Latest News

Parti Serpihan Parti Umno- Tidak Akan Ke mana

Parti Umno tetap akan wujud seperti mana tujuannya ditubuhkan. Umno telah mengalami cabaran daripada awal penubuhannya. Bekas Presiden pertama Onn Jaafar, telah menubuhkan Parti Negara, seripahan parti telah menubuhkan Parti Pas, menubuhkan S-46, dan terakhir Parti Kedailan (kini PKR). Di antara parti seripahan itu, Parti Pas memerlukan masa yang panjang untuk bersaing dengan Umno. Daripada awal penubuhannya, Parti Pas hanya berimpak di Kelantan, dan impak itu sehingga kini. Dalam perjalanan parti itu, pernah merampas Kerajaan Terengganu dan Kedah. Bagi Parti PKR pula, hanya mula terasa pada tahun 2008, apabila bekerjasama dengan Pas dan DAP. Ekoran kerjasama itu, Parti DAP dapat memerintah di Pulau Pinang, juga PKR dapat merampas Selangor.

Melihat senario politik tanah air, kekuatan parti pembangkang memuncak pada PRU-13, dan kini di rasakan, kekuatan pembangkang sudah menurun, dan tidak akan kembali pada pencapaian tahun 2013, untuk masa yang lama. 

Ura-ura pembentukan parti baru oleh mantan pemimpin Umno yang dipecat- Tan Sri Muhiyiddin dan Dato Seri Mukhriz Mahathir atau menyertai parti pembangkang yang sedia ada, diramal tidak akan mampu mengugat penguasaan parti Barisan Nasional, kerana rakyat sudah menerima bahawa kepimpinan Bn sebenarnya benar-benar membela rakyat. Para pemimpin kerajaan, menunjukkan bagaimana membela rakyat, khususnya mereka yang perlu dibela. Pemberian Bantuan Rakyat Satu Malaysia (BR1M), bagi mereka yang terkena langsung oleh rasionalisasi subsidi minyak dan gula serta pelaksanaan GST, sebenarnya mengena, walaupun sebelum ini, tindakan itu dikritik, kononnya menyebabkan rakyat malas atau menghina rakyat dengan mendakwa meraka itu yang menerima bantuan itu sebagai pemakan dedak (dedak adalah makanan ayam atau itik).

Tindak balas rakyat terhadap polisi kerajaan yang dipkenalkan DS Najib Razak sebaik sahaja diantik sebagai Perdana Menteri pada April 2009, walaupun secara jumlah undi seolah-olah ditolak pada PRU-13, namun selepas rakyat menghayati disebalik tindakan kerajaan itu, rakyat bertindak balas positif semasa PRK selepas PRU-13. Tindakan rakyat tersebut, terlihat apabila calon Bn berjaya merampas parlimen Teluk Intan daripada DAP. Kemudiannya rakyat tunjukkan melalui PRN-11 Sarawak, dan terkini melalui PRK berkembar Sungai Besar dan Kuala Kangsar.

Memang dalam politik tiada yang mustahil, namun, apabila rakyat secara majoriti berfikiran, bahawa parti yang sedang memerintah Persekutuan sebenarnya sebuah kerajaan yang benar-benar memerintah untuk kepentingan rakyat secara keseluruhan, berbeza sangat dengan cara parti lawan memerintah, seperti mana yang di lakukan DAP di Pulau Pinang dan PKR di Selangor, maka rakyat kembali menyokong Bn. Sementara di Kelantan, oleh sebab rakyat telah terbiasa dengan cara hidup mereka, maka rakyat negeri itu, tidak kesah sangat, mana parti yang memerintah. Terbukti, apabila rakyat kesah dengan parti yang memerintah, di Kedah dan Perak kembali ke pangkuan Barisan Nasional pada PRU-13 (Perak pernah diperintah Pas dan DAP setakat Februari 2009).

