Latest News

Perbalahan Parti Pembangkang Sabah- menguntungkan Bn

Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) yang semakin hampir menyaksikan perebutan pembahagian kerusi antara penjuru pada semua kerusi yang dipertandingkan terutama bagi pihak pembangkang di Sabah.

Perbalahan antara parti pembangkang nasional dan tempatan untuk bertanding satu lawan satu adalah tidak mungkin, dan situasi ini dijangka memberi peluang yang besar untuk Barisan Nasional mengekalkan Sabah.

Rundingan antara Parti Maju Sabah (SAPP) yang diketuai oleh Datuk Yong Teck Lee dan Star Sabah, Datuk Dr Jeffrey Kitingan dengan Pakatan Rakyat menemui jalan buntu.

Semua tanda-tanda menunjukkan bahawa SAPP dan Star Sabah mungkin akan melakukan perjanjian untuk memberi perhatian kepada agenda Sabah manakala Pakatan Rakyat dengan sekutu tempatan Ahli Parlimen Tuaran, Datuk Wilfred Bumburing dan Ahli Parlimen Beaufort MP, Datuk Lajim Ukin akan bertanding bersendirian di 60 negeri dan 25 kerusi Parlimen .

"Pintu sudah tutup tapi belum kunci'' Bumburing berkata Selasa, membayangkan bahawa PKR, DAP dan PAS di bawah Pakatan akan bekerjasama dengan beliau dan Lajim.

Bumburing berkata bahawa tradisi pengundi Sabah hanya akan memilih antara dua pihak.

"Pilihan pusingan ini adalah antara Barisan dan Pakatan,'' katanya, sambil menambah bahawa dia tidak percaya bahawa pihak parti tempatan akan terjejas.

Ketika dihubungi, Dr Jeffrey, yang mana partinya akan disertai oleh seorang pemimpin DAP Sabah, berkata bahawa ia adalah terbuka kepada semua dalam pakatan tetapi perbincangan akan dilakukan di kawasan pertandingan satu lawan satu di 12 daripada 25 kerusi Parlimen.

"Kami tiada masalah dengan idea pakatan untuk kerusi parlimen tertentu,'' kata Dr Jeffrey.

"Kami sudah bersedia (untuk melakukannya secara sendirian) tanpa mengira mana-mana kerusi sekalipun,'' kata Dr Jeffrey.

Yong berkata bahawa Pakatan Rakyat telah menyampaikan tawaran kerusi SAPP itu melalui surat tetapi dia tidak mahu membuat pengumuman awam sebelum majlis tertinggi SAPP memutuskan terlebih dahulu.

Yong tidak mahu mendedahkan butiran formula perkongsian kerusi Pakatan tetapi spekulasi meluas mengatakan bahawa 85 kerusi Parlimen di Sabah akan dikongsi bersama antara enam entiti - PKR, DAP, PAS, SAPP, Lajim dan Bumburing.

Tawaran Pakatan mungkin akan ditolak oleh SAPP kerana kedua-dua Lajim dan Bumburing telah merancang untuk menggunakan simbol PKR dan ini akan memberikan parti sebahagian terbesar kerusi di Sabah.

1 Response to "Perbalahan Parti Pembangkang Sabah- menguntungkan Bn"

Anonymous said...

Pakatan tidak dapat membuat keputusan siapa yang akan memimpin negeri ini. PKR mahu kerusi itu, tetapi Anwar Ibrahim sudah berjanji kerusi untuk Wilfred Bumburing serta Lajim Ukin. Klu bgni adakah keamaan di sabah?? macam kucar kacir nie..

Blog Archive