Latest News

MH370: Teori Berpatah Balik- Mengapa?

Radar Angkatan Tentera Udara Malaysia, merekodkan bahawa pesawat malang MH370, berpatah balik selepas hilang daripada radar pada jam 2.40 pagi. Pesawat itu dikata terbang rendah sekitar 25,000 kaki atas permukaan laut sekurang-kurang untuk masa 1 jam 10 minit dan menempuh jarak 350 km ke arah barat Semenanjung, ertinya melepasi Selat Melaka. Pesawat terbang rendah, bertujuan mengelak dikesan radar. Pesawat malang itu, semasa terbang rendah  mengnonaktifkan transponder yang memungkinkan dikesan.

Persoalan besar, mengapa? hanya seseorang/mereka yang pakar berkaitan peralatan pesawat sahaja yang mampu berbuat demikian. Dalam pesawat itu, hanya juruterbang atau jututera sahaja yang mengetahui selok belok peralatan pesawat.

Pakar penerbangan sehingga kini buntu, berkaitan kehilangan pesawat B777-200ER MH370 yang membawa 239 penumpang termasuk 12 krew yang berlepas pada 12.41 pagi Sabtu 8 Mac dan sepatutnya mendarat di destinasi terakhir Beijing, China pada pukul 6.30 pagi hari yang sama, namun tidak pernah mendarat.

FBI, interpol, menafikan bahawa pesawat diambil alih pengganas, demikian juga Pentagon, menafikan bahawa letupan menyebabkan pesawat hilang misteri, atas sebab tiada apa-apa imej satellite yang menunjukkan kearah itu. jika teori berlakunya peruraian di udara- mid air disintegration, pasti kini sudah ditemukan kepingan pesawat.

Pasukan mencari dan menyelamat telah menggunakan peralatan canggih termasuk bantuan satellite dan pesawat terbang yang mengunakan peralatan canggih untuk mengesan; kapal laut canggih untuk mengesan kepingan atau bangkai pesawat, namun sehingga kini, belum ada tanda-tanda berkaitan pesawat itu.

Kalau pesawat terhempas, setidak-tidaknya ada clue ke arah itu. Kotak hitam (black box) akan memberi signal, dan dapat dikesan sejauh 10 km. Namun sehingga kini, tiada tanda-tanda signal daripada black box MH370.

Berpatah balik? lapangan terbang terdekat adalah di pulau Sumatera atau wilayah Mnymar.. satu persoalan besar, mengapa berpatah balik? Pesawat tidak berdepan kecemasan, atas sebab tiada panggilan mayday atau kod rahsia, bahawa pesawat dalam kecemasan, seperti berlaku pada pesawat yang sedang dikuasai perampas. Krew pesawat terlatih menghantar mayday, bukan sahaja pilot atau co-pilot boleh memberi isyarat mayday, akan tetapi krew juga.

MH370 yang hilang misteri, membuntukan semua pakar2 penerbangan, serta pakar2 keganasan, atas sebab tiada sebarang clue yang boleh disandarkan dengan kehilangan pesawat malang itu.

Satu teori yang remeh, apa kah pesawat dicuri?

4 Responses to "MH370: Teori Berpatah Balik- Mengapa?"

Anonymous said...

YA ALLAH, sekrg. si KAPIR DAJAL Barat-ZIONIS nak MELAGAkan umat Islam pula, kononnya Iran mungkin terlibat ("killing THREE birds with one stone" - Malaysia, China dan Iran!)! Lihat EVANGELIS Star di http://www.thestar.com.my/News/Nation/2014/03/10/missing-mh37o-tickets-booked-in-pattaya/ , Missing MH370: Iranian "Mr Ali" bought impostors' tickets in Pattaya, Monday March 10, 2014 (tapi muka si Yahudi Zionis pun ramai mcm. org. Persia/Arab, sebab itu senang menyamar jadi pengganas al-Qaeda atau pengganas pemberontak Iran contohnya)

Puak Syiah yang aktif di Malaysia dan mana-mana negara Islam yang Sunni atau Syiah, yang menghasut umat Islam untuk berbunuh sesama sendiri, dipercayai di didalangi PENGGANAS al-Qaeda dan juga pengganas pemberontak 'Iran' dari Mujahideen-e-Khalq (MEK), yang sebenarnya semua diTAJA oleh Barat-Israel sendiri untuk menjatuhkan kerajaan Islam termasuk K’jaan Iran.

