertinya atas faktor DS Najib Razak. Namun mereka tidak menyatakan pula, jika keputusan sebaliknya, maka mereka akan berhenti mengecam Perdana Menteri dan seterusnya menyokong kepimpinan beliau.

Telah 13 kali pilihanraya umum diadakan di negara selain PRK-PRK. Kemenangan sesebuah parti yang bertanding, adalah atas usaha berpasukan, bukannya atas usaha diri sendiri, termasuk juga calon-calon bebas yang pernah menang.

Pada dua PRK yang bakal berlangsung, sudah tentunya seluruh jajaran kepimpinan Bn akan turun padang berkempen untuk memastikan dua kawasan itu kekal dikuasai Bn. Memang benar, kecenderungan pengundi di kawasan itu di mana majoriti yang diperolehi Bn terus merosot. Namun kemerosotan majoriti bukan ditunjukkan oleh penurunan undi yang diperolehi calon-calon Bn. Pada PRU-2008 di Parlimen Kuala Kangsar, undi Bn adalah 10,735 (m=1,458), PRU-2013- 14,218 (m=1,082), manakala Parlimen Sungai Besar, undi Bn 16,069 (m=5,009), PRU-13-18,695 (m=399).

Kalau dilihat daripada segi undi yang diperolehi Bn pada dua PRU yang dikira kritikal, jumlah yang menyokong dan mengundi Bn, bukan merosot akan tetapi meningkat, ertinya pengundi Bn terus menyokong. Penurunan majoriti Bn, atas sebab pertambahan undi tidak berjaya digapai oleh Bn, melainkan berpihak kepada pembangkang.

Pada dua PRK yang bakal diadakan, banyak mata tertumpu di dua kawasan itu, kerana mereka mahu melihat apa kah impak tindakan mantan-mantan pemimpin Umno seperti Tun Dr Mahathir, Tan Sri Muhiyiddin Yassin, Datuk Shafie Apdal dan Dato Mukhriz Mahathir serta para pemimpin veteran lain seperti TS Sanusi Junid, Tun Daim Zainuddin dan sebagainya. Juga melalui dua PRK itu, apa kah Deklarasi Mahathir mempunyai kesan.

Bagi Bn, selain mahu mempertahankan dua kawasan itu, juga akan melihat apa kah berlaku pertambahan jumlah majoriti. Bagi pembangkang dan kumpulan Anti Najib yang diketuai Tun Dr Mahathir, bukan sahaja mahu melihat calon Bn kalah, akan tetapi setidak-tidaknya mengurangkan majoriti, jika Bn masih menang. 

Daripada segi jumlah undi yang bakal diterima calon-calon Bn, sangat bergantung kepada peratusan yang keluar mengundi, namun yang paling mustahak adalah jumlah majoriti, atas sebab jumlah majoriti akan menggambarkan sokongan terhadap Perdana Menteri dan Bn. Ramai yang menganggap bahawa melalui dua PRK itu, sebagai tolok ukur bagi Bn di Semenanjung bagi berdepan dengan PRK-14 yang bakal diadakan tahun 2018.

Bagi berdepan dengan dua PRK itu, Bn tidak seharusnya mengharapkan pertembungan antara calon-calon pembangkang, jika pembangkang gagal bersetuju untuk satu lawan satu, sebaliknya, perlu melihat sejauh mana perolehan atau sokongan pengundi terhadap Bn.

Pada PRK kali ini, Pengarah pilihanraya bukan lagi lazimnya diserahkan kepada Timbalan Perdana Menteri, akan tetapi melantik pemimpin tempatan. Di Sungai Besar, Dato Noh Omar, manakala di Kuala Kangsar- Dato Zamri Kadir.

Sebelum tahun 2008, biasanya setiap PRK kerap berpihak kepada Bn, namun tidak selepas itu. Pada PRK kali ini, akan menguji, apakah penerimaan pengundi Semenanjung terhadap Perdana Menteri dan Barisan Nasional.
Para pemimpin Bn khususnya pemimpin Umno, terlah menyatakan, bahawa calon yang bakal dipilih, mempunyai kretiria sebagai calon boleh menang, calon disukai dan calon yang berjenama atau kebolehpasaran.

