Latest News

Tempoh 48 Jam Sangat Kritikal Bagi Khalid

TEMPOH 48 jam sangat kritikal bagi Tan Sri khalid Ibrahim; apa kah beliau masih mempunyai sokongan majoriti mudah ADUN Selangor.

Semalam, keadaan adalah turning point kepada beliau (Khalid), apabila dua ADUN Pas hadir pada sidang media Wan Azizah Wan Ismail, ADUN yang dilantik Anwar/PKR untuk menggantikan beliau. Dalam sidang media itu, Presiden PKR itu mendakwa mempunyai sokongan 30 ADUN daripada 56 ADUN Selangor.

Selepas Pas Selangor memberi tempoh 24 jam kepada dua ADUN yang membelot itu, ternyata hanya Hasnul Baharuddin (Morib) yang masih bertegas dengan sokongannya kepada Wan Azizah, manakala Saari Sungip dalam keadaan 50-50; diperkirakan menjelang mesyuarat Pas pada 17 ogos, Saari akan kembali patuh kepada pendirian partinya mengekalkan Khalid sebagai MB Selangor. Menurut sumber dalaman Pas, besar kemungkinan juga Hasnul mengubah fikiran menjelang mesyuarat Pas tersebut. Jika ini berlaku, maka status quo MB Selangor di mana Khalid mendapat sokongan majoriti mudah akan berterusan.

Keadaan status dua ADUN Pas ini, hampir sama dengan keadaan semasa pertukaran MB Terengganu, di mana satu ketika 3 ADUN Umno keluar parti, namun dalam tempoh 72 jam keadaan kembali kepada status quo.

Dua ADUN Pas yang membelot itu, kemungkinan besar termakan bujukan Anwar; namun selepas tersedar, maka akan kembali kepada pendirian partinya.

Sehingga 17 ogos, kedudukan Tan Sri Khalid Ibrahim adalah dalam keadaan kritikal.

2 Responses to "Tempoh 48 Jam Sangat Kritikal Bagi Khalid"

Anonymous said...

TSKI betul dan tidak bohong bila mengadap DYMM bahawa dia ada sokongan majority atas representasi PAS (dan UMNO). Atas sebab itu, betullah DYMM titah TSKI masih boleh terus jadi MB. PASlah yang perlu jawab kenapa kata sokong TSKI kemudiannya dua ahlinya belot. Inilah massalah bila masih nak ikut telunjuk punaisihat dari penasihat. Jika Pakatan ada majority, tunggulah sessi DUN bulan November untuk undi tidak percaya. Nak kelam kabutkan rakyat apa hal??? Masaalah dalaman PKR dan PAS bukan hal yang DYMM patut campur. Memang Istana tak ada campurtangan pun. Malahan, pihak2 yang mendakwa ada campurtangan Istana dan pinta Istana jangan campurtangan sebenarnya mereka itulah yang telah mencampuri urusan Istana.

Anonymous said...

This cas is totally diff...not like tgnu... This two is musang berbulu ayam..planted in Pas for Anwar insurance... Money is too powerful..TSKI got to find other adun to balance up the no..dont waste time and hope these 2 to rejoin..Pas is nothing to them..Pas just a tools to them..
Now Musam had had diclose his bulu and became musang.. Pas is in danger ..to be hijack..soon there will be a few musang emerge..just wait and see..

Blog Archive