Bahkan CIA-MI6-Mossad bersama MEK ini, ini juga terlibat dalam sindiket dadah global, seperti yang ditaja mereka di Afghanistan, Mexico dan Latin Amerika (dan juga disyaki di Malaysia/Asia), untuk menghancurkan moral jenerasi muda dan meningkatkan jenayah akibat penggunaan dadah untuk menghuru-harakan negara, di Dunia Islam dan Dunia Ketiga, yang kaya minyak-gas.

Sebab itu fahaman Syiah mesti dihalang dari merebak di M'sia/Indonesia; mahupun di mana-mana negara Islam yang berasaskan Sunnah wal Jamaah, juga sbg strategi PENGHALANG. Sila lihat di:

1. http://www.policymic.com/articles/6587/u-s-funded-iran-terrorist-group-says-shocking-report, U.S. Funded Iran Terrorist Group, Says Shocking Report, Michael Luciano;

2. http://thehill.com/blogs/global-affairs/middle-east-north-africa/292771-iranian-opposition-to-open-washington-office, Iran’s MEK to open Washington office, By Julian Pecquet, 04/09/13; dan

3. http://www.intrepidreport.com/archives/968, Zeta gang connected to U.S. Special Forces/Mossad, By Wayne Madsen, March 10, 2011.

Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM-TPM/UMNO/Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal-Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).

Anonymous said...

Ini satu lagi berita yg. harus diTELITI! Saya syaki ini salah satu sebab utama penerbangan MAS ini disasarkan kerana kehadiran sekaligus, 12 jurutera/pakar dari Malaysia dan 8 dr. China, yg. sgt. penting dlm industri microchip , dr. syarikat Freescale Semiconductor, dlm penerbangan tersebut! Disyaki Mossad-CIA tidak akan berdiam diri dgn. pakar Bukan Barat terutamanya yg. Islam dan dr. China dlm industri ini (Llhatlah bagaimana Mossad telah membunuh ramai saintis nuklear Islam dr. Iran - di http://www.businessinsider.com/mossad-in-iranian-scientist-murders-2011-8, Mossad Suspected In Murder Of Iranian Nuclear Scientists, Vincent Trivett, Aug. 5, 2011).

Lihat di http://www.thestar.com.my/Business/Business-News/2014/03/10/Loss-Of-Employees-On-Malaysia-Flight-A-Blow-US-Chipmaker-Says/:

Loss of employees on MAS flight a blow, US chipmaker says

March 10, 2014

SAN FRANCISCO: Employees of Freescale Semiconductor who were on a Malaysia Airlines flight presumed to have crashed were doing sophisticated work at the U.S. chipmaker, a company spokesman said on Sunday.

The 20 Freescale employees, among 239 people on flight MH370, were mostly engineers and other experts working to make the company's chip facilities in Tianjin, China, and Kuala Lumpur more efficient, said Mitch Haws, vice president, global communications and investor relations.

"These were people with a lot of experience and technical background and they were very important people," Haws said. "It's definitely a loss for the company."

None of Austin, Texas-based Freescale's most senior executives were on board the Boeing Co 777-200ER airliner that vanished from radar screens about an hour after it took off from Kuala Lumpur for Beijing on Saturday.

The employees who were on board, 12 from Malaysia and eight from China, came from a range of disciplines and they were part of a broad push by Chief Executive Officer Gregg Lowe to make Freescale more efficient and cost effective, Haws said.

Top-quality engineers are hard to come by for chipmakers and other technology companies, and losing them can have a major impact on business, regardless of their seniority.

While the employees on the flight account for less than 1 percent of Freescale's global workforce of 16,800 people, they were working toward the same goals and their loss will reverberate throughout Freescale, Haws said.

They had been streamlining facilities in Tianjin and Kuala Lumpur that Freescale uses for testing and packaging microchips used in automobiles, consumer products, telecommunications infrastructure and industrial equipment.

On Sunday, Freescale was organizing transportation and accommodation for the 20 staff members' families, as well as providing grief counseling, Haws said.

One of the chipmaker's long-time competitors, Texas Instruments, tweeted on Saturday: "We extend our condolences to the families and coworkers of the @Freescale employees aboard Malaysia Airlines flight MH370."- Reuters

Makcik Sambal Belacan.

Anonymous said...

Kalau saja mampu copy and paste, baik takyah komen....bodoh

Anonymous said...

apa salahnya, copy, sekurang kurangnya kami yang tak ada maklumat ni boleh tau. kenapa suka berkurang ajar kepada orang lain? zaman sekarang orang Malaysia semakin teruk budi bahasanya, lebih lebih lagi sejak pkr ditubuhkan.

Blog Archive