5 Responses to "PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar: Apa Yang Diharapkan?"

Anonymous said...

Sedang ada PROPAGANDA ZIONIS PKRHOMO/DAPBANGKAI yang amat MERBAHAYA sejak kemenangan BN di Sarawak, termasuk di berita pro-DIKTATOR madey/pembangkangKEPARAT, Awan*BANGSAT (malangnya stesyen berita ini MENDOMINASI dgn. berita hampir 24jam mcm. CnnZIONIS JAHANAM tu – siaran Bernam* tu malangnya terlalu banyak rancangan temuramah berjela pula!), untuk cuba MENGHASUT bahawa kononnya isu KEMENANGAN BN di S'wak hanya berkaitan dgn. seseorang INDIVIDU & cuba diBANDINGkan dgn. YAB PM kita utuk MELAGA2kan mereka; dgn. MO PENIPUAN DAPBANGKAI yg. amat JAHANAM; kononnya YAB PM kita tidak diterima bangsa Cina di Semenanjung! Sedangkan buatlah apapun; jenis penyokong RASIS/FASIS DAPBANGKAI/PKRHOMO memang takkan KENANG BUDI dan sentiasa TAMAK KUASA POLITIK/EKONOMI utk. MENJAJAH spt. di SingaPORK!!
Maka, JANGAN pula pemimpin UMN* kita TERPERANGKAP dgn. MO ZIONIS PENIPU ni kena TUNDUK pula pd. depa mcm. KULI akhirnya, hanya kerana pikiaq dgn. CETIK; ini shj. jln, menang pilihanraya akan dtg.! Tengoklah puak PENGGANAS ZIONIS BINATANG BUAS DAPJUBOQ BABI ini sekrg. terus MENGHASUT ke arah KEBENCIAN kpd. YAB KM BUMIPUTERA Islam/Melayu Sarawak TERCINTA kita, serta UMNO/BN di dlm. perlantikan TKM dari pelbagai BANGSA Bumiputera Sarawak– lihat di https://helenang.wordpress.com/2016/05/14/does-chinese-deserve-to-be-sarawak-dcm-statistical-answer/, Does Chinese deserve to be Sarawak DCM? Statistical answer, May 14, 2016!

SEBENAQnya kemenangan BN adalah berkaitan utama dgn. BANGSA BUMIPUTERA mahukan PEMBANGUNAN dari kerjasama K'jaan Persekutuan/Negeri, yg. lebih AGRESIF terutamanya untuk bangsa BUMIPUTERA MISKIN/SEDERHANA yang masih ramai, dan sedar bahawa BANGSA BUMIPUTERA yg. terdiri dari pelbagai BANGSA & AGAMA, sebenaqnya, mahu diPECAHkan dan diHAPUSkan terutamanya, IDENTITI dan HAK bangsa Bumiputera Islam/Melayu Sabah/Sarawak, oleh EJEN PAP/ISrael-no-1, DAPBANGKAI!

Puak PENGGANAS MUSUH Bumiputera ISLAM/Melayu ini terutamanya puak Kristian EKSTREMIS pro-Zionis/ISrael dari PAP-DAPBANGKAI memang mahu Sarawak dan Sabah yg. KAYA minyak-gas digabungkan dgn. SingaPORK utk. jadi pusat Mossad/ISrael-CIA-MI6-NATO – lihat di http://rainbowoftruth.blogspot.com/2009/09/singapore-israel-love-affair.html, THE SINGAPORE ISRAEL LOVE AFFAIR, September 2, 2009)!

