Latest News

Projek LRT Ampang: Rafizi mengarut lagi

Rafizi (gambar) masih sukar untuk membuang tabiat memfitnah dan mengaibkan orang walaupun baru-baru ini berniat untuk bertaubat pada Ramadhan mendatang ini.

Terbaru! Rafizi telah membuat pendedahan kononnya Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak terlibat campurtangan dalam urusan penganugerahan tender mengenai Projek Penambahbaikan LRT Ampang.

Ternyata hobi Rafizi memfitnah dan cuba mengaibkan PM bakal menjerut leher sendiri dan mengarut.


Semalam dalam lamannya, dia telah memfitnah PM kononnya telah campur tangan bagi memastikan kontrak bernilai RM960 juta tersebut dianugerahkan kepada konsortium George Kent/Chine Railway/Tewet Gmbh (GEORGE KENT) seperti yang disiarkan BT (bawah).


Menurut Rafizi, dia mendakwa sepatutnya Konsortium PDA dianugerahkan projek 'Penambahbaikan LRT Ampang' berdasarkan kepada surat bertarikh 12 Disember 2011 daripada Pengarah Urusan Kumpulan Prasarana, Dato' Shahril Mokhtar kepada Kementerian Kewangan Malaysia.(bawah)

Memang benar, jika diteliti isi kandungan surat tersebut, sepatutnya Konsortium PDA dianugerahkan projek tersebut dengan nilai tender sebanyak RM 1,119,970,599 (Billion).

Namun dimanakah bukti dakwaan Rafizi bahawa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak terlibat dan campurtangan dalam urusan penganugerahan projek ini kepada syarikat lain iaitu GEORGE KENT?

Kalau kita meneliti surat tersebut, tidak ada bukti dalam isi kandungan surat yang mengaitkan atau arahan campur tangan dari Perdana Menteri.

Surat di atas hanyalah cadangan dan kelulusan Lembaga Pengarah menganugerahkan projek tersebut kepada Konsortium PDA. Namun masih belum dimuktamadkan lagi Konsortium PDA sebagai kontraktor bagi kerja Projek Penambahbaikan LRT Ampang itu.

Rafizi sepatutnya menunjukkan bukti surat lantikan sah Konsortium PDA dianugerahkan projek tersebut. Mana surat lantikan itu?

MENGAPA GEORGE KENT TERPILIH?

Rafizi cuba membina persepsi jahat dikalangan masyarakat terhadap Perdana Menteri. Besar kemungkinan Rafizi telah dibayar oleh kontraktor yang kecewa kerana tidak dapat projek itu?

Adakah Rafizi tahu bahawa Prasarana berhak melantik mana-mana syarikat yang dirasakan layak untuk menguruskan projek itu?

Sebaliknya Rafizi hanya membuat tuduhan yang Perdana Menteri telah bertindak menukar keputusan Prasarana dan kononnya menolak proses tender terbuka dalam projek mega yang melibat berbillion wang rakyat.


Dalam artikel dari I-Property (di atas), terdapat lapan konsortium dijemput untuk membida Projek Penambahbaikan LRT Ampang.

1. George Kent - China Railway - Tewet GmbH
2. Posco - Sojitz - Daewoo International - Thales
3. Invensys - Balfour Beatty Rail - Ingress
4. Colas - CMC Engineering - Thales
5. Samsung - LG - Thales
6. SNC Lavalin - WW Engineering - Bombardier
7. Siemens - SCOMI Engineering
8. Ansaldo - Emrail - Leighton

FAKTA YANG DISEMBUNYIKAN RAFIZI.

Jika mengikut artikel ini, GEORGE KENT merupakan pembida kedua terendah dan paling layak berdasarkan kepada kriteria-kriteria yang ditetapkan Prasarana.

"Business Times understands that the George Kent-led consortium was the second lowest bidder, having placed a bid at RM1.13 billion to undertake the job.

The lowest bidder at RM950 million was Invensys Rail/Ingress/ Balfour Beatty, which had also bid for the Kelana Jaya line extension.

