Latest News

Pemilihan Umno: Presiden dan Timbalan bakal menang tanpa tanding

MESKIPUN ada yang menyebutkan bahawa KULI bakal mencalonkan diri bertanding Jawatan Presiden pada Pemilihan Parti Oktober ini, namun pada hakekatnya  perkara itu tidak akan berlaku.

Zaman KULI telah lama berlalu. Umno sekaarang telah mengalami transformasi luarbiasa. Untuk itu pemimpin veteran seperti KULI bukan merupakan pemimpin yang "relevan" lagi dalam mencorakkan masa depan parti.

Tidak sama seperti pemilihan parti yang lalu-lalu, kini pemilihan parti tidak terasa sehebat dahulu. Penyebabnya, para pemimpin yang mempunyai hasrat bertanding tidak dapat meluahkan niat mereka seawal mungkin, kerana takut pada bayang-banyang "Hidung Tak Mancung Pipi Tersorong-Sorong".

Pada pemilihan yang terdahulu, para pemimpin yang mempunyai niat untuk bertanding, tidak perlu menyatakan niat mereka sedini mungkin, kerana pecalonan dijalankan di peringkat cawangan dan bahagian. Selepas semua cawangan atau bahagian bermesyuarat, barulah pemimpin yang dicalonkan diminta untuk menerima atau menolak pencalonan. Namun pada pemilihan kali ini, seseorang pemimpin yang ingin bertanding, PERLU mendaftarkan diri untuk bertanding.

Di bawah sistem pemilihan baru yang akan dilaksana kali ini, syarat memenuhi keperluan kuota sudah dimansuhkan dan sesiapa sahaja boleh bertanding dengan syarat mendaftarkan diri untuk berbuat demikian.

Tujuh pindaan dibuat terhadap perlembagaan Umno yang diluluskan perwakilan pada Oktober 2009 menjadikan pemilihan kali ini menarik perhatian ramai, antaranya:

146,500 anggota peringkat akar umbi akan memilih secara langsung pucuk pimpinan parti berbanding 2,500 orang perwakilan sahaja sebelum ini. Mereka juga akan memilih langsung pimpinan di bahagian masing-masing.

Hapusnya sistem kuota yang sekali gus membuka ruang seluas-luasnya kepada anggota untuk bertanding dengan syarat minimum bagi pertandingan mana-mana jawatan Majlis Tertinggi ialah pernah memegang jawatan Anggota Majlis Tertinggi atau Anggota Jawatankuasa (AJK) bahagian selama satu penggal.

Syarat untuk bertanding AJK bahagian ialah telah menjadi anggota parti selama tiga tahun.

Sebelum pindaan perlembagaan parti, jawatan tertinggi parti memerlukan seseorang yang mahu bertanding terlebih dahulu mendapat jumlah atau kuota sokongan tertentu daripada 191 bahagian Umno iaitu:

Presiden - 30 peratus atau sokongan daripada 57 bahagian.
Timbalan Presiden - 20 peratus atau 38 bahagian.
Naib Presiden - 10 peratus atau 19 bahagian.
Anggota Majlis Tertinggi - 5 peratus atau 10 bahagian.
Ketua Pemuda - 20 peratus atau 38 bahagian.
Ketua Wanita - 20 peratus atau 38 bahagian.
Ketua Puteri - 20 peratus atau 38 bahagian.

Selain itu, untuk jawatan naib bagi ketiga-tiga sayap parti itu pula, perlu mendapat sokongan sebanyak 28 bahagian atau 15 peratus.

0 Response to "Pemilihan Umno: Presiden dan Timbalan bakal menang tanpa tanding"

Blog Archive