Translate

Sunday, 31 March 2013

Dato Seri Yang Diburu Polis Akan Menyerah Diri Esok di Balai Polis Dang Wangi Kuala Lumpur


MAKLUMAT TERKINI diterima oleh Admin..!

Presiden Pertubuhan Al-Ehsan Islamiah Malaysia akan ke Balai Polis Dang Wangi pada pukul 10.00 pagi esok bersama peguam peribadinya Sham & Co.

Harap Maklum..!!!

sumber: Facebook Pertubuhan itu.

Ops Daulat: Maklum Balas Dato Seri Yang Diburu Polis


MAKLUMAT TERKINI diterima oleh Admin..!

Presiden Pertubuhan Al-Ehsan Islamiah Malaysia akan ke Balai Polis Dang Wangi pada pukul 10.00 pagi esok bersama peguam peribadinya Sham & Co.

Harap Maklum..!!!


Assalamualaikum, Ayahanda Dato Seri' Muhammad Ridhwan Bin Sulaiman Merangkap Presiden Pertubuhan Kebajikan Al-Ehsan Islamiah Malaysia akan membantu pihak Polis berkaitan siasatan Operasi Isu Pencerobohan Lahad Datu, Sabah. 

Untuk pengetahuan, Ayahanda Tidak berkaitan Dengan Pengganas mahupun Jamalul Kiram III. Beliau Hanya Mengenali SULTAN MUEDZUL-LAIL TAN KIRAM merangkap Raja Muda (Crown Prince) yang disahkan oleh Kerajaan Filipina. Tujuan beliau menolong adalah hanya untuk membantu Umat Islam yang tidak berkemampuan Di Sulu.

Diminta pihak-pihak tertentu supaya Tidak membuat sebarang spekulasi berkaitan Isu ini. Ikuti Perkembangan Melalui Media Massa dari semasa ke masa. 

Amar Maaruf Nahi Mungkar,

Sekian, Harap Maklum. Sumber 

Ops Daulat: Apa Hubungan Dengan Dato Seri InI?


Polis mencari seorang lelaki bergelar Datuk Seri bagi membantu siasatan berhubung kes yang berkaitan Operasi Daulat.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib berkata Muhammad Ridzwan Sulaiman,dengan alamat terakhir di Georgetown, Pulau Pinang amat dikehendaki bagi membantu siasatan dan diminta segera menyerah diri di mana-mana balai polis berhampiran.

Beliau berkata Muhammad Ridzwan, yang juga Yang Dipertua Pertubuhan Kebajikan Al-Ehsan, berpangkalan di Pulau Pinang dikatakan tidak terlibat dengan pengganas tetapi boleh membantu dalam kes berkaitan Operasi Daulat.

"Penama ini amat diperlukan. Orang ramai yang mengenali beliau diminta menghubungi Rakan Cop atau mana-mana balai polis berhampiran.

"Penama ini boleh membantu polis dalam satu aspek Operasi Daulat, dan polis percaya beliau kini berada di Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan mungkin juga di Sabah," katanya pada sidang akhbar di Markas Operasi di Felda Sahabat 16, dekat sini, Ahad.

Dalang Pencerobohan Lahad Datu: Seorang Datuk Seri Diburu Polis

Polis kini mencari seorang individu dikenali sebagai Datu Seri Ridzwan Sulaiman bagi membantu siasatan berhubung pencerobohan pengganas Sulu di Lahad Datu, baru-baru ini. 

Individu terbabit yang juga Yang Dipertua Pertubuhan Kebajikan Al Ehsan Islamiah Malaysia berasal dari Georgetown, Pulau Pinang dipercayai mempunyai maklumat penting mengenai percerobohan itu. 

Justeru, Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib meminta individu terbabit menyerah diri atau orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai Ridzwan supaya tampil membantu polis di mana-mana balai polis berhampiran.

Bakal Perdana Menteri: Peliwat Ke Penzina ke Tak Penting

Di kalangan Pembangkang mereka tidak mempertikai samaada bakal Perdana Menteri mereka peliwat ke penzina ke, yang penting adalah mempergunakan individu itu untuk mengubah dan menukar kerajaan.

Bagi mereka, untuk masa ini hanya melalui Anwar Ibrahim sahaja Pakatan pembangkang mempuyai peluang, kerana selepas itu, peluang itu  bakal tiada lagi.

Bagi mereka, selepas sahaja berjaya merampas Putrajaya, bukan susah sangat menyingkir Anwar daripada Jawatan. Pada masa itu, semua pemimpin Pakatan akan bersatu menyingkir Anwar, sebab apa? matalamat mereka sudah tercapai.

Pada masa itu, berbagai kutbah diberikan terutama daripada Pas, bahawa Anwar tidak boleh dipertahankan sebagai Perdana Menteri kerana masalah moral. Pemimpin Pas akan disokong DAP, maka berputih matalah Anwar, isterinya, anaknya serta Azmin Ali.

DUN Padang Kota Pulau Pinang: Pertembungan antara Lim Guan Eng -Teng Chang Yeow


Pertembungan antara Lim Guan Eng dengan Teng hang Yeow akan menjadi kenyataan, apabila Ketua Menteri Pulau Pinang itu menerima cabaran Pengerusi Bn Pulau Pinang agar mereka bertanding satu lawan satu pada PRU-13.

Lim Guan Eng adalah ADUN Air Putih Pulau Pinang dan bersedia bertanding di Padang Kota di mana kawasan itu kini disandang Chow Kon Yeow daripada DAP. Pada PRU-12, Teng kalah di Dun Padang Kota kepada calon DAP itu. Teng sebelumnya adalah ADUN tiga penggal di kawasan Dun itu.

Selain itu, Guan Eng berkata, beliau hanya bertanding kerusi DUN sahaja, sebagaimana syarat Teng.

Pada PRU-12 lalu, DAP menang 19 kerusi sementara PKR 9, Pas 1 dan BN 11 daripada 40 DUN Pulau Pinang yang tersedia. Di peringkat parlimen pula DAP menang 7 PKR 4 dan BN 2 daripada 14 kerusi dewan rakyat yang tersedia.

Agbimuddin masih misteri

Pasukan keselamatan negara menyatakan bahawa Rajah muda Agbimuddin Kiram adik kepada Jamalul Kiram III yang mengaku Sultan Sulu telah menyusup pulang ke Selatan Filipina pada 11 Mac lalu, enam hari selepas bermulanya Ops Daulat.

Namun sehingga ke hari ini, pihak keselamatan Filipina belum mampu mengesan di mana Agbimuddin berada.

Laporan simpang siur berkaitan Agbimuddin orang yang paling dikehendaki ekoran pencerobohan Lahad Datu pada 12 Februari lalu.

Keluarga Jamalul Kiram III masih mengatakan bahawa Agbimuddin masih berada di Sabah, dan kini sedang mengatur gerakan bawah tanah menyusun melakukan huru hara terutama menjelang pilihanraya ke-13.

Sejauh mana kebenaran pengakuan keluarga Kiram itu, setakat ini belum ada laporan daripada pihak pasukan keselamatan negara.

Kawasan Pantai Timur Sabah telah dijadikan sebagai kawasan keselamatan Khas ESSCOM/ESSZONE untuk mengwujudkan keadaan aman di 10 daerah daripada Kudat hingga ke Tawau yang juga meliputi Semporna.

Setakat ini 68 pengganas sulu telah terbunuh, manakala jurucakap Kiram menyatakan bahawa hanya 9 orang daripadanya merupakan anggota Royal Sultan Force, sementara yang lain adalah anggota yang tidak dikenali.

Berasaskan pengakuan ini, maka telah sah bahawa Agbimuddin membayar pengganas upahan untuk melakuan keganasan di Lahad Datu.

