Latest News

Jika Berlaku Usul Tidak Percaya Pada DS Najib Di Dewan Rakyat

1. Pertamanya, jikapun berlaku usul tidak percaya kepada DS Najib Razak sebagai Perdana Menteri, ianya tidak akan mendapat sokongan, atas sebab jumlah MP Barisan Nasional sekarang ini adalah 136 termasuk Perdana Menteri.

2. Untuk menjadikan usul tersebut efektif, maka perlu mendapat sokongan 112 daripada 222 MP. Jika semua MP pembangkang menyokong usul tersebut, maka perlu 26 MP Barisan Nasional, satu jumlah yang amat besar.Kalau itupun berlaku, maka melihat komposisi parti, jika 26 MP itu bukan Umno, maka SPB Agong akan juga menjemput parti yang dikira mampu mengumpul majoriti mudah, akhirnya akan kembali juga kepada Umno, kerana Umno mempunyai 88 kerusi MP kemudian diikuti DAP (37).

3. Bagi MP pembangkang boleh sahaja membawa usul undi tidak percaya kepada DS Najib, kerana pihak pembangkang tiada sesuatu yang hilang apabila membuat usul tersebut. Namun bagi MP BN, terlalu sukar melakukannya, kerana akan membawa berpatah arang.

4. SPB Agong tidak kuasa memecat Perdana Menteri, tetapi ada kuasa menolak pembubaran parlimen. Di sinilah dilemma, jika Perdana Menteri tiada sokongan ahli Dewan Rakyat, maka pilihan Perdana Menteri adalah membubarkan dewan, jika SPB Agong tidak perkenaan, maka baginda mempunyai kuasa meminta mana-mana parti atau individu yang difikirkan boleh mendapat majoriti mudah.

5 Responses to "Jika Berlaku Usul Tidak Percaya Pada DS Najib Di Dewan Rakyat"

Anonymous said...

Belum cuba belum tahu. MP BN pun ramai yang mahu Najib turun tapi 'malu' nak luahkan. Takut tak terpilih lagi pada PRU14 nanti.

Anonymous said...

Boleh tak buat undian secara rahsia?kalau undi terbuka confirm MP BN tak berani angkat tangan punya.

Anonymous said...

BOLEH MAMPOS kit-SIAL/gong eng DAPBANGKAI BABI!

Yg. akan diKUBURkan dan diTERAJANG adalah DAPBANGKAI BABI-amat-SIAL!!

OI si PENDATANG TERORIS-TERORIS amat-KEPARAT-ANTI Islam/Melayu (punya PENAKUT jadi PENYAMAQ pula tu) memang puak KEPARAT GILABABI! lu punyak otak PENGGANAS aaahh...., itu mcm-si ANJING KURAP-manyak-NANAH si puak PENDATANG PENGGANAS-PENGGANAS KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKRHOMO-EJEN Barat/ZIONIS/FREEMASON-PEROMPAK/PENJENAYAH/PERASUAH- no 1!!

Lu manyak LAHAP itu KANGKANG BABI aaahhh??!

Yg. si puak TERORIS-TERORIS si PENDATANG KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKRHOMO nak paksa YAB PM BUMIPUTERA ISLAM/Melayu kami letak jawatan sewenangnya apasal dan TUMBANGkan KERAJAAN kat NEGARA ISLAM kami ni - lu ingat kami MAJORITI dari BUMIPUTERA Islam/Melayu yang pilih YAB PM dan KERAJAAN kami ni, KULI-KULI lu, oi si KEPARAT PENGGANAS-PENGGANAS PENDATANG KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKRHOMO!!

PI MAMPOS lu punya ekoq-ekoq BANGKAI BABI kat JAMBAN PENDATANG KAPIRDAJAL TERORIS-TERORIS PKRHOMO/DAPBANGKAI-SIAL-si-PORNORASIS-EJEN/KULI-Barat/ZIONIS/FREEMASON-PEROMPAK/PENJENAYAH/PERASUAH-no-1!

Anonymous said...

Dah mai dah. Aku pi dulu.

Anonymous said...

X de sebab nak buat undi x percaya kerana masalah yg diperbesarkan adalah fitnah belaka. Mereka yg membuat, menjaja dan menyokong fitnah itulah yg bingai dan x boleh dipercayai.

Blog Archive