Latest News

PENINGKATAN SEMULA COVID-19 - KESAN PADA RAKYAT

TELAH lebih setahun, negara dibadai pandemik covid-19, namun tanda-tanda mereda belum kenampakan, walaupun dilaksanakan PKP1.0 dan PKP2.0 termasuk proklamasi darurat.

Mungkin diantara kita masih ingat, apabila kes pertama membabitkan tiga warga China yang masuk ke Malaysia melalui Johor dari Singapura, dilaporkan pada 25 Jan 2020.

Ketika gelombang pertama, ia melibatkan majoriti kes import dan bukan rakyat Malaysia, manakala gelombang kedua jangkitan pula berlaku melibatkan penularan tempatan, dengan kes pertama COVID-19 dilaporkan pada 4 Feb 2020.

Sementara musuh yang dilawan belum berjaya dijinakkan, jauh sekali dikalahkan, sehinggakan tag "kita mesti menang" hanya menjadi slogan pembakar semangat, untuk terus melawan.

Kerajaan terpaksa mengakui, kehabisan wang untuk melawan musuh, ertinya juga, kehabisan wang untuk membantu rakyat yang terkesan.

Kerajaan untuk julung kalinya terpaksa membelanjakan KWAN (Kumpulan Wang Amanah Negara) yang mana mendapat kritikan daripada Dato Seri Najib Razak, dan pemimpin pembangkang.

Dalam keadaan kerajaan kehabisan wang, maka rakyat yang kurang bernasib baik yang menerima kesan terawal. Mungkin bantuan one-off terpaksa dihentikan seperti BPN (Bantuan Prihatian Nasional) walaupun BPR/MyBPR (masih diteruskan).

Malangnya, dalam keadaan kewangan negara dikatakan menguncup, mereka yang mendapat kemudahan dibayar gaji atau elaun samada oleh kerajaan atau syarikat-syarikat berkait kerajaan, semacam tidak terkesan, semacam keadaan seperti biasa, apabila masa bulan suci ramadan ini, masih berlaku acara majlis moreh/berbuka yang "kelihatannya mewah".

Dalam keadaan abnormal ini, rakyat menerima kesan berganda, apa kah kehilangan pendapatan, kenaikan harga barangan keperluan, malah tidak sedikit yang tidak lagi mampu mengurus kehidupan harian, seperti membayar sewa rumah, bil elektrik, air dan bayaran-bayaran lain.

Memang diakui, semasa pandemik covid-19 mula melanda, tiada pengalaman negara mengurusnya, tiada kepastian, masa berakhirnya, hanya satu panduan, apabila 80% rakyat divaksin, maka akan wujud kelompok imuniti.

Kerajaan tahu sasarannya adalah mengwujudkan kelompok imuniti, supaya, rakyat terkawal daripada dijangkiti. Namun apa yang berlaku, proses memberi vaksin, tidak semudah perkiraan, rupanya memerlukan masa yang panjang.  Dalam keadaan sekarang, dalam proses vaksinasi, siapa yang dipersalahkan, kerana kekeliruan, mana yang dahulu ayam kah telur kah!!!.

Jika daripada awal-awal lagi, kerajaan memberi fokus kepada pemvaksinan secara massal, tanpa pengelompokan, sudah tentu, peratusan rakyat yang divaksin sudah cukup tinggi. Malangnya, mereka yang "cerdik pandai" tidak mengambil iktibar dalam keadaan ABNORMAL ini, perlu juga KEPUTUSAN ABNORMAL, TINDAKAN ABNORMAL, sebaliknya KEPUTUSAN/TINDAKAN BIASE-BIASE saja.

4 Responses to "PENINGKATAN SEMULA COVID-19 - KESAN PADA RAKYAT"

Pertahan Hak Orang Asal Islam/Melayu Malaysia (Defend Indigenous Malaysian Muslim/Malay Peoples' Rights) said...

MENTERI KEWANGAN paling PARASIT-si rejim BERSATU Perompak NAZI - mengHALALkan ROMPAKAN $5 BILLION dr. Tabung Kumpulan Wang Amanah Negara (KWAN) - dgn. MENYALAHkan kes2 IMDB/SRC, sdgkan $4 BILLION Wang SRC diBEKUkan secara HARAM oleh rejim PENGGANAS Zionis Switzerland & IMDB pula diSABOTAJ/diROMPAK habis2an (yg. kesemua MO amat JAHAT ini adalah utk. MEMERANGKAP YAM DS Najib, keluarga beliau, Pemimpin2 UMNO lain & UMNO keseluruhannya), oleh EJEN2 Pengganas ZIONIS US/ISrael/Switzerland/Singapura-SOROS/ROTHSCHILD, spt. jho low, Goldman Sachs, Ambank, bekas Gabenor Bank Negara, zety & keluarga dia dll, serta si MENTERI KEWANGAN Parasit ni terus MEMUTAR-BELIT psl. bajet $3 BILLION yg. telah diPERUNTUKkan dlm. BAJET 2021 utk. membeli VAKSIN2 sblm. ni!!