PRU-13: Lim Kit Siang Kamikazi di Johor

APA yang mahu ditunjuk oleh Lim Kit Siang adalah menimbulkan persepsi bahawa pembangkang sungguh kuat. Atas sebab itu, penasihat DAP itu meninggalkan Ipoh Timur dan bertanding di Gelang Patah.

Untuk rekod hanya pada PRU-12 lalu, DAP dan PAS untuk pertama kali bertapak di Johor; DAP memang satu kerusi Parlimen dan 4 kerusi Dun, manakala Pas 2 kerusi Dun.

Johor yang mempunyai 25 kerusi Parlimen dan 56 kerusi Dun, dianggap sebagai Negeri Simpanan Tetap Bn di samping Sabah dan Sarawak.

Sabah, Sarawak dan Johor secara keseluruan menyediakan 81 kerusi parlimen dan DAP mensasarkan 33 daripadanya.

Atas kertas, kerana penyebab majoriti pengundi kaum cina, maka DAP menganggap bahawa parti itu  dan rakan-rakan partinya PR dan PAS mampu mendapat jumlah kerusi yang diinginkan dan mengandaikan semua kerusi yang dimenangi pakatan 3 parti pembangkang  mampu mempertahankan 82 jumlah kerusi yang dimenangi pada PRU-12.

Bodoh sungguh analisis Lim Kit Siang, dia hanya memikirkan kemenangan dipihaknya, tidak memikirkan bahawa kerusi-kerusi yang dimenangi itu juga boleh kalah.

Tindakan Lim Kit Siang berpindah ke Johor adalah tindakan Kamikazi pemimpin DAP itu, sama dengan tindakannya melalui geraan tanjung di Pulau Pinang pada tahun 1994. Pada masa itu, walaupun Lim Kit Siang mampu mengalahkan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Chong Eu, namun pertasi DAP secara keseluruhan tidak membantu menubuhkan kerajaan.

Pada PRU-13, sekali lagi Lim Kit Siang mengulangi gerakan itu, kali ini di Johor. Kononnya dengan berpindahnya beliau ke Johor, maka bukan sahaja pakatan 3 parti mampun mendapat 15 kerusi parlimen, malah mampu menumbangkan kerajaan negeri Johor.

Perkiraan atas kertas mudah dilakukan, namun bukti nyata pada PRK Dun Tenang selepas PRU-12, calon pakatan 3 parti pembangkang itu kalah teruk, walaupun menampil kan Cikgu Mala, calon popular parti itu.

Saturday, 30 March 2013

Mengejutkan: Pengganas Sulu mengaku Islam tetapi Tidak Tahu Mengucap Kalimmah Syahadah

Datu Amir Bahar-Pemerintah tentera Sulu Yang berjaya ditahan di Semporna
Rata-rata pengganas Sulu yang ditahan oleh pasukan keselamatan sepanjang 25 hari Ops Daulat didapati tidak tahu mengucap dua kalimah syahadah walaupun mereka mengakui beragama Islam.

Menurut sumber, perkara tersebut terbongkar apabila anggota keselamatan melakukan soal siasat terhadap pengganas-pengganas terbabit yang ditahan  sepanjang operasi itu.

“Soal siasat yang dijalankan mendapati rata-rata pengganas tersebut mengaku diri mereka beragama Islam.

“Bagaimanapun, apa yang mengejutkan, ada dalam kalangan mereka yang tidak tahu mengucap dua kalimah syahadah.

Selain itu, anggota kumpulan pengganas tersebut yang ditahan dan terbunuh juga didapati memakai tangkal pada anggota badan mereka yang dipercayai boleh menjadikan mereka kebal ketika berdepan dengan pihak keselamatan.

Sebahagian besar pengganas Sulu yang maut dan diberkas pihak berkuasa didapati memakai pelbagai tangkal yang tertulis ayat khurafat di leher, lengan, tangan dan pinggang masing-masing yang dikatakan boleh menjadikan mereka kebal.

Mengulas lanjut, sumber itu memberitahu, berdasarkan soal siasat, anggota pengganas yang ditahan itu mendakwa mereka sanggup berperang dengan pasukan keselamatan Malaysia kerana ia dianggap jihad kepada ketua kumpulan pengganas Sulu, Jamalul Kiram III.

Sumber itu menjelaskan, seorang tahanan pengganas yang berusia 25 tahun bertindak membunuh diri di lokap Ibu Pejabat Polis Daerah Tawau pada 15 Mac lalu didakwa bertindak demikian atas alasan sama iaitu jihad.

“Kita telah menahan bapa si mati di balai yang sama dan dia tidak sedih dengan tindakan anaknya itu malah berbangga dan kematian anaknya itu selain membuatkan dia lebih kuat,” katanya.

Difahamkan, bapa si mati merupakan seorang berpangkat panglima dalam kumpulan pengganas tersebut dan ditugaskan melakukan keganasan di daerah ini bersama anaknya.

Punca kematian suspek yang ditahan di bawah Seksyen 130(c) Kanun Keseksaan yang dibacakan bersama dengan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA) tidak didedahkan.

Untuk rekod, setakat semalam, seramai 68 anggota pengganas Sulu terbunuh dalam Ops Daulat yang dilancarkan awal bulan ini manakala jumlah yang ditahan di bawah SOSMA ialah seramai 103 orang.

Impak Krisis Lahad Datu: Penjaja Rokok Jalanan Menghilang

SUDAH menjadi pemandangan biasa di sekitar pekan samada di Semporna, Lahad Datu, Sandakan mahupun Kunak kanak-kanak atau remaja asal Filipina menjaja rokok berbagai jenama yang semuanya tanpa pelekat "cukai telah dibayar".

Kini pemandangan itu tidak seperti biasa lagi selepas sahaja Ops Daulat dilancarkan pada 5 Mac.

Pemandangan di waktu malam, yang biasanya kita menyaksikan kesibukan di pekan-pekan itu, kini keadaan lengang.

Rakyat Filipina yang biasanya mempunyai berbagai aktiviti termasuk menjaja berbagai dagangan termasuk rokok, mutiara dan sebagainya, di kaki-kaki lima, kini menghilang. Bukan itu sahaja, tukang kasut yang biasanya terdapat di depan kedai-kedai kini sudah tiada lagi.

Berbagai laporan menghias dada-dada akhbar Filipina, bahawa ramai rakyat negera itu telah mudik, samada melalui jalan rasmi atau jalan belakang.

Di Sandakan misalnya, saban hari kita menyaksikan ramai rakyat Filipina meninggalkan bandar itu untuk mudik ke negara asal.

Alasan mereka mudik bukan kerana adanya perlakuan tidak baik daripada pasukan keselamatan, akan tetapi kebanyakan daripada mereka itu masuk ke Sabah bukan secara rasmi, melainkan menggunakan kebiasaan "lintas sempadan" tanpa menggunakan dokumen rasmi seperti pasport.

Rata-rata daripada mereka terpaksa mudik, kerana khuatir akan ditangkap kerana kesalahan memasuki Sabah secara haram; bukan kerana tindakan pasukan keselamatan yang menjalanka Ops Daulat membersihkan bumi Sabah daripada saki baki pengganas sulu.

Rakyat Filipina yang mudik rata-rata tidak bersetuju dengan tindakan pengganas sulu menecoroboh Lahad Datu, kerana mereka yang tiada kaitan menjadi mangsa keadaan.

Rakyat Filipina yang di Sabah sungguh merasa bertuah dengan keamanan di negara ini, berlainan dengan keadaan di kampung mereka, kanak-kanakpun boleh membawa senjata seperti pistol atau M16.