Berasaskan perkembangan politik mutakhir ini, Selangor bakal dirampas Bn pada PRU-14, manakala Pulau Pinang, jika tidak dapat dirampas pun, Parti DAP akan membentuk kerajaan dengan majoriti mudah, dan akan tumbang, jika berlaku lompat parti seperti mana berlaku di Perak.

Kepimpinan DS Najib Razak, memang berbeza pendekatan dengan Perdana Menteri terdahulu. Najib membuat polisi sesuai dengan keperluan rakyat baik jangka pendek mahupun panjang. Sebagai contoh, pelaksaan GST, sebenarnya untuk menyelemat kewangan negara, demikian juga rasionalisasi subsidi. Bayangkan, jika rasionalisasi subsidi dan GST tidak dilakukan, dengan penurunan harga minyak, sudah tentu, kerajaan kekurangan kewangan untuk melaksanakan projek-projek yang berfaedah kepada rakyat, demikian juga, kerajaan tidak dapat meneruskan BR1M, dan seterusnya kerajaan tidak dapat memberikan bonus kepada penjawat awam termasuk pesara. 

AMT Umno, sebenarnya telah berfikir masak semasa bertindak memecat Tan Sri Muhiyiddin Yassin dan Dato Seri Mukhriz Mahathir serta menggantung Datuk Shafie Apdal daripada parti. AMT memang menjangkakan, bahawa tindak balas bahagian-bahagian, kususnya Pagoh, di mana Muhiyiddin telah memimpinnya sejak tahun 1984, demikian juga Semporna yang dipimpin Dato Shafie Apdal bermula tahun 1994, selepas Tun Sakaran melepaskannya kerana dilantik sebagai TYT Negeri Sabah. Manakala Bahagian Jerlun, di mana Mukhriz merupakan Ketua bahagian, tidak akan ditangisi oleh sesiapa, atas sebab mantan Menteri Besar Kedah tiada kekuatan akar umbi di kawasan tersebut.

Tindak balas bahagian Semporna yang keluar beramai-ramai kecuali Timbalan Ketua Bahagian Datuk Seri Nasir Sakaran bersama 181 Ketua Cawangan, memang sudah diramal daripada awal-awal lagi. Walaupun keluarnya semua AJK Bahagian termasuk Ketua Wanita, Pemuda dan Puteri, hanya menjadikan bahagian itu lumpuh, namun kewujudan Umno di kawasan itu masih ada, kerana penutupan atau pembubaran bahagian hanya boleh dilakukan oleh Majlis Tertinggi parti. Oleh kerana sebahagian besar AJK keluar parti, maka Bahagian itu akan diurus oleh pemangku Ketua Bahagian bersama-sama AJK lantikan sementara, sementara menunggu pemilihan parti.

Pergolakan di semporna, tidak akan mempengaruhi bahagian-bahagian lain di sabah, kecuali mungkin Bahagian Silam, atas sebab bahagian itu dipimpin oleh adik kepada Datuk Shafie, iaitu Yusof Apdal. Jikapun, Yusof ikut langkah AJK bahagian Semporna, bahagian itu akan tetap ada, dan akan diambil alih oleh pemangku Ketua bahagian bersama-sama AJK bahagian lantikan.

Keutuhan Umno Sabah, tidak akan tergoyahkan akibat pergolakan Umno Semporna, dan mungkin diikuti oleh Umno Silam, atas sebab, pemimpin dua bahagian itu, tidak mempunyai jaringan dengan bahagian-bahagian lain.

Senario politik Sabah, tidak sama dengan keadaan tahun 1976 dan 1985. Jika pada tahun 76 dan 85, kerana adanya isu besar yang berkaitan dengan rakyat, manakala isu yang melanda Semporna dan mungkin merebak di Silam hanya berunsur pribadi, bukannya berkait rapat dengan rakyat jelata.

