Latest News

Orang Cina Kaya- Sumber rasuah?

SIAPA PEMBERI RASUAH PALING BESAR DI MALAYSIA?

Apabila seseorang bersuara lantang menentang rasuah, maka persepsi ramai adalah dia bersih dari rasuah dan demikianlah anggapan orang ramai terhadap media yang paling lantang mendedahkan penyelewengan kerajaan dan rasuah pemimpin-pemimpin politik.

Untuk itu akhbar-akhbar di Malaysia sanggup menggadaikan nyawa ribuan manusia bagi menutup, bahaya terbang dengan sebuah syarikat penerbangan yang paling tidak selamat di Malaysia.

Akhbar-akhbar di Malaysia adalah juga penerima rasuah untuk menutup keburukan syarikat-syarikat besar. Bagaimana? (Akan menyusul tulisan saya nanti mengenai rasuah besar dari Air Asia kepada media cetak).

Demikianlah juga bagaimana akhbar-akhbar Cina menutup perihal orang Cina yang merupakan pemberi rasuah paling besar kepada orang Melayu.

Oleh kerana kerajaan yang ada sekarang didokong oleh orang Melayu, Raja Melayu, Perdana Menteri Melayu, KPN Melayu, KSN Melayu dan lain-lain kuasa Melayu, maka persepsi umum terutamanya bukan Melayu; yang menerima rasuah ialah orang Melayu, tetapi pada hakikatnya siapakah yang menggalakan rasuah dan mampu memberi rasuah di negara ini?

Saya percaya 99% yang memberikan rasuah ialah orang Cina, tetapi mereka tidak memberitahu apa yang mereka dapat, kemudahan yang dinikmati, harta dan wang berbillion sehingga melempah keluar negara.

Tidak ramai Cina yang kaya dengan secara jujur, tetapi kerana kebijaksanaan mereka memberikan rasuah, melakukan penyelewengan, penipuan dan sebagainya. Cina yang jujur tetap miskin.

Apabila persaingan berlaku antara mereka untuk mendapatkan sesuatu kontrak kerajaan, maka yang gagal akan membuat fitnah untuk menunjukkan yang jahat ialah Melayu atau Bumiputra seperti apa yang mereka lakukan terhadap Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Taib Mahmud.

Apabila pecacai seorang ahli politik Cina membunuh diri kerana tidak dapat lagi menutup pekong ketuanya yang disiasat oleh Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM), maka SPRM telah dituduh membunuhnya dan telah dijadikan isu perkauman.

Apabila seorang pegawai tinggi Kastam dibunuh kerana bersikap tegas dan mahu membantu menegakkan kerajaan yang bersih, parti Cina DAP tidak menghebohkan tentang kebaikkan pegawai ini seperti mudahnya mereka memburukkan pegawai SPRM dan membuat konklusi pecacai itu tidak berdosa, walaupun penyiasatan belum selesai.

Kenapa mereka tidak boleh segera membuat konklusi bahawa pegawai ini telah mati kerana enggan menerima rasuah dari orang Cina?

Inilah politik prejudis yang dimainkan oleh DAP selama ini. 

KETUA PENGARANG THE STAR TERUSKAN MISI POLITIKNYA

Wong Chun Wai
Akhbar The Star hari ini (21 Mei) melaporkan berita tentang Pengarah Strategik PKR, Rafizi Ramli mendakwa lapan orang telah tidak dapat mengundi dalam pilihan raya 5 Mei lalu, kerana orang lain telah mengundi bagi pihak mereka.

Adakah akhbar The Star bersifat profesional dalam soal ini?

Apakah tidak terfikir oleh The Star sesiapa juga boleh membuat dakwaan yang begitu mudah. UMNO atau MCA juga boleh mencari orang untuk membuat dakwaan demikian. Kenapa Star cepat percaya kepada laporan yang tidak berasas dan terus melaporkannya. 

Kalau bukan wartawan pun boleh nampak kelemahan asas berita ini, maka apakah The Star buta?

Oleh kerana laporan ini dibuat oleh seorang Melayu, The Star tidak seharusnya memperkecilkan keupayaan orang Melayu untuk melihat ini sebagai permainan perkauman yang bertujuan untuk menghakiskan keyakinan orang Cina terhadap Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), salah satu institusi yang menjadi matlamat DAP.

The Star tentu tahu dalam keadaan sekarang jika laporan seumpama itu dibuat oleh UMNO atau MCA, tidak akan dipercayai, tetapi apa juga pembohongan yang dibuat oleh pembangkang, Lim Kit Siang dan Anwar Ibrahim ketika pengikut-pengikutnya berada dalam keadaan lupa diri tentunya diterima tanpa usul periksa.

Dan dalam hal ini sumbangan The Star cukup besar. 

The Star bukannya berusaha untuk membantu memantapkan keyakinan rakyat kepada kerajaan yang telah dipilih dengan sah tetapi menggunakan kuasa beritanya untuk membantu pembangkang menimbulkan keraguan rakyat kepada semua institusi kerajaan.

Dan dia cuba membodohkan Datuk Seri Najib dengan bermain wayang kulit dengan menonjolkan usaha untuk pemulihan keyakinan dan perpaduan.

Tulisan asal dari blog Zamkata disini

1 Response to "Orang Cina Kaya- Sumber rasuah?"

biar said...

siapa penerima rasuah paling besar di malaysia. U help mi, i help you.

Blog Archive