Sejak operasi Daulat, jeti-jeti di Sandakan mahupun Lahad Datu atau Semporna sering sahaja disibukan oleh kehadiran rakyat Filipina yang ingin pulang kampung halaman masing-masing.

Mereka pulang dengan biaya sendiri, mmembayar antara 100-150 ringgit seorang untuk satu perjalanan ke Pulau Tawi-Tawi.

PRU-13: Pembubaran Parlimen Mungkin Hanya Selepas Pertengahan April


Parlimen bagi membuka laluan kepada pilihan raya umum dilihat mungkin berlaku hanya selepas minggu kedua pada April apabila Datuk Seri Najib Tun Razak dijadualkan akan menunaikan umrah pada minggu depan.

Sumber berkata, Perdana Menteri dijangka berlepas ke Arab Saudi pada 3 April selepas mempengerusikan mesyuarat Kabinet akan datang dan mengambil bahagian dalam acara berbasikal di Putrajaya.

Beliau dijangka pulang dua hari selepas itu.

Bagi orang Islam, umrah kadang-kala dilakukan untuk mendapatkan petunjuk sebelum membuat keputusan utama dan Najib, ia dijadikan sebagai upacara tahunan.

Spekulasi tersebar luas mengenai Perdana Menteri, yang akan menandakan tahun keempat beliau di pejabat pada Rabu depan, mungkin akan menghampiri ke lima penggal penuh dalam Parlimen pada masa ini, yang akan tamat pada 30 April, sebelum pilihan raya diumumkan.

"Kami sudah bersedia tetapi parti komponen Barisan Nasional dan jentera sentiasa boleh menggunakan mana-mana masa tambahan yang ada untuk memastikan bahawa kita akan bersedia sehabis baik untuk pilihan raya umum," kata Ketua Penerangan Barisan Nasional, Datuk Ahmad Maslan.

Dewan Undangan Negeri (DUN) Negeri Sembilan tamat pada Khamis tetapi ia akan diikuti dengan tiga negeri sekiranya Perdana Menteri memutuskan untuk membenarkan Parlimen mencukupi penggal penuh.

Negeri-negeri itu ialah Pulau Pinang yang tamat pada 2 Mei, serta Kedah dan Terengganu, dengan kedua-duanya tamat pada 6 Mei.

Sejak beberapa hari lepas, Perdana Menteri telah mempengerusikan siri mesyuarat dengan pemimpin-pemimpin parti komponen dan pemimpin negeri Barisan Nasional untuk memuktamadkan senarai calon.

Selain mengerjakan umrah, difahamkan bahawa Najib juga akan mengadakan lawatan singkat ke Brunei pada 24 April bagi menghadiri Sidang Kemuncak Asean.

Tiada Perdana Menteri Malaysia yang terlepas menghadiri mesyuarat itu kerana Asean adalah asas dasar luar negara.

Impak Penubuhan ESSCOM/ESSZONE terhadap Keputusan PRU-13 di Sabah

Negara dikejutkan dengan penerobohan Lahad Datu pada malam 12 Februari lalu, apabila lebih 200 orang pengganas menawan Kg Tanduo di mana sebahagian daripada mereka bersenjata antara lain M16, M14 dan pelancar mortar.

Penenceroboh yang diketuai oleh Rajah Muda Agbimuddin Kiram adik kepada Jamalul Kiram III yang mendakwa sebagai Sultan Sulu.

Ramai yang terperanjat bukan sahaja negara kita malah negara Filipina, kerana untuk pertama kalinya mendengar Royal Sulu Fore (RSF), sedangkan sebelum ini, kita hanya tahu MILF. MNLF atau Kumpulan Abu Sayyap.

Kehadiran RSF di Kg Tanduo Lahad Datu, pada awalnya difikirkan tidak mengancam keamanan, malah pihak polis mahupun kerajaan ada menyatakan bahawa kehadiran penceroboh itu tidak mengancam keselamatan Sabah khususnya dan negara amnya.

Namun selepas 23 hari perundingan, ternyata sangkaan bahawa penceroboh itu tidak mengancam keselamatan ternyata tersasar jauh, apabila penceroboh membunuh dua anggota komando 69 pasukan polis pada awal Jumaat 1 Mac dan kemudian 6 annggota polis lagi pada lewat petang 2 Mac di kawasan yang berasingan.

Kejadian 2 Mac di Kg Sri Jaya Simunul Semporna, malah dinyatakan tidak berkaitan dengan pencerobohan Kg Tanduo.

Pasukan keselamatan hanya mengistiharkan pada 3 Mac, bahawa kejadian di Kg Tanduo dan Kg Sri Jaya adalah berkaitan dan sebab itu, operasi berskala besar dilakukan pada 5 Mac yang diberi sandi Ops Sulu dan kemudian diganti dengan Ops Daulat.

Akibat pencerobohan Lahad Datu, maka pada satu kawasan Keselamatan Khas dibentuk dan dinamakan Eastern  Sabah Security Command (ESSCOM) yang meliputi 10 daerah daripada Kudat hingga ke Tawau dan kawasan ESSCOM dipanggil Eastern Sabah Security Zone (ESSZONE) untuk tujuan perundangan.

ESSZONE dipengerusikan oleh Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman. 

Pada 1 April seorang Pengarah akan mentadbir urus ESSZONE dan individu pertama yang dilantik adalah Pengarah Imigresin Sabah- Datuk Mohammad Mentek.

Kawasan Lahad Datu adalah Wilayah Barisan Nasional, kerana tradisinya setiap pilihanraya, kawasan tersebut selalu dimenangi calon-calon Bn.

Lahad Datu mempunyai satu Kawasan Parlimen dan 3 kawasan Dewan Undangan Negeri.

Berikut adalah Keputusan PRU-12 bagi kawasan Lahad Datu

P188 SILAM

Jumlah Pengundi: 40,362
Peratusan Kaum: B/I: 72.30% B/B/I: 12.37% C: 14.37% L: 0.96% 

1. Salleh Kalbi (BN) (18,111) 
2. Dr. Hasbullah Taha (PKR) (8,319) 

Majoriti: 9,792
Jumlah undi: 27,419
Peratus mengundi: 67.93%
Undi rosak: 989

Penyandang: Datuk Samsu Baharun Ab. Rahman (BN)
(Majoriti: 10,748 undi) 

N49 TUNGKU

Jumlah Pengundi: 12,246
Peratusan Kaum: B/I: 69.68% B/B/I: 16.61% C: 12.90% L: 0.81% 

1. Datuk Mohd. Suhaili Said (BN) (4,828) 
2. Jamal Sulai (PKR) (2,446) 
3. Abdul Raja Abdul Mohammad (Bebas) (164) 

Majoriti: 2,382
Jumlah undi: 7,709
Peratus mengundi: 62.95%
Undi rosak: 271

Penyandang: Datuk Mohd. Suhaili Said (BN)
(Majoriti: 4,206 undi) 

N50 LAHAD DATU

Jumlah Pengundi: 21,548
Peratusan Kaum: B/I: 68.60% B/B/I: 10.85% C: 19.65% L: 0.90% 

1. Datuk Datu Nasron Mansur (BN) (8,034) 
2. Zainuddin Zulkarnain (PKR) (4,976) 

Majoriti: 3,058
Jumlah undi: 13,438
Peratus mengundi: 62.36%
Undi rosak: 428

Penyandang: Datuk Datu Nasrun Mansor (BN)
(Majoriti: 5,072 undi) 

N51 KUNAK

Jumlah Pengundi: 9,598
Peratusan Kaum: B/I: 83.83% B/B/I: 10.40% C: 4.48% L: 1.30% 

1. Nilwan Kaban (BN) (5,083) 
2. Bedu Kudusa (PKR) (968) 

Majoriti: 4,115
Jumlah undi: 6,276
Peratus mengundi: 65.39%
Undi rosak: 225

Penyandang: Datuk Jasa Rauddah (BN)
(Majoriti: 1,923 undi) 

Berdasarkan kepada data di atas, Lahad Datu adalah kawasan majoriti bumiputera. Para pengundi terdiri daripada suku kaum Bajau dan Suluk serta sedikit Iranun Idahan serta kokos.