Sejarah telah membuktikan dalam politik Sabah, keluarnya pemimpin atas sebab kepentingan pribadi tidak merebak kepada majoriti rakyat, seperti mana berlaku, apabila Datuk Lajim Ukin dan Datuk Welfred Mojilip Bumburing keluar daripada parti masing-masing, ianya tidak berimpak di kawasan lain, dan hanya berlegar-legar di kawasan sendiri. Mungkin, atas faktor sayangkan pemimpin, parlimen Semporna dan DUN Sulabayan akan berpihak kepada wakil rakyat mereka, demikian juga di DUN Lahad Datu. Namun, kawasan itu tidak ketandusan pemimpin. Di Semporna, ramai pemimpin Umno di kawasan itu yang boleh dihandalkan menawan Semporna bagi pihak Bn, demikian juga DUN Sulabayan dan Dun Lahad Datu. 

Sebenarnya, tindakan Bahagian Semporna keluar beramai-ramai daripada parti, tidak membawa kesan besar kepada Umno Sabah. Tindakan mereka, ibarat kata pepatah, patah tumbuh hilang berganti,

9 Responses to "Parti Serpihan Parti Umno- Tidak Akan Ke mana"

Anonymous said...

HIDUP UMNO TERCINTA kita!!!!

Yey! Si BOTAK-DAJAL-anak-DIKTATOR LANUN/PENYANGAK/PENYAMAQ/PEMBUNUH-madey berIJAZAH-LONGKANG dah BERAMBOS dgn. si YidinSEMBAP! Tapi si YidinSEMBAP ni boleh pula nak HINA YAB PM TERCINTA kita! Lihat di - http://www.ismaweb.net/2016/06/najib-sanggup-buat-apa-saja-untuk-tutup-kesalahan-muhyiddin/ , June 25, 2016, Oleh RZ! Tapi AWAS: Ism*BANGANG (dan juga Perkas*BANGSAT) ni sebenaqnya "footsoldiers" si DIKTATOR madey ANAK BERANAK beriJAZAH LONGKANG tu!

Tapi si JANTAN YidinBANGSAT HIPOKRIT ni –yg. MIANG nak MAMPOS ni , TAK pula SEDAQ DIRI – lu diTUDUH buat JENAYAH ZINA dgn. BETINA SUNDAL yg. disyaki EJEN ZIONIS-MOSSAD/DAPJUBOQ BABI – sampai memBAHAYAkan tugas lu (sbg. antara bekas pemimpin tertinggi negara dan UMN*) dulu, utk. melindungi BANGSA, AGAMA & NEGARA; tak pula lu SEDAQ DIRI si YidinSEMBAP OI?!!! JIJIKnya org. tua HIPOKRIT & PENGKHIANAT ni!

Dan si YidinSEMBAP, kami dok tunggu ni, bila lu nak SAMAN suami BETINA SUNDAL tu & RPK – JANGAN hanya tuduh itu FITNAH! Inikan Malaysia, bukan Barat (akibat "Free Speech" PALSU depa); jadi bolehlah SAMAN! Takkanlah loyar2 LONGKANG berlambak dr.TERORIS PKRHOMO/DAPJUBOQ BABI lu tak boleh bagi khidmat GUAMAN yg. PERCUMA no! Lu kan PENJILAT GALAK depa; mcm. si puaka-puaka LANUN/PENYANGAK/PENYAMAQ/PEMBUNUH-madey ANAK BERANAK Berijazah LONGKANG tu! Lihat di - http://tunkuaisha.blogspot.com/2016/06/divorce-case-linked-to-top-politician.html, Divorce case linked to top politician postponed, Monday, June 20, 2016:

A divorce case involving former deputy public prosecutor Stanley Clement Augustin and his wife Nika Gee Siew Yee at a High Court here has been postponed.

A new date for the proceedings has yet to be fixed. Neither the parties nor their lawyers were present on Monday morning. The case was to be heard before Justice Datuk Siti Mariah Ahmad.

Augustin had applied for a divorce last year after alleging that his wife had an affair.

He had on Dec 7, 2015, made a Statutory Declaration (SD) claiming that his wife had engaged in an intimate relationship with a prominent political figure from Johor (name as Muhyiddin by RPK).

