Latest News

Maarof Dibunuh Untuk Gagalkan Penubuhan Bank Melayu

Orang ramai terutama peminat filem Melayu cukup mengenali seniman veteran, Datuk Mustapha Maarof yang terbabit dalam lebih 50 filem sejak sebelum merdeka dan beratus drama di Singapura dan Malaysia.

Tetapi masyarakat mungkin tidak mengenali siapa bapanya, Allahyarham Maarof Zakaria. Bagi penduduk Kuala Lumpur, terutama di Bangsar dan Lembah Pantai, mereka cukup sinonim dengan nama Jalan Maarof, bermula di Dataran Maybank menuju ke pusat beli beli Bangsar.

Siapakah Maarof sebenarnya hinggakan namanya cukup gah untuk diabadikan di antara laluan utama yang menjadi laluan beribu pengguna setiap hari. Allahyarham sebenarnya ada kisah tersendiri yang jarang diperkatakan.

Maarof anak kelahiran Sri Menanti, Negeri Sembilan adalah antara kelompok Melayu elit yang mendapat pendidikan Inggeris yang hidup sezaman dengan tokoh pemikir Melayu, Zainal Abidin Ahmad yang digelar Pendeta Zaaba (16 September 1895 - 23 Oktober 1973).

Bekas peguam dan pegawai daerah di Perak itu juga seangkatan dengan nasionalis negara yang juga penulis, Ishak Haji Muhammad atau Pak Sako (14 November 1909 - 7 November 1991).

Bezanya, ketika nasionalis negara dan pemimpin politik sibuk berjuang untuk kemerdekaan, Maarof memilih haluan berbeza dengan mengasaskan bank pertama khas untuk orang Melayu iaitu Bank Kebangsaan Melayu, bertempat di Klang Street, di ibu negara.

Niatnya cukup jelas, jika orang Melayu mahu maju dalam politik dan membangun, mereka mesti mempunyai sistem ekonomi yang kuat, satu daripadanya ia melalui sistem perbankan yang sistematik.

Namun, sayangnya niat murni tokoh itu disalah tafsir pihak tertentu yang tidak mahu melihat tahap kesedaran Melayu terus meningkat dan dilihat menjadi saingan kepada dua bank di Tanah Melayu pada ketika itu, The Chartered Bank milik British dan bank milik Cina iaitu Overseas Chinese Banking Corporation.

Tun Dr Mahathir Mohamad menyifatkan kematian pengasas Malay National Bank, Maarof Zakaria, sebagai tragik dan sangat menyedihkan kerana ia berlaku ketika peguam itu berusaha membantu orang Melayu keluar daripada kepompong kemiskinan menerusi penubuhan bank.

Bekas Perdana Menteri berkata, jasa Maarof sangat besar dan beliau orang Melayu yang berani menubuhkan bank untuk membantu kaumnya, ketika itu.

“Ketika itu, orang Melayu jauh ketinggalan dari segi ekonomi dan hidup dalam kemiskinan. Bank yang ada ketika itu tidak mahu memberi bantuan atau pinjaman modal kepada orang Melayu.

“Justeru, ada suara yang meminta dan mendesak supaya sesuatu dilakukan untuk membantu orang Melayu.

36 Responses to "Maarof Dibunuh Untuk Gagalkan Penubuhan Bank Melayu"

Anonymous said...

Menarik cerita ini. Bagai ada sesuatu yang tersirat.
Patutlah sebaik sahaja puak pendatang mendapat kewarganegaraan secara percuma, mrkmrk ini begitu rakus sekali untuk merompak kekayaan negara ini dengan bantuan kedua dua bank itu. Maka lahirlah usahawan usahawan muda dari kalangan pendatang dengan kuasa jaminan kewangan yang mencukupi
Dalam apa apa projek yang diusahakan. Maka berlambatlah pemaju pemaju perumahan dan kontraktor dari puak pendatang membina penempatan baru dengan status tanah halal yang diluluskan oleh melayu yang tidak nampak apa yang pihak mendatang nampak.
Tak hairanlah sehingga kini ekonomi mereka semakin kukuh dan tak hairanlah kenapa bandar bandar besar masih lagi utuh didalam gengaman mereka atas dasar demokrasi.
Oh tidak.... melayu hingga kini ditipu dan diperbodohkan oleh pihak pendatang yang telah berpakat dengan penjajah british untuk mengaut segala yang ada disini.
Tidak hairanlah kenapa ekonomi orang melayu disekat. Rupanya ada udang disebalik batu..
Semangat 1305

Sharifah Rashidah bt. Syed Ahmad said...