Krisis Lahad Datu yang mengakibatkan 78 kematian, 10 di pihak anggota keselamatan dan 68 pengganas, serta lebih 200 ratus individu ditangkap sedikit sebanyak menganggu emosi rakyat di kawasan itu.

Gangguan emosi itu, mungkin mempengaruhi sikap para penggundi. Usaha kerajaan meningkatkan keselamatan dengan mengwujudkan ESSCOM/ESSZONE serba sedikit meningkatkan keyakinan penduduk di kawasan itu terhadap kerajaan. Faktor ini akan mempengaruhi sikap pengundi kepada kerajaan.

Diperkirakan dengan kewujudan kawasan keselamatan khas di kawasan Pantai Timur akan berimpak positif sokongan rakyat terhadap Bn. 

Adalah dianggarkan bahawa pada PRU-13 yang akan diadakan pada bila-bila masa, perolehan majoriti calon-calon Bn akan melampui rekod PRU-12 lalu. Ini bererti semua kawasan di Pantai Timur Sabah daripada Kudat hinggalah ke Tawau akan dimenangi oleh calon-calon Bn termasuk kawasan tunggal pembangkang Dun Sri Tanjung, Tawau.

Friday, 29 March 2013

Kg Tanjung Batu Selepas Ops Daulat

Selepas Ops Daulat yang bermula pada 5 Mac, keadaan kg Tanjung Batu macam padang jarak padang tekokor.

Keadaan kampung bukan sahaja akibat terkena serangan bom, malah tindakan pengganas sulu yang membakar rumah-rumah penduduk untuk menimbulkan asap agar pesawat pengintai atau jet angkatan udara tidak dapat mengesan lokasi pengganas.

Sejak pencerobohan pengganas sulu yang bermula pada 12 Februari lalu dan bermula di Kg Tanduo yang terpencil, kawasan operasi menyebar ke kawasan-kawasan lain seperti Kg Labian, Tanjung Batu, kawasan Sungai Nyamuk dan Sungai Bilis.

Kini selepas lebih sebulan, pencerobohan Lahad Datu, Kg Tanduo telah ditutup sepenuhnya kerana tidak sesuai lagi didiami. Manakala kawasan-kawasan lain penduduk dibenarkan kembali ke kampung halaman masing-masing.

Semenjak Ops Daulat, seramai 68 pengganas sulu terbunuh, manakala 8 anggota polis dan 2 angkatan tentera terkorban.

Berikutan Ops Daulat, lebih 100 pengganas sulu ditangkap dan lebih 200 yang lain ditangkap dengan berbagai kesalahan berkaitan dengan keganasan itu.

Setakat ini 8 pengganas sulu dihadapkan ke mahkamah dan mereka berdepan hukuman penjara malah dua daripadanya berdepan dengan hukuman mati kerana mengistiharkan perang terhadap SPB Agong.

Keganasan sulu sebenarnya dirancang untuk menimbulkan huru hara di Sabah menjelang Pilihanraya Umum ke-13, agar PRU di negeri di bawah bayu ditangguhkan.

Banyak laporan terutama daripada media Filipina dan antarabangsa, menyebut bahawa pemimpin pembangkang terlibat sebagai dalang kepada pencerobohan itu.

Kerana tersilap haribulan, maka pihak keselamatan negara mengesan lebih awal perancangan itu, sehingga tujuan daripada dalang tersebut gagal dan terbantut.

Maklumat yang tidak tepat berkaitan dengan pembubaran Dewan Rakyat dan negeri di mana menurut maklumat yang disalurkan kepada pengganas Kiram adalah 28 Februari, atas sebab itu, pengganas Kiram memunculkan diri pada 12 Februari.

Sebenarnya kehadiran pengganas Sulu telah bermula sejak Ogos 2012, di mana rancangan awal menyerang Sabah, kerana pada masa itu dispekulasikan bahawa dewan rakyat akan dibubarkan; namun rancangan itu tidak menjadi, kerana dewan rakyat tidak juga dibubarkan.

Perancangan menyerang Sabah disusun dengan rapi, sehingga pengganas menjadikan Semporna sebagai Ibu Pejabat mereka dengan membeli beberapa rumah sebagai sarang sebelum serangan dilancarkan.

Kg Sri Jaya Semporna salah satu kampung di Pulau Simunul Semporna dijadikan tempat persinggahan, selain membina pondok-pondok berhampiran hutan di Kg Tanduo.

Pengganas sulu selain mendapat kerjasama dengan penduduk asal Filipina yang telah menjadi warganegara, mereka juga mendapat bantuan daripada beberapa pemimpin tertentu tempatan dengan menyalurkan bantuan kewangan.

Jamalul Kiram III yang menjadi fokus kepada pencerbohan Lahad Datu, sebenarnya tidak mempunyai kemampuan melakukan misi di Lahad Datu. Menurut Pengerusi MNLF Muslimin Sema, Jamalul Kiram III tiada kapasiti langsung menjalankan misi pencerobohan, apa lagi dilengkapi berbagai senjata moden.

Di pihak MNLF sendiri, belum pernah mendengar Royal Sulu Force (RSF) sebelum ini. Nama RSF hanya mereka ketahui selepas pencerobohan Lahad Datu.

Bukan sahaja Musliman Sema yang meragui kemampuan Jamlul Kiram III melakukan misi pencerobohan, malah Presiden Filipina juga tidak percaya dengan keupayaan Jamalul. Atas sebab itu, banyak yang menuding jari, bahawa Jamalul Kiram III mendapat bantuan pihak ketiga untuk menjalankan misi pencerobohan.

Di Malaysia, nama-nama pemimpin Pembangkang seperti Anwar Ibrahim dan Dr Jeffery Kitingan serta Tian Chua, S Sivarasa disebut-sebut sebagai perantara kepada Jamalul Kiram III melalui Nur Misuari bekas pengerusi MNLF untuk melaksanakan pencerbohan Lahad Datu.

Sejauh mana kebenaran kepada dakwaan-dakwaan ini, akan tergantung kepada penyiasatan pihak Filipina dan Malaysia untuk mengetahui dalang sebenar pencerbohan itu.

Pemilik Putrajaya- Bergantung Sabah dan Sarawak

12 kali Pilihanraya di negara ini, kesemuanya dimenangi perikatan/barisan nasional. Dalam 12 kali pilihanraya itu hanya dua kali kerajaan yang dibentuk tidak mempunyai kuasa 2/3; pertama pada tahun 1969 dan kedua tahun 2008.

Sebenarnya pada tahun 2008, tiada isu-isu yang begitu berat yang boleh mendorong kepada berlakunya berkurangnya sokongan terhadap Bn.

Apa yang berlaku sepanjang tahun 2004 sehingga tahun 2008 adalah kritikan hebat daripada Mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir terhadap kepimpinan Tun Abdullah Badawi, kerana kerajaan yang dipimpin Abdullah mengambil tindakan yang tidak popular dengan mengabaikan berbagai perancangann yang telah diputuskan sebelum beliau mengambil alih jawatan Perdana Menteri.

Keputusan Kerajaan Tun Abdullah yang paling mendapat kritikan Tun Dr Mahathir apabila Perdana Menteri ke-5 negara itu tunduk kepada permintaan Singapura apabila membatalkan jambatan bengkok yang menghubungkan Johor dengan negera republik itu.

