Latest News

DISEBALIK ‘ I HAVE THE NUMBERS’

BERBICARA jawatan perdana menteri ke-8, nama MP Semborong jadi bahan hujah di Parlimen, kerana dikatakan bahawa ahli parlimen itu dalang kepada komplot menubuhkan kerajaan ikatan baharu tanpa DAP dan Amanah. Jelas, maksud kepada ikatan baru itu, mahu menafikan perubahan jawatan Perdana Menteri sehingga PRU-15. 

Penulis teringat selepas PRU tahun 2008, perkatan “ i have the numbers’ terpacul daripada mulut Anwar, sehinggakan mendiang Karpal Singh menuduh jika berlaku perubahan kerajaan, maka ianya merupakan malapetaka kepada demokrasi negara. 

Gegaran perkataan “i have the numbers” menyebabkan puluhan MP Bn masa itu terpaksa menghiburkan hati ke Taiwan, dalam usaha “regrouping” para MP Bn, untuk menghalang berlakunya perubahan kerajaan pada 16 September, 2008 menerusi GERAKAN 16 SEPTEMBER!!!. 

Impak kepada gerakan itu, malah menular di Sabah, sehinggakan komponen Bn SAPP keluar daripada Bn, dengan alasan yang dibuat-buat “hilang kepecayaan terhadap Perdana Menteri-PM masa itu adalah Dato Seri Abudullah Ahmad Badawi”. 

Mendasari disebalik “i have the numbers” jika benar-benar perkara itu wujud, pergantian jawatan Perdana Menteri mungkin lama sudah berlaku, seperti mana ‘perancangan” menerusi PRK Port Dickson, namun kerana “numbers” bagi merealisasikan perancangan PD hingga kini di awang-awangan. 

Berselindung pada Mei 2020, apabila genap 2 tahun Tun Dr Mahathir menjadi PM, selepas menumbangkan kerajaan Barisan Nasional, merupakan hari keramat, apa kah akan berlaku pergantian jawatan Perdana Menteri?, kerana secara bertulis, memang tiada perjanjian demikian, walaupun Dato Seri Anwar Ibrahim menyebutkan bahawa ada perjanjian pada Januari, 2018, bahawa selepas Tun Dr Mahathir maka Anwar akan mengambil alih. 

Apa yang menjadi isu sekarang, memang “numbers” menyokong Dato Seri Anwar mengambil alih tidak mencukupi, maka untuk merealisasikan agar beliau menjadi Perdana Menteri masih sangat bergantung kepada kesediaan Tun Dr Mahathir melepaskan jawatan, kerana “numbers” masih berpihak kepada PM-7 itu meneruskan jawatan sehingga tamat penggal, bukan sahaja daripada kalangan MP PH (kecuali sebahagian kecil MP PKR) malah mp pembangkang baik daripada Umno dan Pas serta GPS menyokong agar tiada pergantian jawatan sehingga PRU-15. 

Bagi penulis, meskipun ada persetujuan tidak bertulis, bahawa perlu berlaku pergantian jawatan Peradana Menteri, namun hakikat yang tidak boleh dipertikai, bahawa suksesnya PH menumbangkan kerajaan Bn, kerana Tun Dr Mahathir, bukannya kerana pakatan para pemimpin daripada PKR, DAP atau Amanah, kerana telahpun terbukti, sejak tahun 1999 sehingga PRU-13, pakatan para pemimpin daripada parti-parti itu tidak pernah berhasil. 

Adalah afdal, sesiapa sahaja mahu menjadi Perdana Menteri perlu dirai, bukan kerana ikhsan pemimpin lain. Berasaskan itu, maka jika Anwar mahu menjadi Perdana Menteri, maka beliau perlu raikannya menerusi PRU-15, dan masa sekarang, beliau membuat keputusan untuk terus menyokong Tun Dr Mahathir sebagai Perdana Menteri, kerana cara demikian, lebih diterima rakyat secara umumnya. Fikir-Fikirkan.

3 Responses to "DISEBALIK ‘ I HAVE THE NUMBERS’"

Anonymous said...

