Latest News

Sistem Perumahan Negara Pemangkin Jurang Sosial

1. Menurut data sekitar 95 peratus kekayaan rakyat Malaysia adalah dalam bentuk hartanah. Malah, pemilikan hartanah beri sumbangan signifikan kepada kekayaan rakyat. Namun, sekitar 25 peratus rakyat Malaysia tidak punya aset itu. Tetapi, jurang ekonomi melebar antara kaum Bumiputera dengan bukan Bumiputera, khususnya dengan kaum Cina beri kesan kepada pemilikan hartanah di negara ini.

2. Meskipun pendapatan isi rumah meningkat bagi semua etnik, jurang pendapatan antara golongan kaya, iaitu 20 peratus teratas, dengan golongan miskin, golongan 40 peratus ke bawah, semakin melebar. 

3. Jurang besar itu, jika tidak ditangani dengan berkesan, boleh menjadi bom jangka sosial yang mungkin meledak suatu hari nanti.

4. Siapakah mendominasi kekayaan dan pemilikan hartanah di negara ini? Jumlah nilai pelaburan hartanah, terutama bangunan komersial di Kuala Lumpur jelas menggambarkan ketidakseimbangan ketara dalam soal pemilikan kekayaan. 

5. Di Kuala Lumpur, Ipoh dan Pulau Pinang misalnya, kaum Melayu hanya memiliki sekitar lima peratus, manakala kaum Cina mendominasi lebih daripada 75 peratus.

6. Hartanah memberi sumbangan besar kepada hutang isi rumah dan komposisi kekayaan berbanding aset lain. 

7. Rumah tidak lagi sekadar tempat perlindungan, tetapi sumber kebanggaan, kekayaan, keselamatan dan kestabilan hidup. Justeru, pemilikan hartanah, terutama rumah kediaman, memainkan peranan penting dalam pemegangan kekayaan. Namun, dengan peningkatan harga rumah yang di luar kawalan dan kemampuan, terutama kaum Bumiputera, dapat dijangkakan bahawa, jurangnya semakin melebar. 

8. Dalam satu pameran hartanah baru-baru ini, mengikut pempamer, kaum Cina begitu aktif membeli hartanah, termasuk rumah kediaman, rumah kedai, pejabat dan apartmen. Dengan kekayaan dan modal yang dimiliki, mereka mampu memborong hartanah terbabit, kerana sedar bahawa nilainya akan melonjak dalam tempoh tidak sampai satu dasawarsa. Rumah, bagi mereka, adalah pelaburan terbaik dan terpantas. Itulah sebabnya, mereka bersedia ambil risiko dan buat keputusan nekad, sedangkan kaum Bumiputera bukan saja tidak mampu, malah tidak berani ambil risiko. Harga rumah terlalu tinggi 

9. Kajian Khazanah Research Institute (KRI) mendedahkan harga rumah di Malaysia terlalu tinggi, malah 'amat tidak mampu dimiliki,' dengan harga rumah median 4.4 kali ganda pendapatan tahunan isi rumah sederhana. Lazimnya, mengikut laporan itu, dalam pasaran mampu milik, harga rumah median ialah tiga kali ganda pendapatan tahunan isi rumah sederhana. 

10. Di Kuala Lumpur yang pendapatan isi rumah sederhana paling tinggi, rumah mampu milik sepatutnya sekitar RM280,000. Dengan pendapatan tidak cukup tinggi, bagaimanakah golongan terbabit dapat membeli rumah? Dalam keadaan sekarang, sekurang-kurangnya 75 peratus daripada golongan berpendapatan rendah di bandar, tidak mampu membeli rumah.

11. Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak beberapa hari lalu memaparkan keputusan kaji selidik bagi #Bajet2016 menerusi laman rasmi Facebooknya. Didapati, Kos Sara Hidup: Perumahan dan Kehidupan di Bandar serta Pendidikan mengambil tempat teratas. Kos Sara Hidup mendahului carta, iaitu mendapat 5,042 markah; Perumahan dan Kehidupan di Bandar menduduki tempat kedua dengan 2,074 markah serta Pendidikan di carta ketiga dengan 1,594 markah.

12. Ternyata, beberapa tahun terakhir, rumah sentiasa menjadi isu penting yang sentiasa menggelegak. Justeru, kerajaan perlu fikirkan strategi ampuh, dengan bantuan dan kerjasama sektor swasta, terutama pemaju dan pemegang taruh lain dalam bidang terbabit, untuk tangani isu itu. Jika tidak, rumah mungkin hanya jadi idaman yang sukar direalisasikan terutama golongan berpendapatan rendah. Jika masalah ini gagal ditangani, tentu ia boleh menimbulkan masalah sosiopolitik pada jangka panjang. 