Satu artikel yang sangat meruntun jiwa melayu saya...terima kasih kerana menyiarkannya...mohon share dalam facebook saya...

Mohamed Hishamuddin Md Hasan said...

Adakah peristiwa tidak di ketahui olih Melayu si pembangkang ?

Anonymous said...

Tahu, tapi hati dah hitam

Anonymous said...

Ada kaitan apa dgn melayu pembangkang.?siapa yg pegang kuasa sejak dr merdeka.bangsa mana yg paling miskin sekarang???

Anonymous said...

Kononnya Melayu Pembangkang sekarang adalah pembela Melayu sebelum ini.

Realitinya Melayu Pembangkang kini lebih sudu dari mangkok.Terang2 mengadai bangsa hanya untuk membuktikan bahawa mereka lebih liberal dalam serba serbi namun hakikatnya bangsa lain ketawa dengan kebodohan Melayu Pembangkang.

Anonymous said...

Sape ketua polis masa zaman ni??? Aku rase ini adlh satu perancangan jahat pihak kapitalis. Ade sesapa tau lebih lanjut kisah ni tak? Ade tangkapan @ suspek ke?

Anonymous said...

Daripada rekod polis british, jelas polis british bersekongkol dengan siapa saja yg telah membunuh beiau kerana kes ini telah diklasifikasikan sebagai bunuh diri sesuatu yang sangat tidak logik dilakukan oleh orang islam sedangkan mayatnya ditemui dihutan Bentong, Pahang. Jelas sekali British bersekongkol dgn pendatang Cina untuk terus mengaut kekayaan Tanah Melayu. Segala lombong timah, emas, getah segalanya dikaut balik ke britain dan untuk orang Cina. Kes ini perlu dibesarkan dan dipersuratkan dengan lebih halus.

Anonymous said...

UMNO diharap dapat abadikan legenda dan pejuangan maarof dalam sejarah Tanah air melayu.

Anonymous said...

Harap tidak ada melayu yg terlibat sama dlm pembunuhan beliau..tidak kira la peranan ape yg dimainkan atau utk tujuan ape skali pun..

Anonymous said...

Umno byk gadaikan ekonomi org melayu spt bank bumiputra dimatikan. Generasi baru melayu skrg ni berusaha hendak pulihkan kerosakan yg dilakukan oleh umno

Anonymous said...

Sayang.... Dah berapa lama Melayu memerintah! Jangan ada tangan kanan Melayu berlaku baik tp di tangan kiri merosakkan itu ini... Akhirnya dah berpuluh tahun bangsa Melayu terus n makin melayu... Kesian pd bangsa Melayu yg di perintah dgn kuasa Melayu tapi secara senyap ada tangan tertentu merosakkan nya... Ini bukan pasal bukan bangsa asing yg kuat tetapi pasal bangsa sendiri yg di lemahkan oleh bangsa sendiri... Siapa ada kuasa dia blh buat apa saja, mahupun baik atau xbaik.....

quietDraft said...

melayu umno la yg jd kakitangan british, dan diberi kuasa melalui kemerdekaan anugerah, dan melayu umno la yg menjadi proksi penjajah sampai skrg. melayu umno sahaja yg mempunyai kuasa sejak merdeka dan menjual tanah rizab melayu, pas xder kuasa tu smua

mat helmi said...

Majority elit melayu hanya pentingkan tembolok sendiri saja. Segelintir saja yg mcm Maarof ini. Tapi org cina ramai yg membantu kaum sendiri. Salah cinakah?.

mat helmi said...

Memana betul. Apa umno buat 57 tahun. Balik balik nak salahkan org cina. Org cinskah jadi PM

mat helmi said...

57 tahun umno buat apa. Org cinakah yg jadi PM. PASkah yg jadi PM.

mat helmi said...

Adoii letih mikir. Pembangkang kah yv berkuasa. Pembangkangkah jadi PM. 57 tahun umno buat spa?.

Anonymous said...

Yep betui temolok sendiri ! Capitalism! Melayu sendiri yg takmo melayu lain naik pastu salah cina.cina dia Bantu org dia. Melayu yg Cekik darah . Bank Guna bank Islam tapi riba auzubillah mcm set an. May bank ,cimb, bank rakyat,Apa kejadah bank lagi tah yg CEO Muslim melayu!. Aku setuju ngan hang bro. Ni bukan issue pembangkang ni issue capitalist. Sapa bunuh tun razak di London ! Apa Penubuhan felda pada dasar nya. Malaysia melayu Akan Selamanya takkan ke mana selagi wujudnya capitalist di Malaysia.

Anonymous said...

