Latest News

Sodomi II: Anwar Fail Permohonan Baru-Singkirkan Tan Sri Shafee Abdullah

Selagi Anwar tidak dapat menyikirkan Tan Sri Shafee Abdullah, peguam yang dilantik oleh Ketua Peguam Negara mengetahui semakan perbicaraan Sodomi II yang melibatkan beliau dengan bekas kakitangannya Mohd Saiful, Ketua Pembangkang itu, tidak akan berhenti.

Anwar dan peguambelanya Karpal Singh dikatakan mengakui dari awal-awal, bahawa pada kali ini, mereka akan kalah, apabila Tan Sri Shafee mengetuai pasukan pendakwaan dalam semakan sodomi II.

Anwar sebelum ini, dibebaskan daripada tuduhan meliwat, kerana masalah teknikal oleh mahkamah tinggi.

Bagi permohonan baru Anwar untuk menyingkirkan Shafee satu Akuan Berkanun (SD) bekas ketua CID Kuala Lumpur Mat Zain Ibrahim dijadikan sandaran untuk permohonan baru untuk menghilangkan kelayakan Muhammad Shafee Abdullah daripada rayuan kes Liwat II melibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ketua pembangkang berkata, semalam, Messrs Karpal Singh & Co semalam memfailkan permohonan itu bagi pihaknya bagi menyingkirkan Shafee yang mengetuai rayuan pasukan pendakwaan.

"Alasan untuk permohonan baru ini terdapat dalam afidavit yang disediakan dan difailkan saya, berdasarkan pendedahan Mat Zain dalam SD pada 7 Oktober 2013 dan pendedahan pada umum pada 2 Disember 2013," kata Anwar.

Dalam kenyataannya, Anwar (kanan) berkata, pendedahan mengejutkan bahawa Shafee mengetahui dakwaan penglibatan peguam negara dalam memalsukan bukti dan lain-lain, membangkitkan persoalan tentang peranannya.

Permohonan sama Anwar di Mahkamah Persekutuan pada 21 November lalu ditolak dengan alasan peguam negara mempunyai hak untuk melantik sesiapa sahaja sebagai pendakwa.

0 Response to "Sodomi II: Anwar Fail Permohonan Baru-Singkirkan Tan Sri Shafee Abdullah"

Blog Archive