The SD claimed that Gee met the politician overseas and had received financial and material benefits from him.

The accused politician has, however, called the allegations slanderous, adding that it was ill-intentioned and unfounded.

Nek Tempoyak.

#Selamatkan P.Pinang, Selangor, JOHOR (puak PEMISAH Johor makin KURANG AJAQ; yg. sebenaqnya mahu SATUkan Johor dgn. SingaPORK, pusat MOSSAD-ISrael/CIA-NA*O di Asia Tenggara) & Melaka (pantai Klebang yg. begitu indah/Bandar Hilir dah jadi mcm. Pulau Pinang - mana PEMBANGUNAN kedai2/restoran2/hotel2/supermarket2 CANGGIH serta PERUMAHAN RUMAH RAKYAT MISKIN/SEDERHANA yg. MELUAS yg. diMILIKI oleh BUMIPUTERA - tolong jawab KM Melaka; JANGAN hanya SIASAT; BETULkan PENINDASAN RASIS ini), tanah pusaka nenek moyang BUMIPUTERA/PRIBUMI kami dari PENGGANAS PENDATANG KANIBAL DAPBANGKAI BABI-EJEN/KULI ZIONIS-ISrael HARAM JADAH!!# (muka kit SIAL JUBOQ ANIJING tu sebiji mcm. puak KANIBAL HOMO ZIONIS – tengok GIGI KANIBAL dia! Dah BERPULUH mayat lelaki MUDA disyaki warga asing/PATI diJUMPAI diBUNUH dgn. KEJAM di PP dan seluruh Malaysia!)

Anonymous said...

TOLONG! KEDAH terutamanya LANGKAWI; dan YAB DS Ahmad Bashah disyaki dalam keadaan amat BAHAYA – dari EJEN2/KULI2 ZIONIS-ISrael/DAPJUBOQ ANJING, si DIKTATOR LANUN/PENYANGAK/PENYAMAQ/PEMBUNUH-madey ANAK BERANAK berIJAZAH LONGKANG tu serta EJEN2/KULI2 depa! Lihat di - http://buletinsengal.blogspot.com/2016/06/selepas-mukhriz-dipecat-dari-umno.html , Selepas Mukhriz Dipecat Dari UMNO, Gerakan Tunggingkan Ahmad Bashah dan UMNO-BN Kedah Giat Dijalankan di Kedah Selatan dan Dalam Pentadbiran Negeri Sendiri Sunday, 26 June 2016!

Bahkan aku syak DS Ahmad Bashah diRACUN dgn. racun KIMIA!

Kanser/sakit jantung dsbnya, juga telah dibuktikan sebagai MO utama PENJAJAH Barat-Zionis diketuai CIA-MI6-Mossad (CIA/perisikan Barat/parti2 politik UTAMA Barat diKUASAI MOSSAD/ZIONIS - lihat di http://www.whale.to/b/bollyn.html , How Mossad Controls Our Political Parties, by Christopher Bollyn, 25 October 2008) untuk menghapuskan pejuang Islam/Bumiputera yang nationalis di “Dunia Ketiga“ (dan sekarang terutamanya pemimpin Islam yang nasionalis) - sila lihat di - http://www.globalresearch.ca/the-cia-has-attempted-to-assassinate-50-foreign-leaders-including-chavez/5326864, The CIA has Attempted to Assassinate 50 Foreign Leaders Including Chavez, Global Research, March 15, 2013; dan di - http://imeu.net/news/article0024562.shtml, Israel's History of Assassinating Palestinian Leaders, The IMEU, Nov 6, 2013!

Besar kemungkinan juga, BAPA-BAPA KEMERDEKAAN/PEMBANGUNAN tercinta Tanah Melayu kita ini, Almarhum-Almarhum PM Tun Abdul Razak Hussein dan TPM Tun Dr. Ismail Abdul Rahman, diracuni CIA-MI6-Mossad (keduanya meninggal di tahun 1973 dan 1976 di usia muda 50an, dari kanser termasuk Leukimia, yang juga sejenis kanser dalam darah atau tulang, dengan seorang doktor British yang SAMA) dgn. bantuan PENGKHIANAT tempatan.

