Latest News

Tanah Bayan Mutiara: Kenapa Guan Eng jual murah?

Kerajaan negeri Pulau Pinang di bawah Ketua Menteri Lim Guan Eng berbangga dengan dirinya untuk CAT (Kompetensi Bertanggungjawab dan Telus) prinsip yang menjadi asas pentadbiran.

Malangnya dalam amalan aplikasi prinsip-prinsip ini telah agak selektif dan hanya apabila ia sesuai dengan mereka. Dalam banyak contoh keputusan dan dasar-dasar pentadbiran telah dibuat dengan cara yang sangat legap dan eksklusif dengan rundingan awam atau penyebaran maklumat sedikit atau tiada langsung.

Terkini contohnya kontroversi perjanjian Bayan Mutiara yang sedang hangat di Pulau Pinang.Baru-baru ini ia telah mengumumkan bahawa PDC milik kerajaan (Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang), telah menjual 103 ekar tanah yang super-prima di Bayan Mutiara kepada pemaju swasta untuk RM1.1 bilion. Sebidang tanah ini adalah salah satu kawasan yang paling didambakan di Pulau Pinang kerana laut menghadapi lokasi bidang hadapan dan strategik kerana kedudukannya yang berdekatan dengan Jambatan Pulau Pinang, Zon Perdagangan Bebas dan Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang.

Bagi pentadbiran yang mendakwa sebagai mesra rakyat, menghairankan tidak ada perundingan awam di semua keputusan untuk menjual tanah ini, yang dianggap sebagai permata mahkota PDC. Perjanjian ini juga seolah-olah menuding kepada konflik yang serius kepentingan dan kecacatan dalam proses membuat keputusan sebagai kedua-dua pihak yang terlibat dalam menjual tanah, Ketua Menteri Inc (CMI) dan PDC, kedua-duanya diketuai oleh Ketua Menteri Lim Guan Eng dirinya sendiri.

Soalan pertama dan paling penting adalah mengapa perlu tanah itu dijual apabila ia boleh dibangunkan oleh PDC sendiri untuk manfaat awam yang maksimum. PDC sememangnya mempunyai kepakaran dan pengalaman yang diperlukan untuk berbuat demikian kerana ia telah menjalankan banyak projek itu pada masa lalu.

Hujah balas meyakinkan bahawa kerajaan memerlukan wang untuk membiayai skim perumahan yang mampu dimiliki daripada perjanjian ini. Jika ia memang hal itu, maka PDC boleh pergi ke hadapan dan membangunkan tanah itu dengan sendirinya dan menggunakan hasil untuk membiayai perumahan untuk golongan berpendapatan rendah.Negeri yang dibuat RM1.1 bilion daripada penjualan tetapi pemaju mensasarkan Nilai Pembangunan Kasar sebanyak RM10 bilion daripada "World City Pulau Pinang" mereka projek.Ini bermakna bahawa kerajaan telah membuat 10 kali lebih banyak wang jika lebih berhati-hati, berhemat, cekap dan bertanggungjawab.

 Isu kedua yang merisaukan adalah harga RM240 setiap kaki persegi (skp) bahawa PDC menjual tanah. Penilaian ini adalah teramat rendah jika dibandingkan dengan nilai pasaran dan transaksi pembelian tanah baru-baru ini. Sebagai contoh, tanah di Queensbay yang berdekatan telah dijual pada harga RM420 sekaki persegi dan satu lagi di Batu Ferringhi baru-baru ini telah dibeli pada RM474 setiap kaki persegi.
Ini nampaknya menunjukkan bahawa banyak yang dikatakan "tender terbuka" dasar kerajaan negeri adalah sama ada kegagalan yang lengkap dan / atau menjalankan perhubungan awam semata-mata.

Isu ketiga ialah mengapa tanah kemaluan sedang digunakan untuk manfaat pemaju swasta bukan pembayar cukai dan rakyat.Jika tanah itu digunakan untuk perumahan mampu milik, kemudahan awam atau lain-lain apa-apa maksud yang mulia, maka keputusan ini boleh disokong dan juga memuji.

Sebaliknya tanah yang sedang dibangunkan untuk pembangunan bercampur kediaman (bertingkat tinggi dan bertingkat rendah), komersial (pusat membeli-belah, rumah-rumah kedai, hotel, pusat penjagaan kesihatan menara pejabat, dan kelab lapang) yang bertujuan untuk memenuhi keperluan perniagaan dan orang asing yang kaya dengan ultra.

Bukan sahaja projek ini tidak membawa manfaat apa-apa untuk rakyat, ia juga akan menyebabkan dalam jangka panjang, serius dan negatif akibat hiking sudah langit-harga rumah tinggi di negeri ini, merosakkan alam sekitar, meningkatkan kepadatan penduduk dan memburukkan lagi aliran trafik yang sudah tercekik pulau itu.

Keempat, Ketua Menteri dipetik sebagai berkata bahawa tanah yang ditambak telah ditawarkan kepada pegangan bebas yang asas. Langkah bijak ini amat memudaratkan dan bercanggah dengan kepentingan awam. Sedemikian ke atas terma murah hati dalam menjual aset awam hanya boleh digambarkan sebagai tidak bertanggungjawab.

Akhir sekali, saya amat hairan tentang replika cek RM500 juta yang CM Guan Eng dikemukakan kepada PDC semasa perjanjian membeli majlis menandatangani dengan pemaju.Berdasarkan terma-terma kontrak, PDC hanya dijadualkan untuk menerima RM500 juta dua tahun selepas menandatangani perjanjian jual beli. Oleh itu, kerajaan negeri dapat menjelaskan dari mana cek RM500 juta itu datang?

Memandangkan urus niaga ini mempunyai kesan jangka panjang dan sangat serius, kerajaan negeri adalah wajib untuk memberikan jawapan yang jelas dan nyata kepada semua soalan-soalan di atas, sejajar dengan moto CAT.

0 Response to "Tanah Bayan Mutiara: Kenapa Guan Eng jual murah?"

Blog Archive