Mmg capitalist punye Kerje if hang nak sama rata Kaya Semua tak Ada Miskin nanti hang kene bunuh Oleh capitalist

Anonymous said...

If Aku Kaya, Aku buka bank no riba ,bayar static .aku buka superstore brg Makanan Semua bawah rm5 . Aku buka kilang Baju , Baju Semua rm5. Tengok Apa capitalist Akan buat? Bunuh Aku?

Anonymous said...

Ditutup oleh agen british berserta sekutunya. Pemerintah melayu pula belom berani nk bersuara dan bertindak sbb hal2 yg tidak pasti. X tahu siapa kawan, siapa musuh atau double agent. Ni baru secebis yg dibongkar, ada lg yg ramai org awam x tahu hal-hal dalaman pada awal penubuhan Malaysia. Saya punye pndapat, ada usaha shgga kini yg mahu mghalang malaysia mnjadi sebuah negara Islam yg hebat seperti pada zaman kegemilangan melayu melaka. Berdasarkan pemerhatian saya, usaha mereka sangat halus, org pun x perasan, mujurlah kita ada RAMD dan Raja-raja Melayu. Saya yakin mereka dh masuk dlm kementerian pelajaran malaysia, arena politik, kementerian kesihatan dan juga dlm sektor pembangunan bandar hartanah.

Anonymous said...

TOLONG FILEM KAN KISAH BENAR INI.. LAGI BAGUS DAN MENARIK DARI CERITA - CERITA MELAYU ZAMAN SEKARANG YANG JAUH DARI KENYATAAN HIDUP..

Anonymous said...

Tun Razak dibunuh ka?

Anonymous said...

Setuju! Hari2 lpk ngeteh kat jln maarof baru arini tahu siapa dia yg sbnr

Anonymous said...

Hmm... sudah dibaca taktik ini memandangkan pru semakin hampir... mainkan saja isu perkauman..

Anonymous said...

Masanya akn tiba nanti.

mohd.kasim said...

Betul..kini kenapa maseh belum ada satu bank yg khas tu bantu org melayu memulakan perniagaan...yg ada kini semua yg cekik darah dgn interest..yg cukup tinggi..dan syarat yg pelik2...bila bgi pinjaman..pemantauan serta bimbingan tiada..last2..org melayu lemas dgn surat dari loyer..

mohd.kasim said...

Betul..kini kenapa maseh belum ada satu bank yg khas tu bantu org melayu memulakan perniagaan...yg ada kini semua yg cekik darah dgn interest..yg cukup tinggi..dan syarat yg pelik2...bila bgi pinjaman..pemantauan serta bimbingan tiada..last2..org melayu lemas dgn surat dari loyer..

Anjoe said...
This comment has been removed by the author.
Neo Shril said...

Bangsa asing memang tidak akan redha jika bangsa melayu berdiri sama tinggi, duduk sama rendah dengan mereka. Kita jangan berbalah.. Dan jangan terikut ikut komen yg mengajak salah menyalahkan kaum sendiri. Kita perlu bersatu dan kuat bermula dari rumah.

tokselehon said...

Pada hemat saya ini perkara kecil, yg penting sekarang peluang ada luas pula, ayuh bangun buat dan perkasakan ekonomi Melayu di dlm dan luar negara

Anonymous said...

Bangsa lain kuat sbb ekonomi depa teguh dari runcit..pemborong...pengilang..dan industri.
Klu melayu nk maju..org melayu perlu sokong kedai runcit melayu...bila kedai runcit melayu maju ..akan bertambahlah bilangan kedai melayu nnt...seterusnya akan bertambahlah bilangan pemborong..pengilang n industri melayu..In Syaa Allah..Melayu akan maju dan poses real power..
Tapi yg sedihnya ..tok sah kata ordinary people, yg serban n jubah labuh pun pi kedai 'depa'..mungkin dgn alasan faktor pelbagaian brg yg terdapat di kedai 'depa'..berkorban la sikit demi bangsa dan nawaitu krna Allah...


Anonymous said...

british dan bangsa cina memg jahat...diorg mahu hancurkn org melayu dan islam...laknat ke atas ratu setan elizabeth

Anonymous said...

sekarang dirompak oleh bangsa sendiri...agak nya lebih baik bangsa sendiri daripada pendatang kan

Anonymous said...

Masih nak blame penjajah...Dan pemdatang...sudah lebih 50 tahum masih Caro Alasan atau."feel good" utk,lepas tangan...pihak penjajah dan pendatang tak,kan berjaya jika ..Udang tu tak jual bangsa sendiri....

Nur hari said...

Betul..ini semua salah umno..Pas parti pembangkang pulak di persalahkan

Blog Archive