Latest News

Tun Dr Mahathir Tiada Jalan Pulang

Melalui penubuhan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), merupakan penamat keterkaitan Tun Dr Mahathir dengan Parti UMNO dan Barisan Nasional.

Tempoh perkahwinan yang begitu lama, sehinggakan beranak pinak, malah bercucu, diakhiri dengan pencerian.

Apa yang terkenang hanya nostalgia, akan tetapi ikatan sudah tiada, sudah terputus.

Tun Dr Mahathir kini terpaksa menyelimuti PPBM yang yang dijaja ke sana kemari, dengan memberitahu rakyat, bahawa bayi yang baru dilahirkan dalam keadaan sihat, malah semakin hari semakin membesar.

Sedangkan, beliau sendiri tahu, bahawa bayi yang digendong, adalah bayi tidak bernyawa. 

Tun Dr Mahathir sedar, bahawa beliau tiada jalan pulang. 

Jalan yang beliau rintis selama 22 tahun, telah terputus, malah jalan itu sudah menjadi jalan larangan kepada beliau. 

Nostalgia masa lalu berkenaan jalan itu, hanya kenangan, hanya boleh dilihat melalui imej satelit, menerusi paparan skrin smartphone beliau. 

Tun Dr Mahathir terpaksa membina jalan baru untuk sampai ke destinasi yang beliau belum pernah beliau kunjungi. 

Beliau tidak pasti, dalam proses membina jalan tersebut, berapa hutan belantara perlu diharungi, berapa bukit bukau yang perlu didaki, kerana peta atau imej destinasi itu belum terdapat dalam imej google.

Memang benar, Tun Dr Mahathir penuh dengan pengalaman, penuh dengan pengetahuan, penuh dengan ilmu, namun bagi menempuh perjalanan ke destinasi baru, profile yang ada pada beliau tidak menjamin keberhasilan atau kejayaan, kerana setiap jalan baru, mempunyai cabaran baru, mempunyai rintangan baru, dan tidak semestinya pengalaman lampau, boleh digunapakai, kerana keadaan berbeza, situasi berbeza, masa berbeza, malah kemampuan fizikalpun berbeza. 

Beliau perlu mengambil iktibar, pengalaman beliau masa lalu, bahawa untuk mencapai apa yang diingini, tidak semudah apa yang difikirkan. 

Pengalaman beliau, memerlukan masa hampir sedekad, untuk mencapai kedudukan tertinggi dalam negara, itupun, jalan terkangkang luas, kerana telah dirintis pemimpin terdahulu. 

Tun Dr Mahathir, sebenarnya sedar, rintangan yang beliau harungi. 

Beliau sedar bahawa masa tidak menyebelahi beliau. 

Akan tetapi, atas bekalan sakit hati dan dendam yang menggunung, beliau gagahi juga, meskipun belum tahu pengakhirannya.

Beliau membawa sama, para pemimpin yang membawa dendam masing-masing, membawa perasaan masing-masing.

Pokoknya, mereka yang bersama beliau, adalah orang-orang yang sedih, orang-orang kecewa. 

Boleh kah keadaan orang-orang demikian mencapai sasaran atau objektif yang dicita? 

Lazimnya, apabila manusia berada dalam keadaan demikian, jarang sekali dapat berfikir secara rasional, malah, apa yang tersemat difikiran, adalah tindakan menghalalkan cara. 

Rakyat negara ini, menyedari tindak tanduk Mantan Perdana Menteri itu. 

Atas sebab itu, meskipun Tun Dr Mahathir bersama Tan Sri Muhiyiddin, cuba mengelabui rakyat, bahawa parti yang tubuhkan meskipun “tidak bernyawa”, kononnya boleh menggugat DS Najib Razak, kononya boleh menggugat Parti UMNO dan seterusnya kononya boleh menggugat Barisan Nasional, akan tetapi sambutannya cukup dingin. 

