Thursday, October 06, 2022

APA ISU KLUSTER MAHKAMAH JADI CALON?

Di Malaysia ini, TIADA isu, apakah seseorang itu bekas banduan, kluster mahkamah, atau terkait isu-isu moral, selagi TIDAK kehilangan HAK menjadi wakil rakyat, maka tiada mana-mana pihak boleh menghalang termasuk menjadi calon pada PRU-15.

Mereka yang menjadi calon daripada kategori itu, menang kalah ditentukan oleh pengundi di kawasan di mana mereka bertanding.

Apabila mereka ini menang, maka akan menjadi sebahagian daripada mereka yang menang di kawasan-kawasan lain yang dimenangi oleh calon-calon bersih bagaikan kain putih tanpa noda.

Terpulang kepada rakyat secara umum menyokong atau menolak parti yang mencalonkan, calon-calon dalam kategori ini. Jika rakyat memberi mandat, maka, rakyat menganggap perbuatan mereka itu adalah perbuatan peribadi, tidak berkaitan dengan parti yang diwakili.

Di negara kita, ramai individu yang pernah menjadi banduan, akan tetapi menang dalam pilihan raya, malah dilantik sebagai menteri. Demikian juga, mereka yang dalam kluster mahkamah, menang dalam pilihan raya, dan dilantik pada jawatan yang mempunyai kuasa.

Rakyat negara ini, tidak dinafikan, ada yang menolak calon-calon atau pemimpin yang mempunyai noda, akan tetapi masih juga  ada yang menerimanya sebab itu masih diberi kepercayaan sebagai wakil rakyat.

Apabila mereka yang dalam kategori ini menjadi wakil rakyat, maka kehadiran mereka pada Dewan Yang Mulia, maka mereka juga menjadi Yang Mulia.

Hakikat ini lah yang perlu diterima rakyat negara ini, apabila TIADANYA kesepekatan berkaitan ISU-ISU MORAL. Fikir-Fikirkan.

No comments:

Blog Archive