Keputusan media arus perdana yang dikuasai oleh Kalimullah Hassan, yang melakukan "black out" terhadap Tun Dr Mahathir, merupakan salah satu faktor yang hampir membawa kejatuhan kerajaan Bn.

Kerajaan Abdullah Badawi yang cuba menidakan sumbangan Tun Dr Mahathir yang menjadi perdana menteri terlama negara, menyebabkan ramai pengundi yang berpaling tandah terhadap kerajaan Bn, dan tidak ketinggalan para penyokong tegar Umno.

Selain itu, krisis yang melanda parti komponen Bn terutama MCA, Gerakan dan MIC, melemahkan lagi keupayaan Bn pada PRU-12 lalu.

Pada PRU-12, keputusan dapat dilihat bahawa sokongan pengundi india dan cina biasanya akan swing kepada Bn, apabila berlaku perpecahaan dalam Umno, seperti mana belaku pada tahun 1990 dan 1999, namun tidak berlaku pada tahun 2008. Pada tahun 2008, kaum india, cina bergerak bersama-sama penyokong Bn daripada kaum melayu menyokong DAP-PKR-PAS, atas sebab itu, lima negeri ditawan mereka, disamping mempertahankan Kelantan.

Pada tahun 2008, daripada 222 kerusi dewan rakyat yang dipertandingkan, Bn mendapat 139+1, manakala pakatan tiga parti pembangkang mendapat 82.

Di Semenanjung daripada 165 kerusi parlimen, Bn mendapat 84+1, manakala DAP-PKR-PAS mendapat 80 kerusi parlimen.

Parti yang paling meningkat prestasinya dalam perolehian jumlah kerusi pada PRU itu adalah PKR daripada satu kepada 31.

Melihat kepada prestasi Pembangkang itu, maka para pemimpin mereka gahirah lalu mencangkan, MENAWAN PUTRAJAYA pada PRU-13 yang hanya menghitung hari untuk diadakan.

Anwar sebagai Defacto Leader Pakatan, yakin Pakatan mampu mempertahankan 80 kerusi dewan rakyat yang dimenangi pada tahun 2008 di Semenanjung, malah cukup yakin akan menambah antara 4-5 kerusi lagi yang datang daripada Johor, Negeri Sembilan, Perak, dan Terengganu.

Atas sebab itu, Anwar memberi perhatian penuh bagi kerusi-kerusi di Sarawak dan Sabah. Anwar memerlukan sekurang-kurangnya 30 kerusi daripada 57 kerusi yang dipertandingkan di dua negeri Malaysia Timur itu.

Tanpa menedapat kerusi yang mencukupi di Sabah dan Sarawak, hasrat untuk merampas Putrajaya perlu dilupakan baik oleh Pakatan mahupun Bn.

Thursday, 28 March 2013

Kemaskini Ops Daulat: Pengawal Imam Jamjam (Imam tua) mati ditembak

Seorang anggota militan Sulu ditembak mati setelah lelaki itu menyerang seorang anggota keselamatan dengan barong (sejenis parang) ketika pemeriksaan di sebuah rumah di Kampung Simunul, Semporna, Khamis.

Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib berkata anggota keselamatan itu ditetak lelaki berumur 60-an terbabit di depan dan belakang badannya ketika pasukan keselamatan menjalankan operasi bersepadu dan penggeledahan di kampung berkenaan pada 8.40 pagi.

"Walaupun ditetak, anggota pasukan keselamatan berjaya melepaskan tembakan. Tiada kecederaan serius dialami anggota kita.

"Siasatan mendapati lelaki itu merupakan pengawal dan pembantu kepada seorang penceroboh militan Sulu yang dikenali sebagai 'Imam Tua',"  atau Jamjam Salih berumur 74 tahun. 

Imam Tua adalah antara pengganas yang mati dalam pertempuran dengan pasukan keselamatan di perkampungan atas air itu 2 Mac lepas yang turut mengorbankan enam anggota polis.

Hamza berkata hasil pemeriksaan di rumah itu, pasukan keselamatan menahan dua wanita berusia 45 dan 30 tahun yang merupakan isteri dan anak perempuan penceroboh militan yang ditembak mati berkenaan.

Kedua-dua wanita yang tidak mempunyai dokumen pengenalan diri itu kini ditahan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (Sosma), katanya.

Beliau berkata turut ditahan dalam operasi itu ialah empat lelaki. Kesemua mereka ditahan mengikut akta-akta lain.

Hamza berkata sehingga kini pasukan keselamatan menembak mati 68 musuh manakala 121 individu ditahan untuk siasatan di bawah Sosma dan 443 ditangkap mengikut akta-akta lain.

Agbimuddin Kiram masih di Sabah: Dakwa Keluarga Kiram

Jacel Kiram anak kepada Jamalul Kiram III mendakwa bapa saudaranya yang diburu Agbimuddin Kiram masih berada di Sabah. 

Menurut anak Jamalul Kiram itu, bapa saudaranya sering berhubung dengan keluarga Kiram di Taguig City untuk memberikan gambaran keadaan di Sabah terutama di kawasan konflik.

Di pasukan keselamatan negara menyatakan bahawa Agbimuddin sudah berjaya menyusup semula ke Selatan Filipina pada 11 Mac dan kini "low profile" untuk mengelak daripada Bangsamoro dan pasukan keselamatan Filipina.

Ada juga laporan Agbimuddin dibunuh oleh pengawalnya sendiri antara 21-28 Februari sebelum kejadian tembak menembak antara komando 69 dengan pengganas pada pagi Jumaat 1 Mac 2013.

Mayat Agbimuddin dikubur di kawasaan rahsia di Kg Tanduo, dan hanya pengikut setianya sahaja yang mengetahuinya.

Sementara itu jurucakap Keluarga Kiram Abraham Idjirani mendakwa seorang sudara Kiram yang bernama Ustaz Jamjam Salih berumur lewat 70-an ditangkap dan dibunuh pada Ahad. Menurut Jurucakap itu, Jamjam ditangkap di Lahad Datu.

Namun pasukan keselamatan negara tiada membuat laporan tentang adanya penangkapan pada Ahad atau pembunuhan pengganas.

Pertemuan PM dan Presiden Parti Komponen sedang berkangsung

Ekoran berita Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak akan mengadakan pertemuan dengan pemimpin Barisan Nasional menyebabkan ramai wartawan dan jurugambar berkampung di luar pejabat Perdana Menteri.

Difahamkan beberapa pemimpin negeri mengadakan pertemuan dengan Najib untuk membincangkan mengenai senarai calon bagi pilihan raya.

Difahamkan pada pukul 2.30 petang Perdana Menteri bertemu dengan wakil daripada Sabah, Johor, Selangor dan Perak dalam sesi yang berasingan.

Kereta yang dinaiki pemimpin berkenaan dilihat tiba di Kompleks Jabatan Perdana Menteri seawal pukul 9 pagi.

Turut difahamkan mesyuarat bersama pemimpin parti komponen akan berlangsung sepanjang hari Jumaat.

Wartawan yang berkampung di sana hanya dilengkapi dengan peralatan kerja masing-masing bersama-sama air mineral mereka telah menunggu di bawah cuaca panas terik seawal pukul 10 pagi.

Najib yang juga Pengerusi Barisan Nasional, akan memuktamadkan senarai calon yang akan mewakili parti itu pada pilihan raya umum kali ini.

Setuhan Akhir Najib sebelum PRU-13

Datuk Seri Najib Tun Razak akan bertemu dengan pemimpin parti komponen Barisan Nasional (BN) pada Khamis dan ada pihak yang mengatakan ia merupakan perbincangan terakhir sebelum pembubaran Parlimen.

