Latest News

Kemaskini: Tawan Semula Kg Tundo: Kumpulan Penceroboh Tumpas

OEPARSI MENAWAN SEMULA KG TANDUO BERJAYA. KINI OPERASI MENGESAN SAKI BAKI, SERTA MENGETAHUI JUMLAH PENCEROBOH YANG MAUT SEDANG BERJALAN. SATU SIDANG AKHBAR PIHAK POLIS AKAN DILAKUKAN BILA-BILA MASA. 

KEDUTAAN MALAYSIA DI MANILA BERDEPAN DENGAN PROTES. KITA MINTA KERAJAAN FILIPINA MELINDUNGI KEDUTAAN KITA SUPAYA TIDAK DICEROBOH ATAU DITAWAN.

KPN: Tiada kecederaan atau kemalangan di kalangan pasukan keselamatan Malaysia.

Kumpulan bersenjata Sulu bersenjata telah ditumpaskan oleh pasukan keselamatan Malaysia dalam kejadian tembak-menembak secara besar-besaran bermula pukul 7 pagi Selasa, kata sumber polis.

Pasukan keselamatan Malaysia berada di peringkat keempat dalam Ops Sulu apabila mereka mengawal keselamatan kampung yang dikepung oleh kira-kira 100 lelaki bersenjata yang merupakan pengikut kepada seorang individu yang mendakwa dirinya sebagai Sultan Sulu, yang menegaskan bahawa saudaranya mengetuai kumpulan itu untuk berada di Tanduo sehingga mati walaupun tarikh akhir yang dilanjutkan, yang diberikan kepada mereka untuk meninggalkan kawasan itu tanpa pertumpahan darah.

Rundingan untuk menyelesaikan pencerobohan, untuk dilakukan secara aman telah gagal dan pada pagi Selasa, jet pejuang terbang melakukan serangan, diikuti oleh pasukan polis elit yang turut menghadapi pertempuran itu.

Ketua Polis Negara memberitahu pemberita pada pukul 11.30 pagi bahawa tiada mangsa di kalangan rakyat Malaysia tetapi bilangan mangsa untuk lelaki bersenjata masih tidak diketahui.

Keadaan di semua bahagian pantai timur Sabah adalah terkawal oleh pihak polis dan tentera yang mengawal ketat keselamatan di beberapa lokasi strategi di mana mereka diancam oleh tindakan daripada pengikut Sultan Sulu bahawa akan berlakunya serangan balas sekiranya penceroboh Sulu dikalahkan.

0 Response to "Kemaskini: Tawan Semula Kg Tundo: Kumpulan Penceroboh Tumpas"

Blog Archive