Latest News

Menyingkap kembali keputusan PRU-12

Daripada 222 kerusi parlimen; BN hanya mampu 85 kerusi di Semenanjung dan 55 bagi Sabah, Sarawak dan Labuan. Manakala DAP-PAS-PKR menang 80 kerusi di Semenanjung dan masing-masing satu bagi Sabah dan Sarawak.

Dengan keputusan itu, kuasa 2/3 BN di dewan rakyat ranap, meskipun BN masih membentuk kerajaan persekutuan dengan kuasa majoriti mudah.

Kuasa 2/3 di dewan rakyat adalah kuasa tradisi BN, selepas tahun 1969. Selepas hampir 40 tahun, barulah kuasa 2/3 itu hilang pada genggaman.

Pada PRU-13 yang akan diadakan pada bila-bila masa daripada sekarang, kuasa 2/3 itu cuba dirai semula. Untuk merainya, kerajaan BN dibawah PM ke-6 Datuk Seri Najib Tun Razak memperkenalkan berbagai transformasi, baik dari segi ekonomi, politik, sosial mahupun cara pemerintahan, termasuk juga pentadbiraan.

Kerjaan BN kini, telah bertukar style, bertukar cara, bertukar pendekatan; dan semuanya itu dirangkum melalui 1Malaysia, Rakyat Didahulukan dan Pencapaian Diutamakan.

Kerajaan BN kini, sangat peka dan proaktif terhadap kemahuan rakyat; walaupun terdapat kepincangan sana sini yang dilakukan oleh para pemimpin BN yang agak lambat bereaksi terhadap sesuatu isu. Namun, secara keseluruhannya, tindakan kerajaan BN jelas telah berubah dan sesuai dengan citarasa rakyat.

Tindakan kerjaan menyalurkan BR1M bukan sahaja mendapat sambutan dari semua lapisan rakyat, akan tetapi juga medapat pujian daripada pembangkang.

Ura-ura BR1M2 akan diberikan, telahpun mendapat sambutan baik, kerana usaha itu adalah usaha untuk meringankan beban rakyat berpendapatan dibawah RM3,000 sebulan.

Sebenarnya pemberian BR1M, tidak merugikan kerajaanpun, kerana apabila rakyat yang mendapat bantuan itu membeli barangan, maka pihak penjual, akan mengembalikannya semula kepada kerajaan melalui pembayaran cukai.

Semakin tingginya dayabeli rakyat, maka semakin baiklah perkembangan ekonomi sesebuah negara. Oleh itu, BR1M, seharusnya disalurkan secara tetap kepada rakyat; frekuensinya- boleh 2 kali setahun.

Jika semua pendekatan BN ini diteruskan tanpa lopong, pasti keputusan PRU-12 tidak akan berulang, dalam tempoh singkat. Fikir-fikirkanlah.

0 Response to "Menyingkap kembali keputusan PRU-12"

Blog Archive