Latest News

MH370: Kapten Zaharie Sebenarnya Hero

Naluri seorang juruterbang apabila pesawat dalam kecemasan, perkara pertama tindakannya adalah mendaratkan pesawat di lapangan terbang yang terdekat.  Bagi MH370, kali terakhir pesawat itu dikesan radar adalah menuju lapangan terbang Langkawi, pesawat terbang serendah 13,000 kaki mengarah ke lapangan itu. Namun belumpun sempat bertindak, semua penumpang termasuk krew jatuh pingsan. Keadaan ini hanya berlaku, atas sebab oksigen terputus dengan serta merta, asap beracun memenuhi pesawat. Dalam keadaan demikian, atas sebab berlaku letupan dalam pesawat yang merosakan alat-alat komunikasi, maka itulah sebabnya tiada sebarang panggilan diterima daripada juruterbang sehingga pesawat hilang daripada radar.
Semasa mengubah arah pesawat untuk berpatah balik, juruterbang memasukannya pada panel komputer. Sebelum tindakan itu, MH370 sedang terbang pada ketinggian 35,000 kaki hampir sejam selepas berlepas, dan masa seperti itu  auto pilot sudah aktifkan. 

Apabila komputer navigasi aktif selepas arah baru dimasukan, pesawat melakukan gerakan tindak balas mengejut dan terbang 45,000 kaki sambil berpusing ke kiri, kemudian turun ke paras 23,000 dan 13,000 kak; pada keadaan ini, juruterbang masih lagi mengawal pesawat secara manual sebelum jatuh pingsan. Selepas pilot pengsan, panel navigasi yang dikawal komputer, kembali ke keadaan auto pilot. Auto pilot mampu, menstabilkan pesawat dan kembali ke paras ketinggian normal dan akan terbang lurus sesuai dengan arahan pada panel navigasi. Atas sebab itu, pesawat malang itu berakhir di Lautan Hindi.

MH370 berlepas pada 12.41 pagi Sabtu 8 Mac daripada KLIA bagi laluan Kuala Lumpur Beijing bersama 239 penumpang serta krew, sepatutnya mendarat di destinasi terakhirnya Beijing pada pukul 6.30 pagi hari yang sama, namun selama 17 hari tidak pernah sampai, akhirnya dinyatakan hilang di Lautan Hindi, 1,500 batu barat laut Perth, Australia.

Berikut beberapa teori daripada media/penulis on line

EXPLOSION

One possible explanation is an explosion on board caused by a bomb or something in the cargo hold blew a hole in the frame of the aircraft.

It was not powerful enough to bring the plane down, but caused such a sudden decompression that all on board were rendered unconscious and the plane continued flying on auto-pilot until it ran out of fuel.

This appears to be one of the most logical theories.

FIRE

Another possible explanation is a fire so severe that the pilots, following the emergency rule of aviate, navigate and finally communicate, managed to turn the aircraft around to head to a runway on the west of Malaysia but become unconscious before they were able to send out an emergency message - and the autopilot took over.

Another logical theory.

A SUBTLE CRACKING OF THE AIRCRAFT FRAME

This could have lead to a slow decompression that rendered everyone unconscious after putting them in an incapacitating daze.

This, included in a warning by Boeing that said corrosion might occur on some models of the jet, might account for the pilot on another plane hearing the mumbled voice of Fariq over the air waves. This condition, hypoxia - oxygen starvation - might have led to the pilots fumbling with the controls, making mistakes and being unable to issue a MAYDAY before they passed out, turning MH370 into a ghost flight.

Another convincing theory.

HIJACKING

A conclusion put forward by Prime Minister Najib Razak more than a week ago based on the belief that someone in the flight deck had turned off all communications under duress.

This can possible be ruled out following the latest announcement - why would a hijacker order a Malaysian Airlines jet to fly to the southern Indian Ocean?

SABOTAGE

One or both of the pilots - Captain Zaharie Ahmad Shah and co-pilot Fariq Abdul Hamid - had deliberately shut down the communications and set the jet on a course into the Pacific.

This can again potentially be ruled out as it again raises the question - for what purpose?


+7

Another theory is human error, although the 53-year-old pilot, Zaharie Ahmad Shah, has more than 18,000 flying hours and has been flying for the airline since 1981

PILOT SUICIDE

Did one of the pilots subdue the other in a determined attempt to kill himself along with all on board? Nothing in their personalities shows that - but if he was going to do that, why not send the aircraft into a death plunge shortly after take-off? Why keep on flying for up to seven hours until the aircraft ran out of fuel?

THEFT OF THE AIRCRAFT

Another theory is that the captain practised landing on a remote airstrip on his home-based flight recorder after being offered a fantastic sum of money by a criminal group who planned to repaint the aircraft and use it for a terrorist attack.

Nothing has been found to incriminate the captain - and what were the thieves going to do with more than 200 angry passengers? This can again possibly be ruled out following the latest announcement.

MECHANICAL FAILURE

Another potential explanation is that everything broke down except for the 'clever' aircraft's autopilot that kept it on a westward course, away from any country's radar, until it ran out of fuel and plunged into the Pacific Ocean.

TERROR ATTACK

Everyone on board has been cleared of terrorist backgrounds and what was the purpose without a political or terrorist group claiming responsibility?

CYBER ATTACK

Was a passenger with a laptop computer able to hack into the aircraft's controls and render it useless in the hands of the pilot?

This would have been a complex scheme that would require a computer genius with a knowledge of that particular aircraft's controls - but why use those seemingly impossible skills to send the plane off on a flight to nowhere?

9 Responses to "MH370: Kapten Zaharie Sebenarnya Hero"

Anonymous said...

Belum jumpa bangkati pesawat, belum jumpa bahan bukti, belum tau pesawat terhempas. Jangan2 lepas beberapa hari atau minggu pesawat timbul. Najib dab kerajaan Malaysia tentu malu besar dan mungkin juga kena 'step down.

Anonymous said...

anon 9.22 - satu komen yang kurang ajar dan tidak sensitif serta bodoh yang berlagak pandai

anjingBaruababi said...

anon 9.22 ni adalah seorang yang arif dalam pelbagai bidang...dia maha tau semuanya...yang silapnya. kerajaan tidak pernah menggunakan khidmat anon 9.22......kerana berlainan fahaman politiik.....dan anon 9.22 sukar dikesan dimana dia berada.......siapa anon 9.22 ni...tolong beri alamat penuh anda supaya keajaan boleh menggunakan khidmat anda....

jejakazman said...

anon 9.22..sentiasa cari salah orang lain...salah sendiri tak nampak.

Anonymous said...

Komen bodoh dan tak sensitif kpd tragedy. If so, kerajaan China, Australia, France, USA, juga kena step.down sebab gagal to locate the aircraft inspite of their tecnology and equipmens

Anonymous said...

Pada ketinggian 35,000 kaki dengan kelajuan 875 km/jam adakah anda sebagai pilot sekiranya kapal terbang bermasaalah akan menuju kehadapan untuk mendarat di Ho Chi Minh City airport (500 km depan l/k 30 min) atau berpatah balik untuk mendarat di langkawi 70 minit. Nak pusing pun mengambil masa 2 minit.

Noor Faizal NoorMal said...

Stupid anon 9.22

Anonymous said...

Anon 9.22 = Abang Non Stupido

Anonymous said...

Aku rasa pilot masalah. Terengganu adalah airport paling dekat.. airport lain mengarut jer! kecuali memang saja cari pasal.

Blog Archive