Latest News

Terkini: Tentera Sulu Enggan Tinggalkan Lahad Datu

LAPORAN DARI MANILA: Menurut AFP Pengikut Sultan Sulu yang menceroboh masuk ke Sabah minggu lalu tidak akan meninggalkan negeri itu kerana mendakwa kawasan tersebut merupakan wilayah nenek moyang mereka, kata Sultan berkenaan pada Ahad berhubung insiden yang berlaku.

Sultan Jamalul Kiram berkata kira-kira 400 pengikutnya termasuk 20 penembak – tetap bertegas untuk tinggal di tempat berkenaan walaupun mereka dikepung oleh pasukan keselamatan, serta desakan kerajaan Malaysia yang mahu kumpulan itu pulang ke Filipina.

"Mengapa kami harus meninggalkan rumah kami sendiri? Hakikatnya mereka (rakyat Malaysia) membayar sewa (kepada kami)

"Pengikut kami akan tinggal di Lahad Datu, Sabah. Tiada siapa akan dihantar pulang ke Filipina. Sabah ialah rumah kami,” katanya kepada pemberita di Manila.

Kesultanan Islam yang berpangkalan di Selatan Filipina pernah mentakluki Borneo dan menerima pampasan nominal tahunan dari Malaysia di bawah satu perjanjian lama kerana memiliki Sabah.

Kiram berkata beliau memutuskan untuk menghantar kumpulan pengikutnya ke Sabah selepas kesultanan itu dipinggirkan dalam satu rangka kerja perjanjian yang ditamatkan pada Oktober antara Manila dan kumpulan pemberontak Islam di selatan Filipina.

Perjanjian itu membuka jalan perdamaian di selatan Filipina yang merupakan rumah kepada kumpulan minoriti masyarakat Islam dan sebahagian besar orang Kristian.

Jurucakap Kesultanan Sulu, Abraham Idjirani kemudian berkata adik kepada sultan, Raja Muda Abimuddin Kiram, yang mengetuai kumpulan ke Sabah telah menyatakan kepada beliau melalui telefon bahawa mereka akan tinggal di sana.

"Objektif untuk tinggal di Sabah adalah untuk selama-lamanya, dengan mengambilkira hak kedaulatan kami ke atas Sabah," katanya kepada AFP.

Idjirani berkata terdapat kira-kira 400 pengikut Kesultanan Sulu, termasuk 20 orang yang membawa senjata.

Pada Khamis, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata jumlah mereka yang bersenjata adalah 80 hingga 100 orang.

Idjirani berkata kumpulan berkenaan tidak akan bertindak ganas namun mereka akan menentang jika ada provokasi.

"Kami mengiktiraf keupayaan Malaysia. Kami tidak mempunyai senjata dan keupayaan namun kami mempunyai kebenaran sejarah," katanya sambil menambah bahawa kumpulan itu 'sanggup mati demi mempertahankan hak nenek moyang mereka'.

Idjirani berkata pembantu kanan Presiden Benigno Aquino telah menghubungi sultan dan mereka sedia menghantar surat kepada kerajaan Malaysia bagi pihaknya dalam urusan perundingan.

4 Responses to "Terkini: Tentera Sulu Enggan Tinggalkan Lahad Datu"

Anwar Ibrahim Mmg Pembohong said...

ERM. NAK KATA PUN TAKUT TERSILAP BAHASA. PATUTNYA JGN DILAYAN MANUSIA2 CAMTUE LA. BANGSA MORO KER, MILF KER. SBB MANUSIA CAMNIE AKAN GIGIT KITA BALIK. KALO SEMUA NAK CLAIM DIA PUNYA SUSAHLAH. XPERLU KUTIPAN SUARA. XDINAFIKAN SEJARAH MENJADI KAYU PENGUKUR. TP BERPADA2 LAH. KALO BACA KENYATAAN DIA TUE, DIA NAK DUIT JER, XLEBIH DARI ITU.

Man driver said...

BETUL JUGA TU, KALAU NAK BUAT PUNGUTAN SUARA, KITA PUN BOLEH SUPAYA ORG-ORG CINA YG ADA KAT NEGARA INI SURUH BALIK KE NEGARA CINA

Man driver said...

6507

Amirrul Mukmin Ismail Fahmi said...

anwar mmg xguna..........n kita da hilang 6 anggota yg m'pertahankn tanah air....jgn biar ape yg mrk bwt tu jd sia2....bg 2 kata....BERDAMAI atau MATI

Blog Archive