Bukti nyata, sehingga setakat ini, tiada pemimpin UMNO yang berkelibar menyertai beliau, kecuali ADUN Jorak, Johor Datuk Dr Shahruddin Md Salleh, itupun latar belakang ADUN itu bukan ahli politik, akan tetapi ahli akademik.

Dikhabarkan, setakat ini, tidak sampaipun 10,000 keahlian diterima parti itu. 

Sebagai catitan Parti UMNO mempunyai 3.4juta di seluruh negara.

Dalam sistem demokarsi, apa kah parti itu diterima rakyat, bergantung kepada jumlah ahli, kerana ahli adalah juga pengundi sekaligus penyokong.

Dalam pilihan raya, memang benar, kemenangan sesebuah parti bergantung kepada sokongan rakyat, namun sokongan itu, bergantung juga kepada keahlian. 

Kemenangan sesebuah parti dalam pilihan raya, tidak boleh disimulasi melalui aplikasi komputer, kerana, tiada aplikasi dapat mengetahui dengan pasti pilihan rakyat atau pengundi.

Peribahasa mengatakan, meskipun rambut sama hitam, akan tetapi hati lain-lain, apatah lagi aplikasi komputer, yang tidak bernyawa, tidak akan mampu mengetahui dengan pasti pilihan rakyat.

Tun Dr Mahathir dalam perjalanan jauh beliau, ditemani kawan-kawan, yang juga sudah pukul enam, bukan itu sahaja, mereka itu sudah tidak mampu berjalan lurus, kerana kaki dan lutut dimamah penyakit gout. 

Selain penyakit yang menimpah jasmani, para pemimpin bersama beliau memikul masalah moral, sehingga kalau berjalanpun, cukup malu menampakkan rupa paras, kerana malu dilihat orang.

Dato Seri Anwar Ibrahim dengan masalah liwatnya, Tan Sri Muhiyiddin bersama skandal dengan Nika Gee, Lim Guan Eng dengan Bungalo tidak berkolam renang, Mat Sabu dengan Normah di Hotel Perdana, Kota Bahru, Kelantan.

Entah apa karma yang didepani Tun Dr Mahathir, sehingga beliau dikirimkan orang-orang seperti Muhiyiddin, seperti Anwar Ibrahim, seperti Lim Guan Eng dan seperti Mat Sabu?

Apa kah karma itu, kerana tindakan beliau terhadap para pemimpin ikhlas yang beliau singkirkan semasa ditampuk kuasa? 

Dalam perjalanan kekuasaan beliau, Dato Musa Hitam menjadi korban, Tengku Razalegh Hamzah menjadi korban, Encik Abdul Ghabar Baba menjadi korban, dan Dato Seri Anwar sendiri menjadi korban. 

Para pemimpin yang menjadikan korban tersebut tiada palitan masalahpun, yang menyebabkan mereka dikorbankan, kecuali Anwar.

Manusia boleh merancang. Manusia boleh bertindak. Akan tetapi Tuhan yang menentukan.

Memang selama 22 tahun, kelihatannya Tun Dr Mahathir berjaya, namun selepas bersara, balasan kepada tindakan beliau, menyerlahkan nafsu dan ketamakan beliau.

Terlihat benar, bahawa Mantan Perdana Menteri itu pakar bermain silap mata. 

Dilain pihak, tindakan beliau sepertimana tercermin melalui tulisan beliau di blog pada 19 Oktober, semacam mahu gejantan senjata dengan DS Najib Razak.

Namun pada 21 Oktober semasa Pembentangan Bajet 2017 oleh Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan, belumpun Perdana Menteri selesai membaca bajet, wakil rakyat pembangkang daripada DAP, PKR, Amanah dan seorang Pas, keluar daripada Dewan Rakyat untuk mengadakan protes di luar Dewan, dengan membawa poster MO1.

Protes mereka itu, sebenarnya tiada kaitan dengan Bajet 2017 yang dibacakan Perdana Menteri, akan tetapi membawa mesej Tun Dr Mahathir dan ANC.