Maka, demi ALLAH SWT, ISLAM/umatnya, seluruh bangsa BUMIPUTERA kita dan TANAH MELAYU/NEGARA ISLAM, pusaka nenek moyang BUMIPUTERA berzaman kita ni – mmg. pemimpin2 ORANG ASAL Islam/Melayu yg. TULEN kita dr. UMNO-PAS-PPBM-KEM AZMIN mesti BERSATU segera - utk. MENUBUHkan KERAJAAN baru SEKARANG juga, dan mengHALANG habis2an anwar PARIA HOMO jadi PM HOMO amat JIJIK dan KEJI yg. PERTAMA kat NEGARA ISLAM/TANAH MELAYU, pusaka nenek moyang BUMIPUTERA berzaman kita ni, dan TPM dia dr. TUAN guan eng bangkai ANJING dia, si bangkai SAMPAH DAP ANJING kurap HOMO jijik ZIONIS ISrael , dibawah hak asasi 'KESAMAAN' SAMPAH, RASIS, FASIS dan PENIPU Zionis depa - kerana PRU 15 dan masa hadapan, mmg. akan diSABOTAJ habis2an oleh PENGGANAS2 SPR-Bersih DAPpembunuh tu, mcm. PRU14 (apalagi pengganas MOSSAD/CIA-SOROS dan KULI2 DAPpembunuh/PariaKR-anwar PARIA HOMO depa, yg. berPUSAT di SWITZERLAND, iaitu BERSIH - dah kuasai SPR baru haram jadah tu HABIS2an)!!

Lihat artikel amat BERNAS dan BERANI ni dr. Timbalan Presiden UMNO, YAB DS Mohamad Hasan ni, di -

https://www.ismaweb.net/2019/10/08/esok-tubuh-kerajaan-baru-kalau-betul-pm-jujur-nak-perkasa-islam/

Esok tubuh kerajaan baru kalau betul PM jujur nak perkasa Islam

Ucapan Tun M di kongres sahkan Islam, Melayu terhakis di bawah PH

Oleh Siti Hafidah

Isma Web net
08/10/2019;

Lihat juga artikel amat BERNAS dan BERANI ni dr. Amir ISMA, YAB Ustaz Abdullah Zaik Abd Rahman, di -

https://www.ismaweb.net/2019/10/16/isma-sokong-idea-kerajaan-baharu-tanpa-dap-pan/

Isma sokong idea kerajaan baharu tanpa DAP, PAN

Idea luar kotak patut disokong parti-parti Melayu: Abdullah Zaik

Oleh Ainulillia

Isma web net
16/10/2019

Anonymous said...

Percayalah, PRU15 juga akan diSABOTAJ oleh pengganas MOSSAD/CIA-SOROS dan KULI2 DAPpembunuh/PariaKR-anwar PARIA HOMO depa, yg. berPUSAT di SWITZERLAND, iaitu BERSIH DAPpembunuh yg. dah kuasai SPR baru haram jadah tu, mcm. PRU14 diSABOTAJ depa, utk. MENAKLUK habis2an SELAT MELAKA kita dan LAUT CHINA SELATAN kita yg. amat KAYA dgn. bahan2 KIMIA spt. ZIR-CON/THORIUM/URANIUM, di GUNUNG2 BERAPI bawah laut (SUBMARINE VIOLCANOES), utk. pembuatan SENJATA2 NUKLEAR Barat-ZIONIS, hingga akhir zaman!!!!! Maka, kalau PRU14 dah TERANGAN diSABOTAJ oleh PENGGANAS BERSIH yg. mengHASUT POLIS/TENTERA dan disyaki PEKERJA2 SPR – tak kan si pemimpin2 ISLAM/MELAYU dr. PAS/UMNO, nak ‘BERHEMAH‘ konon dan TUNDUK mcm. KULI kpd. DEMOKRASI Zionis PENIPU, utk. TUNGGU shj. PRU15, mcm. si LEMBU2 diCUCUK HIDUNG oi?!! GILA BABI apakah ini?!!!

免費a片直播網 said...

台灣kiss情 色文學區
精品射出站
成人文章
嘟嘟成人網
a片免費試看
免費男女交友聊天室
免費0204視訊交友首頁
美女辣妹
成人a片Live秀

Blog Archive