Nek Tempoyak.

Anonymous said...

Anon 01:30 Bark like a DOG!! Cursing like Bastard!! and act like a PIG!!!

Anonymous said...

aku nak sgt jumpa nek tempoyak bangsat nie....ya allah temukanlah aku ngan nek tempoyak nie...aku nak belanja die makan pakai straw...

Anonymous said...

Nek Tempoyak.....Al quran mengajar kita untuk menuturkan kata kata yang baik. Seandainya saudara beragama Islam, saya berdoa agar anda di beri hidayah kerana kata kata hina anda itu menampakkan anda seorang yang amat jahil.

Anonymous said...

OI si TERORIS2 anon KETURUNAN BASTARD PORNO/HOMO/RASIS-EJEN ZIONIS HARAM JADAH, lu jgn. nak MENYAMAQlah si PENAKUT2 GILA BABI oi; tak habis2 dgn. MENCARUT MENGULANG komen2 "copy-paste" BANGANG GILA TERORIS ZIONIS DAPJUBOQ BABI HARAM JADAH lu!lu manyak sedap aahhh... itu LAHAP TAIK si JUBOQ2 BABI JIJIK kit SIAL JUBOQ BABI/TONGGENG eng/kok-chin SUNDAL/gobing-jagdippyBABI-rayerHANYIR CILAKA/TODI puaKA/KENCING NGAnga ming/BABIga!!

Aiya, puak HOMO-GILA-LAHAP TAIK mcm. lu aahhh, memang puak BINATANG BUAS wohhh! Ini mcm aaahhh?! Dan apahal aaahhh yg. lu nak CURI mcm. PENGGANAS KANIBAL Zionis IS/ISIS - identiti “Ted Manoff” (huruf besaq T & M)?!Sekrg. juga puak PENGGANAS PENAKUT DAPJUBOQ ANJING ni CURI identiti "Nek Tempoyak" pula (termasuk guna nama “cucu nek tempoyak“)!

Dan yg. lu nak HINA Bangsa BUMIPUTERA Islam/Melayu tak habis-habis apasal si BANGKAI-BANGKAI BABI?!

Dan awatlah anon-anon TERORIS GILA BABI PENYAMAQ ZIONIS SETAN PORNO/HOMO/RASIS HARAM JADAH DAPJUBOQ BABI asyik nak TUTUP mulut Nek Tempoyak aaahhhh?!

Apa yg. si TERORIS-TERORIS KAPIRDAJAL DAPBANGKAI ANJING/PKRHOMO-PENGECUT ni TAKUT sgt. apa yg. Nek Tempoyak TULIS, sampai mcm. si TERORIS BABI HOMO/PORNO SIAL, GERTAK, MENCARUT & nak BUNUH & PERKOSA dia dan mak serta bapak dia yg bekas ASKAR? Dan yg . lu nak MAKI dgn. LUCAH, mak nek Tempoyak apasal - mak lu yg. LAHIRkan si amat-KEPARAT- BANGKAI BABI-PORNO HOMO-PEROGOL-PEMBUNUH mcm. lu apahal pula?!Lu manyak LAHAP itu KANGKANG BABI aaahhhh?!! Lepas tu si PEMBUNUH/PEROGOL ni semua pula nak suruh kita berhemah kononnya – apa KEJADAHnya ni?!

Jadi, Go LAHAP TAIK JUBOQ2 BABI ZIONIS HARAM JADAH DAPBANGKAI BABI lu yg. atas muka HODOH JUBOQ BABI lu tu!!

Anonymous said...