Protes pembangkang di luar Dewan Rakyat itu, dikhabarkan dimotori MP Pagoh dan MP Gombak, Tan Sri Muhiyiddin Yassin dan Datuk Azmin Ali. 

Atas sebab “walkout” itu dimotori Muhiyiddin dan Azmin, maka memperkuat, bahawa dalang dibelakang “walkout” itu adalah Tun Dr Mahathir. 

Melalui “walkout” wakil rakyat pembangkang tersebut semasa DS Najib Razak sedang membacakan Bajet 2017 Negara, Tun Dr Mahathir mahu menunjukkan kepada Perdana Menteri, bahawa beliau menguasai sepenuhnya wakil rakyat pembangkang kecuali Pas dengan pengecualian MP Pokok Sena Mahfuz Omar.

Sebenarnya, “walkout” para wakil rakyat pembangkang itu, tidakpun mempengaruhi status quo, kerana Barisan Nasional mempunyai wakil rakyat yang cukup untuk menyokong Bajet tersebut.

Pembangkang sebenarnya, tiada andil dalam Bajet, kerana mereka, hanya boleh membahas bajet tersebut, dengan berbagai dakwaan, yang tidakpun mempengaruhi isi kandungan Bajet.

Tindakan pembangkang itu, sebenarnya, menunjukkan, bahawa mereka itu, tidak mewakili rakyat, meskipun dipanggil wakil rakyat. Sebabnya, tindakan mereka itu, bukan menggambarkan sebagai wakil rakyat, tetapi lebih kepada sifat peribadi.

Sebenarnya, apapun tindakan wakil rakyat pembangkang, termasuklah tidak hadir ke setiap persidangan Dewan Rakyat, tidakpun mempengaruhi sebarang perancangan kerajaan, termasuk usul-usul yang dibentangkan, kerana semua itu, boleh diluluskan tanpa penyertaan wakil rakyat pembangkang. 

Hanya, beberapa usul yang tidak dapat diluluskan, antara lain mengubah Perlembagaan, termasuklah usul persempadanan kawasan Parlimen, selain daripada itu, semua usul yang di bawa kerajaan dengan majoriti mudah, dapat diluluskan.

Tun Dr Mahathir faham dan mengerti betul, bahawa masa dan peluang bagi beliau, jika berlaku pilihan raya, sudah tiada lagi.

Sebab itulah, sebelum semua berakhir, sepertimana berakhirnya legasi beliau, kerana memutuskan keterkaitan dengan Parti UMNO dan BN, menerusi penubuhan PPBM, maka beliau mengambil peluang “bising-bising”, supaya kelihatan, bahawa keberadaan beliau masih kenampakkan.

Adalah biasa, bagi mereka, yang tahu akan ke tali gantung, macam-macam tindakan dilakukan, termasuk yang tidak masuk akal, kerana mereka merasakan itulah peluang terakhir bagi mereka. 

Bagi rakyat yang waras dan matang, tindakan wakil rakyat pembangkang yang didalangi Tun Dr Mahathir itu, sudah diperkirakan akan berlaku, kerana, bagi Tun Dr Mahathir peluang seumpama itu tidak akan datang lagi di masa depan, kerana kalaupun berulang, maka sudah pasti tanpa pengelibatan beliau. 

Sebagai individu yang berumur 91 tahun, sejauh mana, Tun Dr Mahathir boleh pergi? Beliau tidak akan menongkat langit.

Penulis tidak mendahului kuasa Tuhan, namun manusia pasti kembali ke pangkuan Maha Pencipta. 

Jika mengambilkira jumlah wakil rakyat pembangkang, yang melakukan “walkout” itu tidak sampaipun 80 orang, sedangkan jumlah wakil rakyat BN seramai 132 orang, maka, tiada kewajaran mereka bertindak demikian, kerana mereka itu tiada suara menolak Bajet 2017 yang dibentang oleh DS Najib Razak.