Pegawainya mengesahkan Perdana Menteri akan mengadakan pertemuan dengan pimpinan tertinggi BN di pejabatnya di Putrajaya bagi memuktamadkan pembahagian kerusi pilihan raya.

Mereka juga akan berbincang mengenai senarai akhir calon yang akan bertanding menggunakan simbol BN.

"Beliau juga akan berbincang siapa yang akan mengambil kerusi apa dan semua perkara akan dimuktamadkan (hari ini)," kata salah seorang daripada mereka.

Sumber berkenaan turut mengesahkan Najib akan tiba di Kuala Lumpur selepas menghabiskan beberapa hari di Pameran Antarabangsa Maritim dan Aeroangkasa Langkawi 2013 (LIMA2013) pada Selasa dan beliau akan terus menghadiri beberapa mesyuarat bersama beberapa pimpinan Umno.

Ada juga spekulasi mengatakan telah bertemu dengan pemimpin di peringkat bahagian yang 'bermasalah' di pejabatnya di Putrajaya selepas mesyuarat Kabinet.

Sumber berkenaan turut memberi bayangan bahawa ramai pemimpin veteran BN akan digugurkan.

"Akan ada ramai muka baru kali ini," katanya.

Parlimen terbubar secara automatik pada tengah malam 28 April bagi mengadakan pilihan raya umum diumumkan.

Dewan Undangan Negeri Sembilan sudah pun terbubar pada Rabu.

Selepas mesyuarat Kabinet pada Rabu, semua urusan perniagaan berjalan seperti biasa.

Beberapa sumber daripada Kabinet memaklumkan bahawa tiada gambar kenangan beramai-ramai diambil, yang merupakan tradisi era pemerintahan bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi sebelum Parlimen dibubarkan.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata pembubaran Parlimen dan DUN Negeri Sembilan tidak dibincangkan.

Beliau berkata Kabinet menumpukan kepada perbincangan mengenai Pelan Pembangunan Pendidikan dan keputusan Program Transformasi Kerajaan, dan Najib tidak menunjukkan tanda-tanda bila beliau mahu mengadakan pilihan raya.

"Mesyuarat Kabinet (semalam) berjalan seperti biasa dan topik yang dibincangkan tidak ada yang luar biasa. Kami tidak langsung membincangkan mengenai pembubaran," katanya.

Negeri Sembilan-Catat Rekod DUN terbubar dengan sendiri


Peta Kawasan Pilihan Raya Negeri Sembilan


Dewan Undangan Negeri (DUN) Negeri Sembilan adalah negeri pertama yang berakhir pada tengah malam ini.

Persoalan sama ada BN atau Pakatan Rakyat yang akan mentadbir Negeri Sembilan selepas pilihan raya umum ke-13, masih tidak dapat diramalkan dengan jelas kerana kedua-dua pihak dilihat mempunyai peluang yang sama rata.

Dengan situasi itu, pemerhati politik berpendapat, pertembungan dua musuh tradisi dalam situasi yang dianggap sebagai "ibu segala pilihan raya" itu kini ibarat "buku bertemu ruas".

Negeri Sembilan mempunyai 36 kerusi DUN. Pada tahun 2004, pembangkang hanya menguasai dua daripada 36 kerusi di Negeri Sembilan iaitu Lobak dan Bahau.

Namun, pada pilihan raya umum 2008, pembangkang menguasai tambahan 13 kerusi, sekali gus menafikan majoriti dua pertiga BN.

Kini pecahan kerusi DUN adalah seperti berikut - 21 milik BN dan 15 kerusi milik Pakatan Rakyat yang terbahagi kepada sepuluh kerusi milik DAP, empat dikuasai PKR dan satu dipegang oleh PAS.

Perhatian sekarang tertumpu kepada Pakatan Rakyat; sama ada mereka mampu meneruskan gelombang kebangkitan untuk terus merampas Negeri Sembilan atau kemaraan mereka mampu dikekang oleh BN.

Pengarah Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti (Umcedel), Profesor Datuk Dr. Mohammad Redzuan Othman berkata setakat ini peluang 'masih terbuka' untuk kedua-dua pihak.

Menurutnya, inisiatif seperti Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) dan pemberian bonus kepada kakitangan kerajaan mempunyai kesan dalam mempengaruhi corak pengundian.

"Persiapan BN cukup hebat. Pemberian mereka ada kesannya. Malah, Negeri Sembilan juga mempunyai banyak tanah rancangan Felda yang dianggap deposit tetap BN.

"Kalau di sebelah Pakatan pula, pengundi Cina dianggap memihak kepada mereka," kata Mohamad Redzuan.

Menurutnya lagi, isu-isu setempat juga dijangka tidak begitu berkesan sepertimana isu-isu di peringkat nasional dalam mempengaruhi pengundi di Negeri Sembilan.

Tambahnya, siapa di antara BN atau Pakatan yang mempunyai lebih banyak kelebihan masih tidak dapat ditentukan selagi calon-calon yang bakal bertanding tidak diumumkan.

Ahli parlimen Jelebu, Datuk Seri Rais Yatim baru-baru ini dilaporkan berkata BN mensasarkan sekurang-kurangnya menguasai 21 kerusi DUN dalam pilihan raya akan datang.

Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hassan sebelum ini juga dilaporkan mensasarkan untuk menawan kembali lapan daripada 15 kerusi yang dikuasai Pakatan.

Kerusi-kerusi tersebut adalah Nilai, Temiang, Sikamat, Ampangan, Senawang, Paroi, Port Dickson, dan Repah.

Empat daripada lapan kerusi itu dimenangi Pakatan Rakyat pada tahun 2008 dengan majoriti kurang daripada 1,000 undi.

Repah dimenangi DAP dengan majoriti 553 undi, Port Dickson dimenangi PKR dengan majoriti 733 undi dan Sikamat pula dimenangi PKR dengan majoriti 499 undi.

BN akan kembali mempunyai majoriti dua pertiga seandainya tiga kerusi ini kembali ke tangan mereka.

Wednesday, 27 March 2013

Pengganas Sulu Dapat Bantuan Pihak ketiga: Muslimin Sema Pengerusi MNLF

Muslimin Sema
Hasil risikan MNLF (MNLF kini bukan lagi dipengerusikan oleh Nur Misuari) bahawa pengganas sulu yang meneroboh Lahad Datu pada 12 Februari lalu mendapat bantuan pihak ketiga, demikian menurut Pengerusi MNLF Muslimin Sema. Muslimin Sema adalah juga Timbalan Mayor Cotabato City, Mindano.

Menurut Muslimin, Jamalul Kiram III tidak mempunyai keupayaan melakukan tindakan itu, kerana individu yang mengaku Sultan Sulu itu tiada kemampuan daripada segi kewangan.

Selain itu, Nama Royal Sulu Force, tidak pernah kedengaran sebelum ini, nama RSF hanya muncul selepas kejadian pencerobohan Lahad Datu.

Penceroboh Lahad Datu yang diketuai oleh adik Jamalul kiram III Agbimuddin menceroboh Kg Tanduo pada malam 12 Februari.

Pada 5 Mac Pasukan Keselamatan Negara menjalankan Ops daulat berskala besar dan membunuh 67 pengganas setakat ini.

Dalam perkembangan lain,kg Tanduo kini diistiharkan kawasan yang tidak sesuai diduduki penduduk. Penduduk yang sebelum ini menduduki kampung itu akan dipindahkan ke lokasi yang lebih sesuai.

