Latest News

KATA DUA ZAHID-APA YANG BERLAKU SELEPAS 14 HARI?

14 hari adalah kata dua Datuk Ahmad Zahid Hamidi terhadap Kerajaan PN untuk mengadakan sidang parlimen berakhir pada 4 Julai, 2021, bersamaan hari ahad. Kini, sudah 4 hari berlalu, belum ada tanda-tanda daripada Ketua Majlis, yakni Perdana Menteri.

Jika sidang tergempar parlimen diadakan sekalipun, setidak-tidaknya sudah ada khabar-khabar bahawa Ketua Majlis sudah menghadap SPBA memohon perkenaan berkaitan ketetapan tarikh sidang, dan jika mendapat perkenaan, maka Speaker akan menghantar notis. Notis itu, kalau tidak pun 28 hari, akan tetapi singkat, dengan mengunakan ordinan darurat.

Melihat perkembangan kata dua Presiden Umno tersebut, nampaknya, TIDAK mempengaruhi Ketua Majlis menggunapakai Perlembagaan dan Undang-undang Negara dalam proses pembukaan parlimen.

Ketua Majlis, telah menyatakan bahawa beliau tidak sama sekali TAKUT pada persidangan parlimen, kerana beliau sudah menjadi ahli parlimen selama 40 tahun.

Jika demikian duduk perkaranya, apa kesudahan kata dua Zahid? Apa kah selepas 14 hari, MKT Umno akan mengadakan Mesyuarat Khas seperti terdapat pada siaran media beliau pada 21 Jun?  dan kemudian membuat ketetapan tindakan parti?

Sebelum ini MKT parti itu membuat ketetapan bahawa 1 Ogos, adalah tarikh AP parti itu menarik sokongan secara enblok daripada Kerajaan PN.

Pada pandangan penulis, kata dua Zahid tersebut, sepatutnya tidak timbul, memandangkan sebaik sahaja SPBA bertitah, agar Parlimen perlu bersidang SECEPAT MUNGKIN, kerajaan telah membuat ketetapan, akan menyusul titah tersebut sesuai dengan Perlembagaan dan Undang-undang Negara, walaupun kerajaan telah mengunjurkan bahawa sidang parlimen diadakan pada September sesuai dengan pelan pemulihan pandemik covid-19 negara.

Malangnya, reaksi cepat kerajaan tersebut, tidak diterima kumpulan Zahid dan juga pembangkang, sambil mendakwa KELAMBATAN adalah tindakan derhaka kepada SPBA.

Bagi penulis jika pihak pembangkang yang tidak menerimanya, adalah lazim, kerana namanya juga pembangkang, tetapi di pihak Zahid, bukan lah satu kelaziman.

Atas sebab tindakan Zahid tersebut tidak lazim, maka, terdedah muslihat beliau, yang cuba disimpan dengan rapi oleh sesetengah wakil rakyat parti tersebut.

AP Padang Rengas- Dato Nazri Aziz, mendedahkan mengapa beliau menarik sokongan terhadap Tan Sri Muhiyiddin Yassin pada 12 Januari, hanya beberapa jam selepas Proklamasi Darurat diistiharkan adalah inisiatif Zahid, iaitu, setiap AP Umno menarik sokongan terhadap kerajaan PN satu demi satu. Kini, tiada yang berlaku selepas beliau bertindak, termasuk daripada Zahid sendiri.

Walaupun Nazri tidak mengakui penyesalan, akan tetapi pengakuan beliau tertipu, adalah manifestasi ke arah itu.

Ekoran kata dua Zahid, Nazri secara berterus terang, jika sekiranya speaker meluluskan usul tidak percaya kepada kerajaan, di pihak Umno, hanya empat (4) AP yang akan menyokong, iaitu Zahid sendiri, AP Machang, AP Pontian dan AP Gua Musang.

