Latest News

MH370: 20 Pakar Perang Elektorik Dalam Pesawat


Jangan ambil mudah kehadiaran 20 pakar perang elektronik yang berada dalam pesawat malang MH370 itu. 20 pakar itu, memang pakar dalam "electronic warfare". Kemampuan mengganggu sistem komunikasi pesawat adalah satu kepakaran mereka.

Apa kah MH370 yang hilang misteri dalam kawalan pakar-pakar itu? atas sebab semua kemungkinan kemalangan biasa pesawat telah dianalisis dan diterokai. Kalau pesawat terhempas, pasti ada signal daripada kotak hitam, dan sudah tentu ada seripihan atau bangkai pesawat. Kalau pesawat ada masalah teknikal atau mekanikal, sudah tentu adalah panggilan kecemasan daripada juruterbang. Kalau berlaku letupan di udara, sudah tentu satelitte sudah mengesan imej letupan.

Kalau pesawat terhempas, kerana juruterbang bunuh diri, sudah tentu, bangkai atau serpihan pesawat dapat di kesan, selain signal kotak hitam (black box). Pesawat B777-200ER dilengkapi berbagai alat untuk dikesan dan menghatar data berkaitan pesawat. Namun, semuanya ini, tidak berlaku pada pesawat malang itu. Atas sebab itu, hanya melalui perang elektronik sahaja keadaan seperti ini boleh berlaku. Sokongan kepada anggapan itu, adalah dikhabarkan ada handphone daripada penumpang yang berbunyi jika dipanggil, ertinya pesawat telah mendarat pada satu lokasi dan terdapat signal/transmisi/liputan.

9 Responses to "MH370: 20 Pakar Perang Elektorik Dalam Pesawat"

Anonymous said...

Pakar dari negara mana? China?

Anonymous said...

Pekerja kilang pun dianggap sebagai pakar eh? Don't be ridiculous..

Anonymous said...

Cuba suruh cari di Cocoa Island

Anonymous said...

OI anon 20:42, lu si BODOH mc. KERBAU ni dr. BLOG DAJAL PEMBANGKANBANGKAI aaa?! Pi BERAMBOS!

Anonymous said...

Anon 20:38, saya syaki ini salah satu sebab utama penerbangan MAS ini disasarkan kerana kehadiran sekaligus, 12 jurutera/pakar dari Malaysia dan 8 dr. China, yg. sgt. penting dlm industri microchip, dr. syarikat Freescale Semiconductor, dlm penerbangan tersebut! Disyaki Mossad-CIA tidak akan berdiam diri dgn. pakar Bukan Barat terutamanya yg. Islam dan dr. China dlm industri ini (Llhatlah bagaimana Mossad telah membunuh ramai saintis nuklear Islam dr. Iran - di http://www.businessinsider.com/mossad-in-iranian-scientist-murders-2011-8, Mossad Suspected In Murder Of Iranian Nuclear Scientists, Vincent Trivett, Aug. 5, 2011).

Lihat di http://www.thestar.com.my/Business/Business-News/2014/03/10/Loss-Of-Employees-On-Malaysia-Flight-A-Blow-US-Chipmaker-Says/:

Loss of employees on MAS flight a blow, US chipmaker says

March 10, 2014

SAN FRANCISCO: Employees of Freescale Semiconductor who were on a Malaysia Airlines flight presumed to have crashed were doing sophisticated work at the U.S. chipmaker, a company spokesman said on Sunday.

The 20 Freescale employees, among 239 people on flight MH370, were mostly engineers and other experts working to make the company's chip facilities in Tianjin, China, and Kuala Lumpur more efficient, said Mitch Haws, vice president, global communications and investor relations.

"These were people with a lot of experience and technical background and they were very important people," Haws said. "It's definitely a loss for the company."

None of Austin, Texas-based Freescale's most senior executives were on board the Boeing Co 777-200ER airliner that vanished from radar screens about an hour after it took off from Kuala Lumpur for Beijing on Saturday.

The employees who were on board, 12 from Malaysia and eight from China, came from a range of disciplines and they were part of a broad push by Chief Executive Officer Gregg Lowe to make Freescale more efficient and cost effective, Haws said.

Top-quality engineers are hard to come by for chipmakers and other technology companies, and losing them can have a major impact on business, regardless of their seniority.

While the employees on the flight account for less than 1 percent of Freescale's global workforce of 16,800 people, they were working toward the same goals and their loss will reverberate throughout Freescale, Haws said.

