Latest News

Profile Ketua-Ketua Pengganas Sulu

ADA beberapa individu yang dikenalpasti sebagai ketua-ketua pengganas sulu yang menceroboh Kg Tanduo Lahad Datu pada 12 februari lalu.

Datu Esmail Kiram @ Raja Tua Kesultanan Sulu,60 seorang suluk daripada kg Maimbong Jolo Sulu.

Datu Agbimuddin Datu Kiram @ Datu Puing,60 Raja muda Kesultanan Sulu, suluk daripada Tubig indangan, Simunul, Tawi-Tawi. Semasa di Lahad Datu tinggal bersama anak-anaknya Datu Nulbakti Datu Malhimuddin Jamalul Kiram @Datu Puing di kg Bilis, Tungku Lahad Datu. Agbimuddin @ Datu Puing adalah individu yang bertanggungjawab melatih 1,500 Royal Sulu Force, di Tubig Simunul. Panglima yang bertanggungjawab melatih adalah Jeneral Hadji Musa Abdulla dan Lt con. Ernesto Sambas @ Lion of Sulu.

Datu Piah Kiram,60 seorang suluk daripada Zamboanga City; pernah berkerja sebagai juruukur tanah di sebuah syarikat swasta di Kota Kinabalu, belum tertangkap dipercayai masih bersembunyi di Semporna.

Amat Malandi @ Mat Bom, 71 bajau sibutu- memberi perlindungan kepada pengganas di Kg Tanduo Felda 17 Sahabat, sehingga meletusnya tembak menembak dengan pasukan keselamtan pada 1 Mac. Mat Bom kini dalam tahanan.

Ali Amat-37 anak Mat Bom yang bertanggungjawab memasukan pengganas ke kg Tanduo. Ali yang memandu Toyota Cygnus dan Toyota Prado mempunyai aktiviti penyelundup dan mencuri buah kelapa sawit daripada ladang Felda.

Datu Amir Bahar Hushin Kiram, 40 seorang suluk yang tinggal di kg Sri Melur, Bugaya Semporna- telah ditangkap. Bertanggungjawab menyebar berita palsu termasuk pada blog-blog dan media di Filipina.

0 Response to "Profile Ketua-Ketua Pengganas Sulu"

Blog Archive