Dalam senario sekarang, jika pun berlaku undi tidak percaya, dan katakan lah undi tidak percaya mendapat majoriti mudah, tetapi tidak semestinya dapat menubuhkan kerajaan baharu, atas sebab, masalah utama adalah siapa pemimpin yang disokong sebagai Perdana Menteri.

Dalam isu pemilihan Perdana Menteri, tiada pihak daripada pembangkang, dapat sokongan sekurang-kurangnya 111 daripada 220. Jika demikian, adalah buang masa mengusulkan undi tidak percaya.

Apa kesimpulan berkaitan kata dua Zahid tersebut? JAWAPAN ADALAH TIADA APA-APA YANG BAKAL MENGUBAH KEADAAN.

3 Responses to "KATA DUA ZAHID-APA YANG BERLAKU SELEPAS 14 HARI?"

asri musa said...

Pirah ..pN pun ada 109 ..sembang ..maruah takdak ...nk pertahan kuasa tp kudrat kurang ..satu dunia gelak kat mahaidin
.tp jenis muka tebal mana malu mahaidin ni

Pertahan Hak Orang Asal Islam/Melayu Malaysia (Defend Indigenous Malaysian Muslim/Malay Peoples' Rights) said...

Dan sementara beribu2 RAKYAT bangsa ORANG ASAL Islam/Melayu kita terus diBUNUH BERAMAI2 harian dlm. GENOSID Covid-19 oleh si PEMBUNUH2/PEROMPAK2 Nazi HOMO azmin/khairy/hisyam/DIKTATOR mahiaddin-GILA Identiti PALSU/SEKS HARAM/rejim2 PH-BERSATU - akibat diHALANG dr. dpt. VAKSIN & ubat IVERMECTIN dgn. segera @ disyaki diBUNUH oleh EJEN2 DAP Pembunuh/Perompak ZIONIS di HOSPITAL2 melalui ALAT2 PERNAFASAN (Ventilator) yg. KOTOR @ ROSAK @ diSABOTAJ - si HOMO2 Binatang buas-geng azmin/BERSATU Nazi, punya sibuk MENIPU & MENYERANG habis2an akan YAM DS Najib, YAB DS Zahid & parti KEMERDEKAAN keramat kita, UMNO - utk. diMUSNAHkan habis2an!!

Di -
https://www.facebook.com/157851205951/posts/boleh-tahan-gigih-page-pro-pn-otai-ini-buat-propaganda-tiap-tiap-hari-untuk-jaja/10157973405560952/

Pertahan Hak Orang Asal Islam/Melayu Malaysia (Defend Indigenous Malaysian Muslim/Malay Peoples' Rights) said...

Pi MAMPOSlah lu si PENJENAYAH Pariah gopal sri ram ANJING-si geng PENJENAYAH Pariah tommy thomas DAP Penjajah ZIONIS tu!!

KURANG AJAQ lu si PENDATANG Pariah PARASIT - nak MENIPU & mengHINA/mengGERTAK akan KESULTANAN Islam/Melayu & UNDG2 PERLEMBAGAAN kami!!

Waktu DARURAT yg. hanya berkaitan COVID-19 - bila masa DYMM YDPA & DYMM RAJA2 Orang Asal ISLAM/MELAYU kami - kena patuh nasihat seorg. PM mcm. KULI2, si PARIAH BUAS oi?!!

Dan KURANG AJAQ lu si PARIAH terus mengHINA/mengGERTAK & MENIPU psl. HAK/KUASA/TANGGUNGJAWAB DYMM YDPA, DYMM RAJA2 Islam/Melayu & MAJLIS RAJA2 kami yg. jelas TERMAKTUB dlm. UNDG2 PERLEMBAGAAN Perkara-perkara 3, 32, 37, 38, 40, 41, 43, 55, 149 & 150 dll - dlm. Sistem RAJA BERPERLEMBAGAAN, yg. MEMAYUNGI (BUKAN dipayungi) Sistem DEMOKRASI Berparlimen!!

Di - http://permadumalaysia.blogspot.com/2021/06/states-are-subject-to-putrajayas.html?m=1

Blog Archive