They had been streamlining facilities in Tianjin and Kuala Lumpur that Freescale uses for testing and packaging microchips used in automobiles, consumer products, telecommunications infrastructure and industrial equipment.

On Sunday, Freescale was organizing transportation and accommodation for the 20 staff members' families, as well as providing grief counseling, Haws said.

One of the chipmaker's long-time competitors, Texas Instruments, tweeted on Saturday: "We extend our condolences to the families and coworkers of the @Freescale employees aboard Malaysia Airlines flight MH370."- Reuters

Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM-TPM/UMNO/Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal-Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).

Anonymous said...

Bukan pekerja kilang bangla la.semua itu memang pakar.Di kilang asa beberapa bahagian.

Kalau RnD memang pakar.Bahagian marketing pulak pandai peluang.

Sayang la kau ini .kena belajar nanti orang akan kata kau bodoh.

Anonymous said...

DAJAL betullah si DALANG-DUA-MUKA plg. MERBAHAYA, iaitu CIA (yg. sebenarnya diKUASAI ZIONIS/ISRAEL) – begitu galak MENUDUH juruterbang Islam/Melayu kita kononnya mungkin bunuh diri! Kem. Luar patut BANTAH tuduhan si KAPIR DAJAL ni – lihat di http://www.dailymail.co.uk/news/article-2578020/Why-cellphones-missing-Malaysian-Airlines-passengers-ringing-Family-members-claim-loved-ones-smartphones-active.html:

Did pilot commit SUICIDE? CIA boss says it is one theory agency is looking at as Malaysian police say they are carrying out psychological profiles of everyone on plane

By James Nye and Amanda Williams and Richard Shears

11 March 2014

Authorities are investigating the possibility that the pilot of the missing Malaysian Airlines flight MH 370 committed suicide, the director of the CIA has revealed.
John Brennan, head of the US Central Intelligence Agency (CIA), said: 'I think you cannot discount any theory', when asked if it was possible the pilot deliberately crashed the Boeing 777………

Tapi TAK pula si DAJAL CIA ni nak tuduh bekas tentera dr. New Zealand ni, yg. berikan cincin kahwin dan jam tangan pd. isterinya sebelum penerbangan – saya syak dia direkrut jadi ejen CIA-Mossad setelah rumahnya musnah dlm. kejadian gempabumi di Christchurch; dan mungkin dia sempat parachute keluar dari MAS tersebut, selepas menjlnkan misinya (disyaki misi DAJAL bagi bagi pihak CIA-Mossad). Sebab gaya dia seolah nak bunuh diri atau mulakan hidup dgn. ID baru – kan ejen CIA-Mossad (barat-Zionis) boleh buat apa saja! Lihat di
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2578358/Husband-gave-wedding-ring-watch-wife-boarding-missing-flight-MH370-case-happen-him.html:

Agony of the wife whose husband gave her his wedding ring and watch before boarding missing flight MH370 'in case something should happen to him'

• Paul Weeks was on the missing flight as he made his way to new job
• Before leaving he had taken 'lots of photos' of his family, his wife has said
• She said he left her his wedding ring and watch in case something happened
• She has said she 'can't give up hope... I would love him to walk through that door'

By James Rush

11 March 2014

Mechanical engineer Paul Weeks, 39, of Perth, Australia, was on the flight as he made his way to his first shift in a fly-in fly-out job.

His wife Danica has revealed how he left the objects with her to give to their two boys if something was to happen to him……

She told 9News National in Perth: '(He said) "If something should happen to me then the wedding ring should go to the first son that gets married and then the watch to the second".'

The former soldier, who was born in New Zealand, moved his young family to Perth after their home in Christchurch was devastated by earthquakes…..

Makcik Sambal Belacan.

Anonymous said...

Utk makluman tuan2 semua. Freescale sebelum ini dikenali sbg. MOTOROLA Malaysia Sdn. Bhd. Iaitu sebuah kilang semiconductor yg. terkemuka dan kini telah bertapak lebih dr 40 thn. Percayalah, teknologi pd hand phone anda adalah hasil kepakaran jurutera kita.
XMotorola.

Anonymous said...

Tuan2, kalau di Malaysia ini tiada pakar chip, maka dah lama intel,freescale dll tu berpindah ke China. Kalau nak tahu intel plant kat penang tu apa productionnya, cuba2 la risik kerja mereka. Bukan tak bersebab chip2 tu pon sanggup dirompak.

Blog Archive