Latest News

Negeri Sembilan-Catat Rekod DUN terbubar dengan sendiri


Peta Kawasan Pilihan Raya Negeri Sembilan


Dewan Undangan Negeri (DUN) Negeri Sembilan adalah negeri pertama yang berakhir pada tengah malam ini.

Persoalan sama ada BN atau Pakatan Rakyat yang akan mentadbir Negeri Sembilan selepas pilihan raya umum ke-13, masih tidak dapat diramalkan dengan jelas kerana kedua-dua pihak dilihat mempunyai peluang yang sama rata.

Dengan situasi itu, pemerhati politik berpendapat, pertembungan dua musuh tradisi dalam situasi yang dianggap sebagai "ibu segala pilihan raya" itu kini ibarat "buku bertemu ruas".

Negeri Sembilan mempunyai 36 kerusi DUN. Pada tahun 2004, pembangkang hanya menguasai dua daripada 36 kerusi di Negeri Sembilan iaitu Lobak dan Bahau.

Namun, pada pilihan raya umum 2008, pembangkang menguasai tambahan 13 kerusi, sekali gus menafikan majoriti dua pertiga BN.

Kini pecahan kerusi DUN adalah seperti berikut - 21 milik BN dan 15 kerusi milik Pakatan Rakyat yang terbahagi kepada sepuluh kerusi milik DAP, empat dikuasai PKR dan satu dipegang oleh PAS.

Perhatian sekarang tertumpu kepada Pakatan Rakyat; sama ada mereka mampu meneruskan gelombang kebangkitan untuk terus merampas Negeri Sembilan atau kemaraan mereka mampu dikekang oleh BN.

Pengarah Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti (Umcedel), Profesor Datuk Dr. Mohammad Redzuan Othman berkata setakat ini peluang 'masih terbuka' untuk kedua-dua pihak.

Menurutnya, inisiatif seperti Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) dan pemberian bonus kepada kakitangan kerajaan mempunyai kesan dalam mempengaruhi corak pengundian.

"Persiapan BN cukup hebat. Pemberian mereka ada kesannya. Malah, Negeri Sembilan juga mempunyai banyak tanah rancangan Felda yang dianggap deposit tetap BN.

"Kalau di sebelah Pakatan pula, pengundi Cina dianggap memihak kepada mereka," kata Mohamad Redzuan.

Menurutnya lagi, isu-isu setempat juga dijangka tidak begitu berkesan sepertimana isu-isu di peringkat nasional dalam mempengaruhi pengundi di Negeri Sembilan.

Tambahnya, siapa di antara BN atau Pakatan yang mempunyai lebih banyak kelebihan masih tidak dapat ditentukan selagi calon-calon yang bakal bertanding tidak diumumkan.

Ahli parlimen Jelebu, Datuk Seri Rais Yatim baru-baru ini dilaporkan berkata BN mensasarkan sekurang-kurangnya menguasai 21 kerusi DUN dalam pilihan raya akan datang.

Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hassan sebelum ini juga dilaporkan mensasarkan untuk menawan kembali lapan daripada 15 kerusi yang dikuasai Pakatan.

Kerusi-kerusi tersebut adalah Nilai, Temiang, Sikamat, Ampangan, Senawang, Paroi, Port Dickson, dan Repah.

Empat daripada lapan kerusi itu dimenangi Pakatan Rakyat pada tahun 2008 dengan majoriti kurang daripada 1,000 undi.

Repah dimenangi DAP dengan majoriti 553 undi, Port Dickson dimenangi PKR dengan majoriti 733 undi dan Sikamat pula dimenangi PKR dengan majoriti 499 undi.

BN akan kembali mempunyai majoriti dua pertiga seandainya tiga kerusi ini kembali ke tangan mereka.

0 Response to "Negeri Sembilan-Catat Rekod DUN terbubar dengan sendiri"

Blog Archive