Latest News

Disebalik Perebutan Kuasa Kesultanan Kelantan

Apabila Sultan Kelantan jatuh gering tahun lepas dan terpaksa dirawat di Hospital Mount Elizabeth Hospital Singapura, maka majlis permesyuaratan negeri (MPN) terpaksa melantik pemangku raja, kerana ketiadaan Sultan.

Pada 24 Mei dengan undi 2/3 daripada MPN, maka anakanda baginda sultan Tengku Faris Petra dilantik memangku Sultan.

Selama kegeringan Sultan, pemangku Sultan kelihatan sangat akrab dengan kerajaan negeri pimpinan Nik Aziz Nik Mat.Namun ada juga yang pelik, walaupun kerajaan kelantan pimpinan Pas begitu akrab dengan Tengku Faris, namun tiada seorangpun pimpinan kerajaan negeri sudi melawat Tuanku Sultan semasa gering di Singapura. Perkara ini diakui sendiri oleh Raja Perempuan Kelantan.

Ekoran keberangkatan pulang baginda Sultan untuk tujuan mendekatkan diri dengan rakyat, berbagai spekulasi telah menyelubungi kesultanan Kelantan.

Kemelut ini berlaku apabila mantan setiausaha kerajaan negeri Datuk Wan Hashim Wan Daud "mengaku" sebagai setiausaha Sulit Sultan mengumumkan berbagai tindakan yang tidak seiringan dengan kerajaan negeri serta titah pemangku sultan.

Tindakan pertama Wan Hashim adalah pengumunanya bahawa semua istiadat pengerunian darjah kebesaran sempenana sambutan keputraan baginda Sultan yang ke-60 dibatalkan. Bagi membalas pengumuman tersebut, Pemangku Raja, menitahkan bahawa acara sambutan keputraan baginda Sultan yang ke-60 tetap diteruskan.

Tiga hari lalu, Pemangku Sultan, Tengku Faris Petra mengumumkan bahawa ayahandanya masih gering, oleh kerana itu mengikut klausa (1)(b) Artikel 22A undang-undang itu, baginda yang telah dipilih menjadi Pemangku Raja pada 24 Mei tahun lepas, kini menjalankan tugas-tugas pemerintah dan Yang Dipertuan Negeri sehingga Sultan Ismail Petra sembuh.

Namun semalam, Wan Hashim Wan Daud membuat kejutan dengan pengumuman pelucutan jawatan Pemangku raja dengan sertamerta.

Ekoran daripada pengumuman tersebut Bekas Setiausaha Kerajaan Negeri itu, Datuk Wan Hashim Wan Daud telah ditahan polis di rumahnya di Taman Seri Aman, Kubang Kerian di Kota Bharu, malam semalam.

Penahannya itu pada jam 8.40 malam semalam itu, dipercayai berhubung pengumumanya berhubung pelucutan jawatan Tengku Muhammad Faris Petra Sultan Ismail Petra sebagai Pemangku Raja.

Beliau kemudiannya dibawa dengan kenderaan polis ke Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kelantan.

Wan Hashim semalam yang mendakwa dirinya sebagai `Setiausaha Sulit' Sultan telah membuat pengumuman rasmi pagi semalam dengan mendakwa Sultan Kelantan telah menitahkan pemecatan pemangku raja

Menurut Bernama yang memetik sumber polis, Wan Hashim akan disiasat di bawah Seksyen 419 Kanun Keseksaan iaitu melakukan penipuan.

"Kita telah menahannya pada malam semalam untuk mengambil keterangan," katanya ketika dihubungi.

Laporan awal semalam menyatakan bahawa Sultan Kelantan, Sultan Ismail Petra Yahya Petra didakwa melucutkan jawatan anakandanya, Tengku Mahkota, Tengku Muhammad Faris Petra sebagai Pemangku Raja berkuat kuasa serta-merta.

Titah tersebut didakwa disampaikan baginda kepada Pengerusi Majlis Perajaan Negeri Tengku Abdul Aziz Hamzah dan dibacakan oleh Setiausaha Sulit Sultan Kelantan, Datuk Wan Hashim Wan Daud di Istana Mahkota .

Bagaimanapun, susulan daripada pengumuman itu yang dihebahkan di laman web media utama, Setiausaha Majlis Perajaan Negeri (MPN) Datuk Mohd Aiseri Alias berkata Tengku Muhammad Faris Petra kekal sebagai Pemangku Raja kerana pelantikannya mengikut dua pertiga daripada 17 anggota majlis MPN pada 29 Mei tahun lalu.

Bagaimanapun, berita itu disambut tenang oleh Tengku Muhammad Faris Petra apabila tiba dari Singapura di Lapangan Terbang Sultan Ismail, di Kota Bharu.

0 Response to "Disebalik Perebutan Kuasa Kesultanan Kelantan"

Blog Archive