Latest News

Teka Teki Wang RM40 juta terjawab

Menteri hal ehwal undang-undang Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz berkata, kertas siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menunjukkan, wang berjumlah RM40 juta yang cuba diseludup ke Malaysia melalui Hong Kong merupakan sumbangan kepada Umno negeri dan bukannya kepada Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman.

Beliau berkata demikian dalam satu jawapan bertulis kepada anggota Parlimen Batu Tian Chua di Parlimen hari ini.

Usahawan tersebut yang dikenalpasti sebagai Michael Chia, ditahan pada 14 Ogos 2008 di lapangan terbang antarabangsa Hong Kong dengan matawang Singapura berjumlah RM40 juta di dalam bagasinya sebelum menaiki pesawat yang menghala ke Kuala Lumpur.

Ekoran jawapan daripada Nazri itu, pihak-pihak pembangkang yang membuat dakwaan bahawa Ketua Menteri Sabah itu terlibat pengubahan wang haram adalah fitnah.

Selain itu dakwaan pihak pembangkang, kononnya pihak pencegah rasuah Hongkong (ICAC) mengaitkan Musa dengan wang itu adalah fitnah, untuk mengwujudkan persepsi negatif kepada Ketua Menteri Sabah itu.

17 Responses to "Teka Teki Wang RM40 juta terjawab"

Saya orang Sabah bah!! said...

Betul..Terjawab akhirnya yang mana semua itu cuma satu cara untuk memburukan nama Datuk Musa. Akhirnya semua persoalan ini terjawab.

Hudson Jane said...

Tahniah Datuk Musa. finally the truth is revealed! orang benar sentiasa ada jaln keluar.

Hudson Jane said...

Those who involved in accuse Datuk Musa, next time dont do that. ask forgiveness for him

Hudson Jane said...


"Dibawah pentadbiran Datuk Musa Aman, pertumbuhan ekonomi negeri berjaya memperlihatkan trend positif yang jelas " --- this statement enough to tell actaully how Datuk Musa is

mantera said...

ya.. semua dah terjawab dan Musa tak terlibat dalam hal tersebut.

mantera said...

semmua dakwaan sebelum ini yang dibuat terhadap Musa nampaknya tidak benar.

mantera said...

dakwaan ini selama ini dibuat pihak tertentu bertujuan nak jatuhkan imej Musa Aman.

mantera said...

pasti ada pihak yang cemburu dgn kejayaan Musa Aman.

mantera said...

Musa harus terus memimpin ngeri Sabah, kepimpinan beliau amat baik sekali.

mantera said...

walaupun ada pihak cuba menjatuhkannya, namun Musa tetap utuh dan tidak tergugat kerana pihak benar akan sentiasa menang.

Anonymous said...

Terbuktilah Musa Aman tu bersih buat kerja

Anonymous said...

kepimpinan Musa Aman lepas ni akan lebih baik dan ke arah positif

Borneo Bullet said...

SPRM akui siasatan sudah selesai

pihak SPRM sendiri mengakui bahawa siasatan sudah selesai. Bermakna badan ini telah gagal membuktikan bahawa Datuk Musa Aman terlibat dengan skandal rasuah pembalakan. Adakah disebabkan desakan bertubi-tubi pihak pembangkang, maka SPRM terpaksa berusaha membuktikan pihak yang tidak bersalah sebagai bersalah?

Ketiadaan atau kekurangan bahan bukti selepas 16 tahun isu ini dimainkan cukup untuk membuktikan bahawa Datuk Musa Aman tidak terlibat dengan skandal pembalakan atau skandal pengubahan wang haram sebagaimana yang dimomokkan oleh pemimpin-pemimpin pembangkang dan juga NGO tajaan mereka.

Jika pemimpin-pemimpin pembangkang masih terus mendesak SPRM supaya membuktikan yang tidak bersalah sebagai bersalah, kenapa tidak desak SPRM untuk terus mencari bahan bukti bagi kes RM4 bilion Jeffrey Kitingan dan skandal SAS Datuk Yong Teck Lee? atau mungkin MP PAS Kubang Kerian Salahuddin Ayub sendiri perlu arahkan pihak polis untuk terus mencari bahan bukti bagi kes liwat Anwar sekalipun perbicaraan kes itu sudah selesai.

