Latest News

Tindakan Lajim-Bumburung: Pemimpin KDM Sabah membisu

SETAKAT ini hanya pemimpin bumiputera islam yang memberi kenyataan berhubung tindakan Lajim dan Bumburung keluar BN.
'
Manakala pemimpin KDM terus membisu termasuk Presiden UPKO-Tan Sri Bernard Giluk Dompok.

Pemimpin KDM daripada komponen BN misalnya Tan Sri Pairin Kitingan Presiden PBS, Tan Sri Joseph Kurup daripada PBRS dan pemimpin KDM daripada Umno seperti Datuk Rubin Balang, Datuk Masidi Manjun masih membisu.

Apakah ada sesuatu yang berlaku? apakah keadaan ini, ada kaitan dengan sejarah politik Sabah masa silam, umpamanya, zaman kejatuhan Usno tahun 1976 dan kejatuhan Parti Berjaya tahun 1985?

Sejarah politik Sabah cukup akrab dengan masalah individu- tahun 1976-isu Syed Kechik dan Tun Mustapha; tahun 1985 isu Tan Sri Pairin kitingan; manakala tahun 1994, lebih berpusat kepada hubungan kaum dan agama.

Kembali kepada perubahan pucuk pimpinan Sabah, sebenarnya setiap 9 tahun ada perubahan pucuk pimpinan, namun kebiasaan itu tidak berlaku sejak tahun 2003.

Mungkin berasaskan sejarah itulah; Datuk Lajim mengambil keputusan, bahawa penyebab utamanya beliau keluar daripada BN kerana faktor Ketua Menteri-Datuk Musa Aman.

Telah menjadi buah mulut, bahawa Lajim memberi kata dua kepada Perdana Menteri agar memastikan agar Musa tidak dilantik lagi sebagai Ketua Menteri, untuk membolehkan beliau tetap dalam BN.

"Feud" antara Lajim dan Musa bermula sejak awal tahun 2003, sebelum Musa dilantik sebagai Ketua Menteri ke-13 Sabah. Pada masa itu, Lajim dan beberapa pemimpin mencuba mendesak mantan Perdana Menteri-Tun Dr Mahathir, agar melantik sesiapa sahaja daripada kalangan mereka, asalkan bukan Musa Aman (ABMA).

Kini Lajim menubuhkan Pakatan Perubahan Sabah (PPS) mesra Pakatan Rakyat; sementara Bumburing menubuhkan Angkatan Perubahan Sabah (APS) juga mesra Pakatan Rakyat.

0 Response to "Tindakan Lajim-Bumburung: Pemimpin KDM Sabah membisu"

Blog Archive