#"BOYCOTT" mana-mana "SHOPPING MALL" RASIS DAPJUBOQ BABI/SingaPORK yg. BENCI BANGSA Bumiputera Islam/Melayu dan India! Lihat di -. http://www.pisau.net/kompleks-beli-belah-malaysia-tidak-mengalu-alukan-umat-islam-dan-rasis/, Ada Kompleks Beli Belah Di Malaysia Tidak Mengalu Alukan Umat Islam Dan Rasis, Published on 28/06/2016 in Berita Nasional by pisau#

Nek Tempoyak.

Anonymous said...

#Umat ISLAM/MELAYU termasuk pemimpin2, para intellectual, para ulama, jutawan2 sekrg. disyaki diSASARkan dgn. amat AGRESIF, oleh EJEN2/KULI2-MOSSAD/ISrael-ZIONIS HARAM JADAH; utk. diBUNUH atau diKURANGkan dgn. pelbagai MO - spt. KEMALANGAN2 JLNRAYA/UDARA, RACUN KIMIA dan KEMANDULAN/ditimpa pelbagai PENYAKIT BUAS melalui VAKSIN2 PALSU yg. menggunakan sel/organ/darah dr. ANJING/BABI/MONYET dsbnya serta FETUS bayi atau BAYI yg. diGUGURkan, di BUNUH atau diBIAKkan dlm makmal (sbb. itu puak KANIBAL ZIONIS sentiasa GILAkan PENGGUGURAN anak/PERANG); cthnya disyaki Vaksin anti-Denggi yg. GANJILnya, kononnya hanya BERKESAN ke atas jenerasi MUDA antara 9-18 thn. oleh syarikat2 farmasi GERGASI spt. Sanof*/Merc* yg. diKUASAI oleh empayar SETAN ROTHSCHILD, yg. MENUBUHkan rejim TERORIS KANIBAL IS(IS)rael (tapi kempen anti-Vaksin yg. asyik diREMEHkan oleh KemBANGANG, sebenaqnya BUKAN anti-SEMUA vaksin, hanya anti-Vaksin2 PALSU ZIONIS KANIBAL ni)!!#

#tTengoklah NAHAS2 jlnraya yg. BERLELUASA, yg. MAJORITI mangsa adalah BUMIPUTERA Islam/Melayu (disyaki ada MO mensasarkan Bumiputera Islam/Melayu, yg. senang diKENALI oleh EJEN2 ZIONIS - dr. pakaian2 dan hiasan2 Islam kita), akibat lori2/bas2/van2 BUAS-mcm-SETAN (tapi KemGAGAL tu asyik nak MENYALAHkan terutamanya penunggang motsikal kononnya guna mobil, tak pakai topi keledar dsbnya; HARAM JADAH bretul PENIPUAN ini)-lihat NAHAS2 terbaru-amat KEJAM akibat lori2/van2-amat-BUAS di http://www.hmetro.com.my/node/147639 , Maut terhimpit lori pusing u, Siti Nor Hidayatidayu Razali, Jumaat, 24 Jun 2016; di- http://www.utusan.com.my/berita/nahas-bencana/jeritan-hanna-humaira-jadi-igauan-1.34645 , Jeritan Hanna Humaira jadi igauan, Isteri, anak maut dalam perjalanan ziarah jenazah pakcik, NAZWIN NAZRI 24 Jun 2016; di - http://www.hmetro.com.my/node/148285 , Van cuai sampai ragut nyawa, Junaidi Ladjana, Isnin, 27 Jun 2016, http://www.hmetro.com.my/node/20599, Tangisan kutip daging anak, Oleh Asmah Rusman, Khamis, 1 January 2015!!#

Nek Tempoyak.

Anonymous said...

Parti2 serpihan jelas hanya untuk tujuan peribadi atau kroni sahaja, dan bukan perjuangan untuk rakyat marhaen. Justeru rakyat perlu tolak parti2 ini kerana menggunakan rakyat untuk tujuan mendapat kuasa dan kekayaan kelompok mereka sahaja. Malah mereka sanggup menipu dan menindas rakyat untuk tujuan ini.

Blog Archive