Rakyat Sabah jangan mudah terpengaruh dengan dakyah politik pembangkang. Niat mereka hanya satu, iaitu untuk merampas kuasa, bukannya menegakkan kebenaran. Dipihak mereka sendiri banyak berlaku penyelewengan, penindasan, diskriminasi dan ketidak-cekapan pentadbiran.

Walau berpuluh tahun pun isu ini dimainkan, cukuplah hanya sekali Datuk Musa Aman menafikan tuduhan ini dan menegaskan bahawa beliau bersedia memberikan kerjasama penuh kepada pihak berkuasa.

samm said...

hasil siasatan sudah selesai dan diketahui umum.

samm said...

hasil siasatan ini sudah lama dinanti, akhirnya kini sudah ada jawapannya.

samm said...

sekarang semua harus pandang ke hadapan untuk jadi lebih maju.

Harryzan Aming said...

SAH! Musa Aman tidak bersalah

Meroyan tak henti-henti la pembangkang selepas ini apabila isu yang ditatang bagai minyak yang penuh sejak 2008 tidak sempat dimanfaatkan pada PRU13 nanti. Hancur luluh harapan pembangkang apabila Peguam Negara memutuskan tidak ada unsur rasuah yang membabitkan Datuk Musa Aman dengan ahli perniagaan Micheal Chia Tien Foh, sekaligus menafikan penglibatan Datuk Musa Aman dalam skandal pembalakan haram serta penggubahan wang haram sebagaimana yang disensasikan oleh pemimpin-pemimpin pembangkang, media serta NGO tajaan mereka. Jika kita imbas kembali siri tuduhan skandal penggubahan wang haram ini, banyak situasi yang tidak memihak kepada pihak yang membuat tuduhan. Terutama sekali berkenaan dengan siasatan ICAC. Seperti yang kita sedia maklum, ICAC adalah sebuah badan pencegahan rasuah yang paling telus di Asia Tenggara. Pegawai-pegawai mereka tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak sekalipun individu yang hendak disiasat itu merupakan pemimpin tertinggi sesebuah negara. Jesteru, kenapa pegawai-pegawai ICAC ini hanya menjalankan siasatan terhadap Micheal Chia dan Richard Barnes? sedangkan suspek utama ialah Datuk Musa Aman sebagaimana yang "dikempenkan" oleh pemimpin-pemimpin pembangkang. Bukankah kegagalan ICAC menyiasat Datuk Musa Aman ini menunjukkan bahawa pihak ICAC juga sependapat dengan SPRM dimana tidak wujud unsur-unsur rasuah antara Datuk Musa Aman dengan Micheal Chia?Sebagai sebuah badan pencegah rasuah yang memiliki reputasi cemerlang, agak dangkal bila ada pihak yang mengatakan badan ini tunduk dengan desakan pihak tertentu di negara ini. Jika kita imbas kembali siri tuduhan skandal penggubahan wang haram ini, banyak situasi yang tidak memihak kepada pihak yang membuat tuduhan. Terutama sekali berkenaan dengan siasatan ICAC. Seperti yang kita sedia maklum, ICAC adalah sebuah badan pencegahan rasuah yang paling telus di Asia Tenggara. Pegawai-pegawai mereka tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak sekalipun individu yang hendak disiasat itu merupakan pemimpin tertinggi sesebuah negara. Jesteru, kenapa pegawai-pegawai ICAC ini hanya menjalankan siasatan terhadap Micheal Chia dan Richard Barnes? sedangkan suspek utama ialah Datuk Musa Aman sebagaimana yang "dikempenkan" oleh pemimpin-pemimpin pembangkang. Bukankah kegagalan ICAC menyiasat Datuk Musa Aman ini menunjukkan bahawa pihak ICAC juga sependapat dengan SPRM dimana tidak wujud unsur-unsur rasuah antara Datuk Musa Aman dengan Micheal Chia?Sebagai sebuah badan pencegah rasuah yang memiliki reputasi cemerlang, agak dangkal bila ada pihak yang mengatakan badan ini tunduk dengan desakan pihak tertentu di negara ini.

Blog Archive