Latest News

Dilema Cina negara ini- Samada Merebut atau Berkongsi Kuasa- Tun Dr Mahathir

BAGI orang cina di negara ini, merebut kuasa atau berkongsi kuasa ianya  kini telah menjadi "dilema Cina", kata mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

"Selama lebih setengah abad kemerdekaan, orang Cina telah berkongsi kekayaan dan kuasa dengan orang Melayu," katanya sambil menambah bahawa idea ke arah menjadikan Malaysia seperti Singapura nampaknya seolah-olah begitu memikat dan Pulau Pinang telah menunjukkan jalannya.

"Dilema bagi orang Cina adalah sama ada untuk merebut kuasa politik sambil mendominasi kuasa ekonomi atau berpegang kepada prinsip perkongsian, yang telah menjadikan negara ini seperti hari ini.

"Inilah dilema kaum Cina," kata Dr Mahathir satu kolum dalam akhbarNew Straits Times hari ini.

Beliau berkata, kaum Cina yang terpikat dengan aspirasi DAP untuk membuat menjadi Malaysia seperti Singapura dengan orang Cina memegang tampuk kuasa ekonomi dan politik, telah melemahkan dengan ketara MCA, rakan kaum Cina dalam parti pemerintah, dan membuat perkongsian kuasa tidak dapat dipertahankan.

Dr Mahathir yang menulis buku The Malay Dilemma berpendapat, dengan kelemahan itu, idea untuk berkongsi dengan orang Melayu kuasa politik dan ekonomi telah menjadi sukar.

Beliau mendakwa bahawa masyarakat Cina sudahpun menguasai ekonomi, daripada pelbagai kepentingan perniagaan kepada kolej dan universiti mereka sendiri.

"Apa pun, 'kongsi' kerajaan telah memberi manfaat yang amat besar kepada Malaysia. Ia telah membawa keamanan dan kestabilan, tanpanya, pertumbuhan dan pembangunan ekonomi tidak akan mungkin berlaku.

"Ia tidak masuk akal untuk mana-mana kaum, Cina atau Melayu, untuk mengambil segala-galanya untuk diri mereka sendiri, untuk menguasai ekonomi serta politik Malaysia," katanya.

0 Response to "Dilema Cina negara ini- Samada Merebut atau Berkongsi Kuasa- Tun Dr Mahathir"

Blog Archive