Semalam pihak polis ada membuat kenyataan bahawa pengganas sulu mendapat bantuan daripada beberapa individu daripada Semporna dan Sandakan. Manakala hari ini, KPN Tan Sri Ismail Omar mengesahkan memang pihak polis sedang menyiasat dan menjejaki beberapa individu yang terlibat menghantar kewangan bagi membiayai pencerobohan Lahad Datu.

Pengganas sulu kini, kehilangan arah selepas beberapa pemimpinnya tertangkap dan terbunuh, selain bekalan logistik seperti makanan dan maklumat terputus sejak dua minggu lalu.

Pagi tadi berlaku tembak menembak antara pengganas dengan pasukan keselamatan di Tanjung Batu, namun tiada laporan kemalangan jiwa. Pasukan keselamatan hanya berjaya menemui sepucuk pistol dengan beberapa butir peluru yang ditinggalkan pengganas yang sempat melarikan diri.

Ops Daulat: Pangganas Sulu masih melawan

Ketua Polis Sabah Datuk Hamza Taib berkata pasukan keselamatan merampas sepucuk pistol, enam butir peluru dan sebilah parang yang ditinggalkan militan selepas berlaku pertempuran di kawasan Sungai Bilis, Gugusan Labian pagi Rabu.

Beliau berkata kejadian pada 7.30 pagi itu berlaku ketika pasukan keselamatan sedang menjalankan operasi pembersihan di kawasan itu sebelum terserempak dengan tiga pengganas yang bertindak melepaskan tembakan ke arah anggota keselamatan.

Pengganas kemudian melarikan diri apabila diserang balas dan tiada kecederaan dilaporkan di kedua-dua pihak, katanya.

Meskipun Pengganas mengalami kebuluran kerana terputusnya bekalan makanan lebih dua minggu, namun pengganas masih lagi melawan. Tiada tanda-tanda mereka mahu menyerah.

Pasukan keselamatan tidak pilihan selain membenteras saki baki pengganas melalui operasi ketenteraan.

Sementara itu, Pasukan keselamatan mendapati bahawa Kg Tanduo, lokasi di mana bermulanya pencerobohan pengganas, tidak sesuai lagi sebagai penempatan penduduk dan akan ditutup.

Penduduk yang mendiami kg itu akan dipindahkan ke lokasi baru yang lebih sesuai.

Najib tidak pernah jumpa adik Jamalul Kiram III: Abraham Idjirani


Gambar Esmail Kiram II dengan Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib adalah palsu, demikian kata Jurucakap jamlul Kiram III Abraham idjirani seperti dipetik Manila Standard Today (MST).

Menurut Abraham memang Esmail Kiram II ada ke Sabah pada Januari lalu, tetapi hanya di Semporna sahaja, tidak ke Kuala Lumpur, kerana permintaan adik Kiram itu berjumpa Najib tidak diluluskan.

Abraham juga menafikan bahawa ada perancangan membincangkan soal Sabah dengan Najib seperti mana dakwaan pihak tertentu.

Pada Isnin Anwar Ibrahim mendakwa berlakunya pertemuan antara Tan Sri Aziz Shamsuddin, mantan setiausaha Politik kepada Tun Dr Mahathir dan mantan menteri Pusat.

Kesemua gambar tersebut adalah gambar palsu menurut Abraham, kerana tiada perjumpaan seumpama itu.

Pada 12 Februari sekumpulan pengganas sulu mendarat di Kg Tanduo Lahad Datu. Pasukan keselamatan mengwujudkan Ops Daulat untuk mengusir penceroboh itu. Setakat ini, sejumlah 67 pengganas telah dibunuh dan sebahagian lagi berjaya ditangkap.

Pengganas yang diperkirakan melebihi 200 orang sebahagian telah berjaya meyusup pulang ke Filipina dan antara 15-20 orang lagi masih bersembunyi di Kg Tanjung Batu, Lahad Datu.

Saki baki pengganas itu, tidak lama lagi akan terlumpuhkan samada menyerah diri, mati ditembak atau mati kelaparan dalam hutan paya Tanjung Batu.

Kumpulan Haram ditubuhkan di Semporna

SATU kumpulan Haram ditubuhkan kumpulan Filipina di Semporna. Kumpulan itu dinamakan KNIGHT OF RIGHT KEEPER IN SABAH (KRK).

Tujuan kumpulan itu kononya menjaga kebajikan dan keselamatan rakyat Filipina yang berada di Sabah terutama di kawasan Semporna.

Penubuhan kumpulan haram ini dikatakan ada kaitan dengan gerakan membersih Sabah daripada pengganas Sulu.

Dikhabarkan kumpulan itu, sungguh bahaya kerana melakukan upacara angkat sumpah atau bai'ah di mana anggota perlu berkorban apa sahaja termasuk nyawa untuk melindungi rakyat Filipina di Sabah.

Seandainya ada kebenaran penubuhan kumpulan ini, Pasukan Keselamatan perlu bertindak sedini mungkin, agar ianya tidak melarat, malah boleh menimbulkan kesan terhadap keselamatan penduduk Sabah secara amnya.

Akibat pencerobohan Pengganas Sulu di sabah pada 12 Februari lalu, kerajaan menubuhkan kawasan keselamatan khas yang dipanggil Eastern  Sabah Secuirity Command (ESSCOM) yang menjadikan 10 kawasan di Pantai Timur Sabah daripada Kudat ke Tawau merupakan ESSZONE.

Penubuhan ESSZONE bukan sahaja memantapkan keselamatan di kawasan tersebut, juga kawasan itu akan menjadi kawasan pertumbuhan ekonomi yang hebat di Pantai Timur Sabah.

Kehadiran pasukan keselamatan yang begitu ramai, bukan sahaja memberi peluang runcit, juga memberi peluang kepada pembekal-pembekal makanan, yang sudah tentunya berjumlah jutaan ringgit.

PRU-13: Hanya meghitung hari- Parti Mana Bakal menang?

27 Mei 2013 adalah tarikh akhir pilihanraya serentak seluruh negara, demikian kata Pengerusi SPR negara, dengan mengambil kira tempoh 60 hari dari pembubaran DUN Negeri Sembilan tengah malam ini.

Perdana Menteri DS Najib mengambil kira negeri-negeri yang dikuasai Pembangkang, atas sebab mereka enggan menyertai pilhanraya secara serentak.

Dengan membiarkan semua DUN negeri terbubar dengan sendirinya, maka memudahkan SPR mengadakan pilihanraya serentak.

Parlimen Malaysia terbubar dengan sendirinya pada 30 April 2013, sementara DUN yang terakhir terbubar dengan sendirinya adalah negeri sabah, yakni pertengahan Mei 2013.

Pada pilihanraya kali ini sebanyak 222 kerusi dewan rakyat dipertandingkan, manakala DUN 505, kerana Sarawak hanya mempertandingkan peringkat dewan rakyat sahaja. Sarawak telah mengadakan pilihanraya peringkat DUN pada April 2011.

PRU-13 digambarkan sebagai IBU kepada semua pilhanraya di negera ini, ekoran sengitnya pertembongan antara barisan nasional dan pakatan.

Bn kehilangan kuasa tradisi 2/3 dewan rakyat pada PRU-12 dan untuk pertama kalinya pembangkang mampu menawan 82 kerusi dewan rakyat, memerintah 6 negeri pada awalnya dan kemudian hanya berbaki lima, apabila kerajaan Perak bertukar tangan dan 5 Februari 2009.

Menurut para penganalisis politik pada PRU kali ini persaingan sengit antara Bn dan pakatan akan berlaku di Semenanjung merebut 165 kerusi yang dipertandingkan. Pada PRU-12, daripada jumlah itu, Bn menang 85, manakala pakatan 80.

