Latest News

AGM Umno sudah melabuhkan tirai!!! Apakah "orang Umno" faham mesej Najib?

Perhimpunan Agung Umno ke-62 yang bermula 29 November lalu dan berakhir semalam yang disifatkan sebagai perhimpunan terakhir sebelum pilihan raya umum sudah berlalu. Ramai Perwakilan dan pemerhati sudah tiba di kampung masing-masing malam tadi, walaupun mereka yang berada di tanah sebarang, masih lagi menghuni ibukota.

Seperti biasa setiap kali Perhimpunan Agung Umno berlangsung, para perwakilan bukan main bersemangat membawa pulang mesej yang disampaikan presiden parti. Namun, biasanya mereka gagal menterjemahkan mesej itu dalam bentuk pelaksanaan. Sebab itu setiap kali perhimpunan yang diadakan sebelum pilihan raya umum, setiap kali parti itu menghadapi masalah sabotaj dalam pilihan raya.

Apa yang diucapkan oleh Datuk Seri Najib Razak supaya orang Umno bersatu padu, setia kepada parti bukanlah perkara baru. Tun Dr Mahathir Mohamad, Tun Abdullah Ahmad Badawi pernah mengingatkan orang Umno perkara yang sama. Akan tetapi kenapa masalah ini tidak pernah selesai bila tiba pilihan raya umum? Sebab itulah kali ini Najib memperkenalkan istilah orang Umno. Orang Umno akan setia kepada parti walaupun tidak dipilih sebagai calon, sebaliknya ahli Umno tidak akan berbuat demikian. Najib menekankan istilah orang Umno dan bukannya ahli Umno.

Sejauh mana peringatan Najib akan dipatuhi orang Umno kali ini? Adakah mereka bersedia menjadi orang Umno yang setia kali ini? Timbalan Presiden Tan Sri Muhyiddin Yasin telah mengetuai ikrar yang mahu orang Umno tidak hasad dengki dan patuh kepada parti ketika menggulung perbahasan semalam. Sejauh mana para perwakilan itu ikhlas dengan ikrar yang mereka baca itu?

Para perwakilan telah mengupas calon boleh menang dengan pelbagai tafsiran. Wakil Kedah, Kamal Saidin mahu orang Umno tidak melobi jadi calon kerana itu bukan cara Islam. Manakala tangisan wakil Kelantan, Datuk Che Alwi Haji Ahmad yang menceritakan betapa Khalifah Umar Alkhatab menolak nama anaknya Abdullah dicalonkan sebagai khalifah ketiga dengan mengatakan cukuplah seorang sahaja dari keluarga Umar memasuki neraka menunjukkan betapa susahnya menjadi pemimpin menyedarkan orang Umno menjadi calon bukannya satu glamour tetapi satu amanah. Wakil Pemuda, Datuk Megat Firdaus Megat Junid mahu calon boleh menang bukan calon kabel. Apakah maksud calon kabel?

Tiga sayap parti berikrar beri sokongan penuh kepada Najib memilih calon boleh menang. Ketua Wanita Datuk Seri Shahrizat Jalil yang kini didakwa menjadi liabiliti kepada Umno berikrar Wanita akan bantu menawan 222 kerusi Parlimen. Ketua Pemuda pula Khairy Jamaluddin berkata Pemuda tidak akan berarak ke Seri Perdana jika tidak dipilih sebagai calon.

Menurut seorang veteran Umno, Syed Abdullah Syed Ibrahim, Najib tidak perlu bertempik ketika berucap. Katanya, Dr Mahathir tidak pernah bertempik waktu berucap tetapi orang fokus kepada ucapannya.

Beliau yang juga bekas Setiausaha Umno Bahagian Cheras berkata orang Umno sudah muak dengan retorik pemimpin tetapi pengundi tua boleh terpikat dengan wang ringgit dan kain pelikat sedangkan Umno berdepan fdengan pengundi baru yang terdedah dengan pelbagai maklumat melalui facebook, twitter, blog. Inilah dilema Umno dalam menghadapi pilihan raya ini.

Apakah pertukaran istilah yang digunakan Najib daripada AHLI UMNO kepada ORANG UMNO MENANDAKAN PERUBAHAN PARTI TERBESAR PARTI MELAYU ITU? agar supaya kekal relevan? ataukah sejak ditubuhkan tahun 1946, baru kali ini pemimpin Umno sedar, bahawa yang menjadi masalah adalah penggunaan istilah? kerana erti AHLI sangat berbeza dengan ORANG.

Najib meminta ORANG UMNO mempertahankan parti, kerana jika parti kecundang, maka bukan sahaja Orang Umno kecundang akan tetapi kaum melayu secara keseluruhannya kecudang.

Kini, Orang Umno mempuyai tugas berat, selain mempertahankan membela kaum melayu, juga perlu membela kaum-kaum lain, kerana Orang Umno melalui keahlian 2.4 juta orang, sama sekali tidak menjamin kemenangan dalam pilihanraya, sebaliknya kemenangan akan berlaku, jika semua kaum memberi sokongan.

Penganalisis politik Prof Datuk Dr Agus Yusof menimbulkan persoalan sama ada Umno masih relevan? Sama ada Umno relevan atau tidak, ia akan terjawab pada pilihan raya umum nanti.

0 Response to "AGM Umno sudah melabuhkan tirai!!! Apakah "orang Umno" faham mesej Najib?"

Blog Archive