13. Kesan negatif Peningkatan harga rumah melampau, mengundang kesan negatif meskipun untungkan pelabur. Jangan salahkan pelabur, kerana bersikap pragmatik. Mereka mahu jana kekayaan dengan hartanah. Memang harga rumah sudah di luar jangkauan golongan berpendapatan sederhana dan pekerja. Rumah teres dua tingkat berharga RM60,000 pada pertengahan 80-an, kini sekurang-kurangnya berharga RM400,000. Siapakah yang mampu membelinya? Pendapatan tinggi bukan jaminan. 

14. Dengan kemampuan beli rumah di sekitar bandar, bermakna, golongan terbabit turut dapat nikmati kemudahan terbaik disediakan, sedangkan golongan kurang mampu yang tinggal jauh dari bandar dan kota, berdepan kemudahan yang kurang memuaskan. 

15. Peningkatan pendapatan tidak naik seiring dengan peningkatan harga rumah dalam tempoh 20 tahun lalu.

16. Antara kesan negatif peningkatan harga rumah keterlaluan ialah jurang semakin melebar antara golongan kaya dengan golongan miskin.

17. Dasar membenarkan warga asing beli rumah, turut menyumbang peningkatan harga rumah. Berbanding Thailand, Filipina dan Singapura.

18. Malaysia adalah antara segelintir negara yang benarkan warga asing miliki hartanah. Dasar perumahan perlu dirombak dan dikaji semula. Dasar perumahan yang beri tumpuan kepada permintaan perlu diubah kepada pendekatan selesaikan aspek bekalan tidak berkesan kerana bekalan di pasaran adalah tidak anjal, manakala harga tidak gambarkan permintaan. 

19. Jurang besar dari segi kemampuan beli rumah boleh wujudkan polarisasi etnik. Perumahan menyumbang kepada kesepaduan dan kestabilan sosial jika segregasi tidak berlaku dalam penempatan dan perumahan.

3 Responses to "Sistem Perumahan Negara Pemangkin Jurang Sosial"

Anonymous said...

Dasar membenarkan orang asing memiliki rumah dan hartanah adalah faktor utama mengapa harga rumah dan hartanah melambung ketahap melampau. Ini lebih kurang macam menjual negara. Dasar ini patut dimansuhkan kerana kebanyakan negara pun x laksanakan dasar ini. Kenapa harus kera dihutan disusui tapi anak sendiri mati kelaparan.

Anonymous said...

Hartanah yg dijual dimonopoli oleh kaum Cina yg bolih menyebabkan polarisasi kaum. Baru2 ni media melapurkan kabinet meluluskan rm38 juta untuk membuka kampung baru Cina, apa ke jadahnya? X cukup lagi ke hartanah yg dimiliki oleh kaum Cina ni?

PAK JUNAIDI said...


SAYA SANGAT BERSYUKUR ATAS REJEKI YANG DIBERIKAN KEPADA SAYA DAN INI TIDAK PERNAH TERBAYANKAN OLEH SAYA KALAU SAYA BISA SEPERTI INI,INI SEMUA BERKAT BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA YANG TELAH MEMBANTU SAYA MELALUI NOMOR TOGEL DAN DANA GHAIB,KINI SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTANG-HUTANG SAYA BAHKAN SAYA JUGA SUDAH BISA MEMBANGUN HOTEL BERBINTANG DI DAERAH SOLO DAN INI SEMUA ATAS BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA,SAYA TIDAK AKAN PERNAH MELUPAKA JASA BELIAU DAN BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU OLEH RAWA GUMPALA MASALAH NOMOR ATAU DANA GHAIB SILAHKAN HUBUNGI SAJA BELIAU DI 085 316 106 111 SEKALI LAGI TERIMAKASIH YAA MBAH DAN PERLU ANDA KETAHUI KALAU MBAH RAWA GUMPALA HANYA MEMBANTU ORANG YANG BENAR-BANAR SERIUS,SAYA ATAS NAMA PAK JUNAIDI DARI SOLO DAN INI BENAR-BENAR KISAH NYATA DARI SAYA.BAGI YANG PUNYA RUM TERIMAKASIH ATAS TUMPANGANNYA.. BUKA DANA GHAIB MBAH RAWA GUNPALA

Blog Archive