Latest News

Sodomi II: Tan Sri Shafee Berjaya Patahkan Hujah Peguam Anwar Berkaitan DNA

Hujah peguam Anwar berkaitan dengan 12 sampel yang dianalisis untuk mengenalpasti DNA, dengan mendakwa bahawa sampel2 itu telah mengalami degradasi kerana telah berumur 96 jam daripada kejadian, selain dakwaan pembela, bahawa sampel2 itu telah diusik sebelum dianalisis jabatan kimia, akhirnya dengan mudah dipatahkan oleh Tan Sri Shafee Abdullah yang mengwakili Jabatan Peguam negara bagi kes Rayuan Pembebasan Anwar berkaitan sodomi II pada 9 Januari 2012.

Peguam terkenal itu memberi contoh, satu kejadian pembunuhan di Queensland, Australia pada tahun 1984, di mana mangsa dikuburkan pada sebuah kubur yang amat cetek tanpa ditimbus hanya ditutupi tuala merah. 13 tahun kemudian, apabila dianalisis maka terdapat kesan air mani dimana melalui kesan air mani itu tertangkapnya pelaku pembunuhan, dan telah dijatuhi hukuman bersalah. Kesimpulannya, bahawa mengetahui DNA tidak berkorelasi langsung dengan cara menyimpan atau lamanya air mani itu dianalisis.

Juga, Shafee mematah hujah peguam bela Anwar, yang seolah-olah menuduh bahawa DNA lelaki Y ditanam didubur mangsa, atau DNA ditanam semasa sampel berada di tangan Jude Perera; akan tetapi pembela tidak berhujah menyangkal bagaimana air mani lelaki Y boleh berada di dubur mangsa; sedangkan lelaki Y tidak pernah memberi sampel air maninya atau darahnya. Memang DNA boleh dikesan melalui kuku, rambut, air liur, akan tetapi air mani secara fizikalnya berada dalam dubur mangsa; ini lah hujah Shafee yang tidak dapat dijawab oleh peguambela Anwar.

0 Response to "Sodomi II: Tan Sri Shafee Berjaya Patahkan Hujah Peguam Anwar Berkaitan DNA"

Blog Archive