Latest News

Mahkamah Jalan Duta: Sodomi II: Karpal fokus hanya pada keterangan Saiful

KARPL SINGH- Peguambela utama Anwar mendakwa mangsa liwat Mohd Saiful Bukhari Azlan sebagai "no country bumpkin" kerana boleh berlagak seolah-olah tiada apa-apa berlaku selepas diliwat, kerana dapat minum bersama OKT dan menikmati "currypuff".

Selain itu, menurut Karpal, Saiful berjumpa doktor, pada awalnya hanya kerana masalah sakit perut, dan tidak dapat membuang air besar.

Karpal dalam penghujahan balasnya hanya menumpukan kepada kredibilti Saiful, kerana menurutnya kalau pihak penguambela dapat menimbulkan keraguan terhadap kredibilti mangsa, maka tiada kes untuk Anwar.

Selain itu, Ketua Peguambela Anwar itu juga membangkitkan, hubungan antara Saiful dan seorang anggota pendakwaraya, DPP Farah Maizatul Latif.

Menurut Karpal, seharusnya Saiful dipanggil untuk mengetahui hubungannya dengan DPP itu, kerana pihak pembelaan merasa sangsi, bahawa Saiful mendapat akses daripada dokumen pendakwaan.

Selain itu, barisan peguam Anwar mempersoalkan keterangan para doktor HKL dan jabatan kimia, kononnya bukan pakar. Namun, peguamcara II-Datuk Yusof Zainal Abiden berkata, semua mereka adalah pakar dalam bidang masing-masing.

Anwar menghadapi tuduhan liwat, jika sabit kesalahan boleh dihukum 20 tahun penjara dan sebat.

Selepas mendengar penghujahan para peguam Anwar, Hakim Mohd Zabidin Mohd Diah memutuskan akan membuat keputusannya pada 9 Januari, 2012.

0 Response to "Mahkamah Jalan Duta: Sodomi II: Karpal fokus hanya pada keterangan Saiful"

Blog Archive