Sdgkan rejim BERSATU Nazi PEROMPAK ni dah PINJAM hampir $100 BILLION termsk. dr. LUAR NEGARA & ~$300 NILLION hanya dlm. SEMINNGU lepas, & telah BELANJAkan $600 BILLION dr. ASET2 sbnyk. $2 TRILLION yg. diTINGGALkan pd. 2018, oleh MANTAN PM Agung kita, YAM DS Najib terCINTA kita!!

Di - https://www.facebook.com/157851205951/posts/setelah-kantoi-belanja-rm600-bilion-dan-nak-korek-dana-kwan-sebanyak-rm169-bilio/10157850876830952/

Pertahan Hak Orang Asal Islam/Melayu Malaysia (Defend Indigenous Malaysian Muslim/Malay Peoples' Rights) said...

Lihat PINJAMAN hampir $30 BILLION hanya dlm. masa SEMINGGU, selepas PINJAMAN $70 BILLION hanya dlm. masa 4 BULAN - oleh rejim BERSATU Perompak NAZI ni!!

Di - https://www.facebook.com/157851205951/posts/dalam-tempoh-seminggu-selepas-pm8-kata-kerajaan-pn-tak-ada-banyak-duit-lagi-sete/10157850726695952/

Pertahan Hak Orang Asal Islam/Melayu Malaysia (Defend Indigenous Malaysian Muslim/Malay Peoples' Rights) said...

Dan rupa2nya HUTANG NEGARA bawah si rejim PARASIT Diktator muyiddin/mahiaddin-NAMA PALSU/ rejim BERSATU Perompak NAZI - dah hampir $1 TRILLION, yg. cuba diSEMBUNYIkan, serta SEBENAQnya BAKI ASET IMDB yg. diSEMBUNYIkan oleh rejim BERSATU Nazi ni, rupa2nya masih ada $100 BILLION, serta $35 BILLION dr. DANA2 yg. diterima kononnya utk. PENYELESAIAN IMDB/SRC - SESEN pun TAK digunakan utk. bayaq HUTANG IMDB yg. kononnya $40 BILLION (kalau betul pun ada HUTANG ni, sbb. IMSB/SRC dah diSABOTAJ & diROMPAK habis2an oleh rejim2 PENGGANAS US/SWITZERLAND/SINGAPURA/ISrael-SOROS/ROTHSCHILD, melalui EJEN2 Parasit depa, jho low, Ambank, Goldman Sachs, bekas Gabenor Bank Negara iaitu zety & keluarga dia dll)!!

Di - https://www.facebook.com/157851205951/posts/ini-sebenarnya-sebab-utama-kerajaan-pn-mahu-korek-rm5-biilion-dari-tabung-kwan-u/10157852464100952/

Pertahan Hak Orang Asal Islam/Melayu Malaysia (Defend Indigenous Malaysian Muslim/Malay Peoples' Rights) said...

Dan baik lu MAMPOS si PEROMPAK khairy PARASIT/DIKTATOR muhyiddin-NAMA PALSU/parti PENYAMAQ yg. BUKAN lagi parti Pribumi, yg. diKUASAI si bekas2 HOMO PKR, iaitu BERSATU Parasit NAZI!!

Adakah patut hampir 10 JUTA WARGA2 ASING/PATI2 akan diVAKSIN segera & secara PERCUMA pula tu dlm. FASA KETIGA - sdgkan semua RAKYAT kita belum diVAKSINkan, bawah program yg. amat LEMBAB!!

Baru keluarkan pegumuman kononnya VAKSIN tak cukup & terpaksa tangguh bulan 7 & KERAJAAN dah nak BANKRAP!!

Jadi yg. lu nak MENGGADAIkan NYAWA2 Rakyat & MEROMPAK Wang Negara, demi WARGA2 ASING/PATI2 - apahal, sdgkan MAJIKAN2 & KEDUTAAN2 TAMAK depa lansung TAK nak keluar SESEN!!

Di -
https://www.malaymail.com/news/malaysia/2021/04/19/putrajaya-says-refugees-migrant-workers-to-be-vaccinated-in-third-phase-aro/1967711

Blog Archive