Bajet 2016 juga, wakil rakyat pembangkang tidak menerima bajet tersebut, demikian juga bajet-bajet sebelum itu.

Oleh kerana mereka tahu, apapun tindakan mereka berkaitan Bajet, termasuk terlolong terlalak di Dewan Rakyat semasa membahas bajet itu, tidak akan mempengaruhi kandungan bajet itu. Sampai masanya, melalui bacaan ke-2, Bajet itu akan juga diluluskan.

Apa yang malang, semasa wakil rakyat pembangkang “walkout” dan kemudiannya melakukan protes di luar Dewan sambil membawa poster, MO1, menunjukkan, bahawa Laporan DOJ Amerika berkaitan dengan 1MDB didalangi mereka, khususnya Tun Dr Mahathir.

Melalui protes yang dilakukan wakil rakyat pembangkang itu, termasuklah Wan Azizah Wan Ismail, menunjukkan, bahawa PKR kini, di bawah telunjuk Tun Dr Mahathir, demikian juga DAP apatah lagi Amanah, parti yang bersifat melukut ditepi gantang.

Kalau melihat, tindakan wakil rakyat pembangkang pada Jumaat (21 Oktober 2016), yang didalangi Tun Dr Mahathir, membawa pengertian, bahawa mereka telah berjaya diyakinkan oleh Mantan Perdana Menteri itu, bahawa benar- Mantan Perdana itu tiada jalan pulang lagi. 

3 Responses to "Tun Dr Mahathir Tiada Jalan Pulang"

Anonymous said...


PI MAMPOS si ZioNAZI (Zionis NAZI) CANNIBAL Madey-si DIKTATOR PARASIT/PENYANGAK/PENYAMAQ/PENYAMUN/PEMBUNUH/PERASUAH/LANUN anak BERANAK KEPARAT berIJAZAH JAMBAN-si PENJILAT TERORIS PENJAJAH PARASIT/LANUN/PEROMPAK/PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROGOL BerSHIT-DAPJUBOQ BABI KURAP RASIS/PORNO/HOMO-KULI2 ZIONIS/IS(IS)rael-MOSSAD!!

Sampaikan industri PELANCONGAN kita pun di nak SABOTAJ, kat DUNIA ARAB-ISLAM! GILA BABI betul si tua-bangka CANNIBAL madey ni! Dia bikin TEMBERANG kononnya Pantai2 pusaka nenek moyang BUMIPUTERA berzaman kita, TAK indah; tapi habis pantai2/pulau2 begitu INDAHdiJUAL pd. TOKEY2 PAPig SingaPORK/DAPjuboq BABI dia & diRAMPAS anak2 perompak HOMO/LESBI sial dia - cthnya di LANGKAWI; TIOMAN & SABAH, masa dia BERKUASA-mcm-DIKTATOR dulu! Mana SPRM?!!

Lihat di - http://info4thetruth.blogspot.com/2017/05/sudah-tandus-isu-sampai-terpaksa-kutuk.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+blogspot/ZqKtfS+(Info+4+The+Truth)

Sudah Tandus Isu Sampai Terpaksa Kutuk Pantai Malaysia Di Oman...
Friday, 19 May 2017

(Tok Landak)

Anonymous said...

Rakyat semakin hari semakin faham serta terdedah dengan isu-isu sebenar yang tidak dapat dimanipulasikan lagi dan BN akan dinobatkan sebagai Be End.

Anonymous said...

Ye, rakyat semakin faham bahawa PH ini tiada memberi harapan langsung untuk rakyat kongsikan. Mereka lebih kepada tembolok masing2, kroni2 dan proksi2 sahaja. Walaupun berjawatan wakil rakyat tetapi tindakan mereka bukan untuk rakyat. Tindakan mantan PM juga menyerlahkan lagi kepentingan peribadinya dahulu kini dan akan datang. Rakyat perlu tolah PH dan PPBM.

Blog Archive