Di Sabah dan Sarawak pula daripada 57 kerusi, Bn menang 55 dan pakatan hanya dua, itu Bandar Kuching dan Bandar Kota Kinabalu.

Pada PRU kali ini, diperkirakan pakatan akan mampu menambah kerusi di Sarawak, sekurang-kurangnya 7 kerusi dewan Rakyat, tetapi tidak di Sabah. walaupun berlaku persaingan sengit di Parlimen Sandakan, Tawau, Penampang, Sepanggar, Tuaran dan Keningau serta Beaufort. 

Pakatan dijangka mempertahankan Parlimen Kota Kinabalu di mana kini diwakili DAP.

Memandangkan Bn akan kekurangan enam kerusi di Sarawak, maka Bn Semenanjung perlu mengsisi kekalahan itu di Semenanjung. Bn Semenanjung selain mempertahankan 85 kerusi yang dimenangi  pada tahun 2008, juga perlu menang enam kerusi parlimen samada di Kedah, Selangor atau negeri Sembilan atau Kelantan.

Bn Semenanjung perlu menambah kerusi sekurang-kurangnya (6+8) untuk mendapatkan kuasa 2/3 di dewan rakyat.

Menurut penganalisis politik, di Semenanjung, kawasan-kawasan yang ditandingi Umno dan MIC akan mampu menambah kerusi-kerusi yang diinginkan, manakala yang menjadi "causality"   adalah kawasan-kawasan yang ditandingi MCA dan Parti Gerakan.

Sekiranya MCA dan Gerakan mampu mempertahankan kerusi dewan rakyat yang dimenangi pada PRU-12, maka peluang Bn mendapat kerusi 2/3 dewan rakyat cerah.

Matalamat DAP pada PRU kali ini adalah memusnahkan sepenuhnya parti MCA dan Gerakan. DAP mahu menang diseluruh 40 kerusi dewan Rakyat di mana penggundi kaum cina adalah majoriti.

Diperkirakan pada PRU kali ini, parti pakatan yang akan mendapat tamparan hebat adalah PAS kemudian PKR. Diperkirakan PAS tidak mampu mempertahankan 23 kerusi dewan rakyat yang dimenangi parti itu pada PRU-12; demikian juga PKR, tidak akan mampu mempertahankan 31 kerusi yang dimenangi pada tahun 2008. 

Diperkirakan daripada parti pembangkang, DAP akan menang 40 kerusi dewan rakyat, PKR 17 dan PAS 17, sehingga jumlah keseluruhan kerusi pembangkang berjumlah 74, berkurangan 8 kerusi. Dengan angka ini, maka Bn kembali kepada kuasa 2/3 dewan rakyat.

Di Semenanjung Bn mampu menang 98 kerusi dewan rakyat, manakala Sabah dan Sarawak termasuk WP Labuan 50.

Sebelum Ayam berkokok pada 27 Mei 2013, kerana hari pengundian berjalan pada 26 Mei, PM Najib masih merupakan Perdana Menteri Malaysia. Kemenangan Bn ini, merupakan hadiah istimewa rakyat Sabah, kerana rakyat di negeri di bawah bayu itu akan menyambut pesta menuai pada 31 Mei.

Keputusan PRU-13 juga akan menyaksikan bahawa pembangkang di Dewan Rakyat, dimonopli kaum cina, dan sekali lagi, Lim Kit Siang akan dilantik sebagai Ketua Pembangkang menggantikan Anwar Ibrahim.

Ditembak-Ditetak- Anggota Bertarung Nyawa- Tian Kata Bersandiwara

Individu inilah dakwa Anggota Keselamatan bersandiwara di Lahad Datu
Inspektor Mohamad Hasnal Jamil menanggung kesakitan hampir 21 jam akibat ditembak dan tangan kanannya hampir putus ditetak berkali-kali oleh pengganas Sulu di Semporna awal Mac lalu, dan pada Selasa, beliau berkongsi cerita tanpa sedikit pun semangat juangnya luntur demi negara.

"Cuma sedikit terkilan dengan pandangan sesetengah pihak yang mengatakan peristiwa itu hanya sandiwara. Kami tidak minta dihargai cukuplah percaya apa yang kami lalui bukan perkara main-main.

"Kami berjuang demi bangsa dan negara. Kalau sesiapa yang mengatakan ia sandiwara, jika berani pergilah ke sana dan lihatlah sendiri," katanya pada majlis penghargaan dan sumbangan perwira 'Operasi Daulat' oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan di sini.

Menurut Mohamad Hasnal, 31, beliau ditembak tiga kali mengenai perut dan lengan kirinya, ditetak tiga kali di kepala dan tiga kali di tangan kanan semasa bertempur dengan musuh di Kampung Seri Jaya, Semunul, Semporna Sabah, kira-kira pukul 7.30 malam, 2 Mac lepas.

"Selepas terkena tembakan itu, saya diserang pula oleh pengganas yang cuba menetak dengan parang, mujurlah saya dapat melawan kalau tidak mungkin menyebabkan leher saya putus.

"Dalam keadaan berlumuran darah saya terpaksa berlari menyelamatkan diri di sebuah rumah kecil di kawasan berhampiran tempat pertempuran," katanya yang ketika itu merasakan detik kematian begitu hampir.

Beliau bersembunyi di rumah itu bersama sekujur tubuh rakannya yang terkorban bersama sembilan anggota yang lain. Hanya doa yang dapat diungkapkan di saat itu memohon perlindungan Allah.

"Rakan-rakan lain juga banyak memberi sokongan dan kata-kata perangsang untuk saya tabah dan kuatkan semangat, sementara menanti bantuan tiba, mereka membantu saya untuk minum, yang ada hanya air hujan," katanya.

Malam dirasakan terlalu panjang baginya, ditambah pula tidak dapat melelapkan mata kerana badannya dihurungi lalat dan semut, sebab terlalu banyak darah yang keluar.

Dalam keadaan parah, beliau masih menyembunyikan perkara sebenar apabila dapat menghubungi isterinya pada keesokan pagi.

"Saya perlu tutup telefon sebab bimbang dapat dikesan pengganas, jadi saya cuma beritahu akan menghubungi isteri petangnya.

"Rakan-rakan hanya dapat menjenguk sekejap-sekejap kerana mereka perlu sentiasa berjaga mengawasi pergerakan musuh," katanya.

Bantuan tiba kira-kira pukul 5.30 petang (3 Mac), dan wira negara itu diterbangkan ke Hospital Tawau untuk rawatan dan pembedahan.

Dua hari kemudian beliau sekali lagi menjalani pembedahan di Hospital Selayang, Kuala Lumpur pula.

Anak kelahiran, Felda Teloi Timur, Sik Kedah itu berkata apa yang dialami tidak melemahkan semangatnya untuk terus menabur bakti, kerana baginya insiden ini antara cabaran dalam tugasan, dan tanggungjawabnya mempertahan kedaulatan negara.

Mohamad Hasnal hadir bersama balu dan waris yang terkorban dalam insiden pencerobohan pengganas di Lahad Datu dan Semporna pada majlis itu.

Dua anggota polis terkorban di Lahad Datu pada 1 Mac dan enam di Semporna Sabah pada 2 Mac.

Beberapa orang lagi cedera dan seorang anggota tentera turut gugur dalam satu lagi pertempuran di Lahad Datu.

Seorang anggota tentera terbunuh dalam kemalangan mengikuti konvoi Operasi Daulat itu.

Suasana pilu turut dirasakan pada majlis itu, apabila syair bertajuk "Ayahku Seorang Perwira" hasil nukilan Setiausaha Akhbar Menteri KPDNKK Datuk Ruhaidini Abd Kadir, dilagukan oleh Tengku Khalidah Tengku Bidin. BERNAMA

Labels

Blog Archive