Latest News

PRK KIMANIS-BERSATU WAJAR BERTANDING

SATU perkara sahaja yang menjadi penghalang kepada BERSATU SABAH bertanding pada PRK Kimanis “ Parti mana diputuskan pemimpin PH” AKAN AKUR DAN SOKONG!!!. 

Di Sabah, kerajaan negeri bukan lah kerajaan Pakatan Harapan (PH), sebaliknya hanya kerajaan campuran PH dan Warisan. Mengapa kerajaan campuran? Warisan dan PH (DAP dan PKR) mengadakan kolaborasi atau pakatan untuk tidak saling bertembung pada PRU-14. Jika sekiranya keputusan PRU-14, Warisan menang cukup kerusi untuk menubuhkan kerajaan, maka senario tahun 1985 PBS-USNO akan berulang. 

Oleh kerana Warisan tidak cukup kerusi, hanya menang 21, manakala DAP 6 dan PKR 2, maka terpaksa menggunakan pihak lain memujuk UPKO dan beberapa ADUN Umno berpaling tadah. 

Walaupun Kerajaan negeri yang diterajui Warisan masih kerajaan campuran, namun akibat lompat parti dan ADUN lantikan, parti itu sudah mempunyai majoriti mudah di DUN Sabah. 

Dengan jumlah kerusi parti Warisan, ditambah lagi para ADUN DAP dan PKR yang sudah tentunya pasti menyokong, kerana mempunyai jawatan, baik sebagai menteri, pembantu menteri mahupun pengerusi GLC, maka tidak akan sanggup meninggalkan jawatan. 

Kerana Warisan sudah merasa kuat dan selamat, maka walaupun PH itu terdiri daripada DAP-PKR-Amanah-Bersatu, akan tetapi Warisan hanya mengambil tahu parti DAP dan PKR selain kawan baru UPKO, manakala Bersatu, hanya dianggap seperti melukut ditepi gantang. 

Penulis yakin, para wakil rakyat Bersatu merasakan hanya dipadang sebelah mata oleh para pemimpin Warisan. Memandangkan keadaan tersebut, untuk menguji sejauh mana kekuatan parti yang inklusif kepada peribumi tersebut, maka wajar bertanding pada PRK Kimanis, waima, perlu bertembung dengan Warisan. 

Pengundi P176 Kimanis perlu diberi ruang seluas-luasnya parti mana yang mereka sokong. Pada PRK tersebut UMNO Sabah sudah tentu akan meletakkan calon, kerana lebih 20 tahun kawasan itu adalah wilayah parti itu. 

PH perlu berfikir pro-aktif, sebenarnya tiada jaminan, pada PRU-15, Warisan akan kekal berkolaborasi dengan parti-parti itu, gerakan parti itu sudah bermula sebaik sahaja dapat menubuhkan kerajaan, mempunyai kecenderungan mengambil pendekatan “Free Contest” pada PRU-15. Menerusi pertanding bebas itu, parti pimpinan Shafie itu memerlukan sebanyak mungkin wakil rakyat di peringkat parlimen, sebagai “bargaining power” atau kuasa tawar menawar dengan mana-mana parti yang menubuhkan kerajaan Persekutuan. 

Para pemimpin Warisan di semua peringkat, merasakan parti mereka akan mendapat sokongan rakyat Sabah pada PRU-15, sebab itu tidak memerlukan sokongan mana-mana parti. Kalaupun parti pimpinan Shafie itu mahu bekerjasama, kemungkinan dengan UPKO di kawasan-kawasan tertentu, mungkin hanya melibat 5-6 kerusi DUN dan satu parlimen. 

Memandangkan senario bahawa pertandingan bebas bakal berlaku pada PRU-15, syogianya Bersatu wajar bertanding pada PRK Kimanis, lagipun Setiausaha Bersatu Sabah Datuk Ronald Kiandiee telah memberi isyarat keinginan Bersatu menguji penerimaan rakyat Sabah terhadap parti terbaharu di Sabah tersebut. Fikir-Fikirkan.

1 Response to "PRK KIMANIS-BERSATU WAJAR BERTANDING "

pakresky said...

Assalamualaikum wr.wb,saya pak arianto pekerjaan saya sehari-harinya cuma seorang TKI pembantu di negara tentangga yaitu di malaysia yang pendapatannya tidak seberapa dan suami saya cuma kerja di kelapa sawit,buat biaya anak sekolah aja tidak cukup di kampung apalagi untuk mencukupi kebutuhan hidup keluarga sehari-harinya dan suatu malam saya buka internet dan tidak sengaja saya temukan number HP EYANG WORO MANGGOLO langsung saya telpon beliau dan menceritakan semua keluahan saya dan akhirya di kasih ANGKA GHAIB 6D benar-benar tembus dengan adanya EYANG semua hutang-hutang saya di kampung sudah lunas semua ,bahkan sekarang saya sudah buka usaha WARUNG MAKAN di malaysia!!! sekali lagi saya mengucapkan banyak terimah kasih kepada EYANG WORO MANGGOLO atas bantuan AKI kini impian saya selama ini sudah jadi kenyataan dan berkat bantuan EYANG WORO MANGGOLO pula yang telah memberikan angka ghaib hasil ritual,beliau kepada saya yaitu 6D dan alhamdulillah telah berhasil memenangkan 5x berturut-turut tembus .
Solusi yang tepat jangan anda putus aza karna EYANG akan membantu anda semua dengan Angka ritwal/GHOIB apa bila anda butuh angka togel 2D-3D-4D-5D-6D, dijamin 100% jebol.
Apabila ada waktu silahkan/SMS EYANG WORO MANGGOLO di number 082-391-772-208 .
DAN BELIAU JUGA BISA MENBANTU ANDA TUK PUTARAN YANG ADA DI BAWA.

angka;GHOIB: singapur
angka;GHOIB: hongkong
angka;GHOIB; malaysia
angka;GHOIB; toto magnum 4d
angka"GHOIB; laos…
angka"GHOIB; macau
angka"GHOIB; sidney
angka"GHOIB: vietnam
angka"GHOIB: korea
angka"GHOIB: kudalari

sekali lagi makasih yaa KI waktu itu saya cuma bermodal uang cuma 300 ribu dan akhirnya saya menang banyak dan berkat angka gaib hasil ritual KI saya sudah buka usaha Kini kehidupan keluarga saya jauh lebih baik dari sebelumnya,bagi anda yang ingin seperti saya silahkan HUB/SMS EYANG WORO MANGGOLO di number 082-391-772-208 insya allah beliau akan menbantu anda semua.trimakasih....?

Blog Archive