Jadi lapuran berita malam ini, oleh sebuah parti MUSANG BERBULU AYAM; yg. bukan main cepat TUNJUK BELANG sebenaq dia setelah menang - nak mengHAPUSkan PELBAGAI parti komponen B*, dgn. MENUBUHkan parti TUNGGAL-ala (SATU) 'Bangsa' Malaysia! Maka MO-ala-Malayan Union ZIONIS ini disyaki mahu mengHAPUSkan terutamanya parti BUMIPUTERA PB*, serta pencubaan berterusan utk. MENGHAPUSkan hak dan identiti BANGSA Bumiputera, yg. PELBAGAI; yang amat PENTING untuk MEMBELA nasib BUMIPUTERA S'wak, terutamanya RAKYAT MISKIN!

Maka, JANGAN kita TERPERANGKAP di dlm. KEGHAIRAHAN kemenangan BN di S'wak dgn. MO yg. sungguh LICIK ini; dari MUSANG BERBULU AYAM dari dalaman parti sendiri!

Nek Tempoyak.

#PERTAHAN Bahasa KEBANGSAAN, serta hak dan identiti BANGSA BUMIPUTERA Islam/Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari PELBAGAI bangsa yang hormat ISLAM, serta identiti dan hak bangsa BUMIPUTERA yg. PELBAGAI !#

[BUMIPUTERA juga bermakna Pribumi/Orang Asal/Orang Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation peoples/Tribal peoples – maka istilah “(SATU) BANGSA Malaysia“ sebenaqnya adalah PALSU dan adalah legasi PENJAJAH British-ZIONIS utk. melahirkan dasar SATU “bangsa Malayan bersatu”, pelansungan dari Malayan Union-JAHANAM].

Anonymous said...

#TANGKAP PENJAJAH/PENYAMUN/PERASUAH/PENYANGAK/PENYELEWENG DUIT RAKYAT/LANUN kit SIAL JUBOQ BABI/TONGGENG eng BANGKAI BABI-CASH is KING!!#

#Yg. akan diKUBURkan dan diTERAJANG adalah PENJAJAH TERORIS PENDATANG RASIS/HOMO/PORNO/KANIBAL DAPJUBOQ BABI-amat-SIAL-si EJEN/KULI YAHUDI ZIONIS HARAM JADAH-no-1!!#

#Selamatkan P.Pinang, Selangor & Melaka (pantai Klebang yg. begitu indah/Bandar Hilir dah jadi mcm. Pulau Pinang - mana PEMBANGUNAN kedai2/restoran2/hotel2/supermarket2 CANGGIH serta PERUMAHAN RUMAH RAKYAT MISKIN/SEDERHANA yg. MELUAS yg. diMILIKI oleh BUMIPUTERA - tolong jawab KM Melaka), tanah pusaka nenek moyang BUMIPUTERA/PRIBUMI kami dari PENGGANAS PENDATANG KANIBAL DAPBANGKAI BABI-EJEN/KULI ZIONIS/ISrael HARAM JADAH!!# (muka kit SIAL JUBOQ BABI tu sebiji mcm. puak KANIBAL ZIONIS – tengok GIGI KANIBAL dia!)

# ATM - bukan hanya menyerahkan pd. Kem. Pengangkutan (apa jadi dgn. “Black Box” MH17, juga kes tragedi Helipkopter dgn. JURUTERBANG warga ASING juga, yg. mengorbankan arwah pemimipin2 UMNO tercinta kita dulu) - tolong SIASAT habis2an tragedi HELIKOPTER yyg. sungguh MENYEDIHkan terbaru ini; takkan helikopter” ni tak dak “Black Box”!

