Sunday, July 03, 2022

POLITIK MENGUGUT JADI PILIHAN

MENURUT Datuk Bung Moktar Radin, BN Sabah ada 5 pilihan, jika perbincangan dengan GRS menunju kebuntuhan. Manakala Datuk Ahmad Zahid Hamidi pula, BN tidak mahu tertipu lagi seperti mana berlaku pada PRN-16 Sabah.

Dua kenyataan yang menggambarkan, bahawa GRS adalah parti yang tidak boleh dipercayai, kerana selain diugut dengan 5 pilihan juga dicap sebagai penipu.

Kalau perbuatan menipu dihubungkaitkan dengan PRN-16 Sabah, di mana pertembungan antara calon BN dengan PBS dan STAR, dikatakan sebagai perbuatan menipu, kerana menyebabkan calon BN kalah, adalah tidak adil, kerana dua-dua parti itu bertanding pada PRN tersebut. 

Pada PRN 16 Sabah hanya PBS yang meletakkan calon di kawasan yang ditandingi BN, sedangkan STAR “ditipu” kerana Umno bertanding di DUN Paginatan, kawasan STAR. Manakala Bersatu, tidak meletakan sebarang calon di kawasan yang ditandingi Umno/BN.

Mungkin Umno sangat marah, kerana ada calon parti itu kalah pada calon bebas, kemudiannya calon tersebut menyertai Bersatu selepas pilihan raya.

Umno/BN juga mungkin marah, kerana kawasan-kawasan ditandingi parti itu dimenangi PBS.

Pada PRN-16 lalu Umno/BN adalah parti yang mengumumkan terlebih dahulu kawasan-kawasan yang ditandingi. Menurut mereka yang terlibat dengan perundingan agihan kerusi, Umno/BN lah yang memulakan melanggar agihan kerusi yang dipersetujui semasa rundingan. Kerana tindakan Umno/BN tersebut, maka PBS yang banyak terkesan meletakkan calon-calon di kawasan yang tradisi mereka, yang cuba direbut Umno/BN menerusi pengumuman awal.

Dalam situasi yang berlaku pada PRN-16 Sabah, siapa sebenarnya menipu atau ditipu?

Parti-parti dalam GRS tidak melayan dakwaan-dakwaan ini, atas sebab lebih memilih kerharmonian, apa yang terjadi biarlah berlalu, kerana memenuhi aspirasi rakyat Sabah yang mahukan kerajaan yang dibentuk adalah kerajaan GRS-BN Sabah.

Tiada mana-mana parti boleh memaksa rakyat untuk menyokong, untuk menubuhkan kerajaan, seperti mana tindakan Umno/BN yang “mahu” memaksa rakyat untuk menyokong apabila bertanding lebih separuh daripada 73 kerusi DUN yang dipertandingkan, malah Umno secara solo meletakan 32 calon. Jumlah tersebut hanya perlu tambahan 5 kerusi untuk mencapai majoriti mudah. Pada PRN-16 Sabah, Umno/BN dan Warisan bertanding lebih separuh daripada jumlah kerusi yang tersedia.

Seperti mana yang dibuktikan pada keputusan PRN-16 Sabah, bahawa rakyat itu tidak boleh dipaksa, melainkan parti-parti yang bertanding kena akur dengan keputusan mereka, itu lah sebabnya dipanggil mandat rakyat.

Menganalisis keinginan Umno/BN semasa Konvensyen parti itu yang diadakan pada Sabtu, ITCC, Penampang Sabah, menggambarkan parti itu memaksa rakyat menyokong mereka pada PRU-15, apabila memberi bayangan akan bertanding solo, kerana mempunyai 5 option berbincang dengan GRS, selain melabel gabungan tersebut sebagai penipu!!!.

Bung Moktar dalam ucapan membangkitkan berkaitan layanan tidak adil dalam hubungan dengan GRS, entah apa yang beliau maksudkan, sedangkan jika dilihat daripada susun atur kabinet, termasuk pembantu-pembantu menteri, setiausaha-setiausaha politik dan pengrusi-pengerusi GLC, Umno/BN lah yang lebih banyak diberi tempat, termasuk GLC-GLC besar.

Gambaran yang diberikan, sebenarnya adalah isyarat bahawa Umno/BN akan bergerak solo, kerana termakan pengaruh daripada para pemimpin utama parti itu terutama daripada Ahmad Zahid dan Najib Razak, dan sanggup membelakang kehendak rakyat Sabah seperti mana ditunjukkan melalui PRN-16 Sabah.

No comments:

Blog Archive