The other four contenders who did not make it were Colas/CMC/Uniway joint venture, the partnership which recently won a RM673.9 million contract for system works for the Kelana Jaya line; Invensys Rail/Ingress/Balfour Beatty; Posco/Daewoo and Ansaldo/Emrail.

According to the source, the Ansaldo joint venture was not shortlisted as the company (Ansaldo) already has a contract to work on the Ipoh-Padang Besar double tracking project."

Fakta Pertama

Ansaldo merupakan salah satu dari gabungan Konsortium PDA (Konsortium PDA - Posco/Daewoo and Ansaldo/Emrail.)

Memang tepat keputusan kerajaan untuk tidak menganugerahkan Projek Penambahbaikan LRT Ampang kepada Konsortium PDA berdasarkan kepada salah satu syarikat Konsortium PDA telah pun dianugerahkan kontrak untuk melaksanakan projek rel berkembar Ipoh-Padang Besar (Ipoh-Padang Besar double tracking project)oleh kerajaan.

Tidakkah ini menunjukkan ketelusan kerajaan agar tidak ada satu syarikat mendapat dua atau tiga projek yang telah dianugerahkan dalam satu masa?

Fakta Kedua

Tiga konsortium berasingan (1) SNC Lavalin/WW Engineering, (2) Siemens/Scomi dan (3) Samsung/LG dengan masing-masing membida projek ini pada harga RM1.38 billion, RM1.17 billion dan RM1.16 billion.

George Kent Berhad pula membida dengan harga RM1.13 billion bagi projek di atas.

Adakah kerajaan dan Prasarana terlalu bodoh untuk menganugerahkan projek ini kepada tiga konsortium di atas yang jelas lebih mahal harga bidaan berbanding dengan George Kent Berhad?

Fakta Ketiga

Begitu juga dengan konsortium Colas/CMC/Uniway yang telah dianugerahkan projek bernilai RM673.9 juta bagi kerja-kerja membabitkan sistem stesyen Kelana Jaya.

Begitu juga dengan konsortium Invensys Rail/Ingress/Balfour Beatty yang telah dianugerahkan dengan projek lain, Projek Rel Berkembar Seremban-Gemas.

Tidakkah Rafizi sedar realiti ini?

Penulus yakin kerajaan dan Prasarana telah bertindak adil dan saksama dalam penganugerahan projek ini kepada konsortium George Kent/China Railway/Tewet GmbH.

Tidak adil jika sekiranya kerajaan mahupun Prasarana menganugerahkan Projek Penambahbaikan LRT Ampang ini kepada Konsortium PDA atau mana-mana konsortium yang telah dianugerahkan projek-projek oleh pihak kerajaan sendiri.

Ini hanya menggambarkan sikap tidak telus kerajaan dalam penganugerahan projek-projek. Betulkan?

Ternyata pendedahan yang kononnya bakal menamatkan karier Perdana Menteri hanya membuktikan kerajaan sebenarnya telus dan adil dalam penganugerahan projek mega.

Apa yang Rafizi merepek dengan menggambarkan penglibatan campurtangan Perdana Menteri dalam penganugerahan projek Prasarana ini?

Mana bukti campurtangan Perdana Menteri dalam penganugerahan Projek Penambahbaikan LRT Ampang ini kepada Konsortium PDA?

Penulis merasakan wujud hubungan antara kontraktor yang kecewa ini dengan pakatan haram. Mungkin jika konsortium yang dibela oleh Rafizi ini dapat projek 'Penambahbaikan LRT Ampang', adakah pakatan haram akan dapat komisen untuk dana PRU akan datang?

Ini kerana penulis pelik kenapa Rafizi membela sangat konsortium yang tidak dapat projek itu. Takkanlah Rafizi nak buat kerja sia-sia?
Fikirlah rakyat! Tulisan asal: Shah Alam Rebels:

0 Response to "Projek LRT Ampang: Rafizi mengarut lagi"

Blog Archive