Lagipun, ‘NGO’ BMF (disyaki MENYAMAQ sbg. NGO-alam sekitar), yg. disyaki NGO MOSSAD-NAT*, disyaki masih aktif beroperasi secara rahsia berpengkalan di Miri, Sarawak, dan disyaki mempunyai SYARIKAT HELIKOPTER sendiri di S'wak yg. MENYAMAQ - dan HQnya di Basel, Switzerland [Basel adalah seolah koloni Jerman di Switzerland - Jerman adalah disyaki pusat rejim PENGGANAS KANIBAL ISrael-no-1 di EU, di mana 6 SUBMARINE-boleh bawa-senjata NUKLEAR Jerman telah diEKSPOT ke ISrael, disyaki berpengkalan di Diego Garcia di Lautan Hindi dan Laut Mediterranean di Gaza; termasuk disyaki menyebabkan letupan NUKLEAR kecil bawah laut dan tanah (yg. boleh menyebabkan cuaca amat bahang-ala-El-Nino serta empangan/air sungai surut ke bawah tanah), banjir, Tsunami (termasuk disyaki yg. MENENGGELAMkan banyak kapal PELARIAN Syria & Palestin di laut Mediterranean), gempabumi dsbnya]!#

PAK MUS said...

saya mengucapkan banyak terimakasih kepada KI HADAK yang telah menolong saya dalam kesulitan,ini tidak pernah terfikirkan dari benak saya kalau nomor yang saya pasang bisa tembus dan ALHAMDULILLAH kini saya sekeluarga sudah bisa melunasi semua hutang2 kami,sebenarnya saya bukan penggemar togel tapi apa boleh buat kondisi yang tidak memunkinkan dan akhirnya saya minta tolong sama KI HADAK dan dengan senang hati beliau mau membantu saya..,ALHAMDULIL LAH nomor yang dikasi KI semuanya bener2 terbukti tembus dan baru kali ini saya menemukan dukun yang jujur,jangan anda takut untuk menhubungiya jika anda ingin mendapatkan nomor yang betul2 tembus seperti saya,silahkan hubungi KI HADAK DI 085=259=457=111 ingat kesempat tidak akan datang untuk yang kedua kalinya dan perlu anda ketahui kalau banyak dukun yang tercantum dalam internet,itu jangan dipercaya kalau bukan nama KI HADAK

pak slemett said...

saya PAK SLEMET posisi sekarang di malaysia
bekerja sebagai BURU BANGUNAN gaji tidak seberapa
setiap gajian selalu mengirimkan orang tua
sebenarnya pengen pulang tapi gak punya uang
sempat saya putus asah dan secara kebetulan
saya buka FB ada seseorng berkomentar
tentang AKI NAWE katanya perna di bantu
melalui jalan togel saya coba2 menghubungi
karna di malaysia ada pemasangan
jadi saya memberanikan diri karna sudah bingun
saya minta angka sama AKI NAWE
angka yang di berikan 6D TOTO tembus 100%
terima kasih banyak AKI
kemarin saya bingun syukur sekarang sudah senang
rencana bulan depan mau pulang untuk buka usaha
bagi penggemar togel ingin merasakan kemenangan
terutama yang punya masalah hutang lama belum lunas
jangan putus asah HUBUNGI AKI NAWE 085-218-379-259
tak ada salahnya anda coba
karna prediksi AKI tidak perna meleset
saya jamin AKI NAWE tidak akan mengecewakan
saya PAK SLEMET posisi sekarang di malaysia
bekerja sebagai BURU BANGUNAN gaji tidak seberapa
setiap gajian selalu mengirimkan orang tua
sebenarnya pengen pulang tapi gak punya uang
sempat saya putus asah dan secara kebetulan
saya buka FB ada seseorng berkomentar
tentang AKI NAWE katanya perna di bantu
melalui jalan togel saya coba2 menghubungi
karna di malaysia ada pemasangan
jadi saya memberanikan diri karna sudah bingun
saya minta angka sama AKI NAWE
angka yang di berikan 6D TOTO tembus 100%
terima kasih banyak AKI
kemarin saya bingun syukur sekarang sudah senang
rencana bulan depan mau pulang untuk buka usaha
bagi penggemar togel ingin merasakan kemenangan
terutama yang punya masalah hutang lama belum lunas
jangan putus asah HUBUNGI AKI NAWE 085-218-379-259
tak ada salahnya anda coba
karna prediksi AKI tidak perna meleset
saya jamin AKI NAWE tidak akan mengecewakan

IBU SUNARTI DI KALIMANTAN said...

Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111
(((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111

Blog Archive